ABD basını: Kobani'deki saldırı hükümetle HDP'yi karşı karşıya getirdi

IŞİD’in Kobani’de gerçekleştirdiği bombalı araç saldırısı için ABD medyasında “çözüm sürecinin ivme kazandığı bir dönemde hükümetle HDP’yi karşı karşıya getirdiği” değerlendirmesi yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD basını: Kobani'deki saldırı hükümetle HDP'yi karşı karşıya getirdi

Amerika’nın Sesi (VOA), söz konusu saldırı ile ilgili Kobani’de bulunan bir haber kanalı muhabirinin bir kişinin öldüğü 16 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırının ardından bomba yüklü bir aracın Türkiye’nin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçtiğini iddia ettiğini belirterek “Bu iddianın ardından sosyal medyada hükümete yönelik sert eleştiriler başladı” dedi.



Eleştirilere, İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’la görüştüğü saatlerde Halkların Demokratik Partisi’nin de katıldığına, yazılı bir açıklama yayınlayan partinin, IŞİD’in  “Türkiye topraklarından gerçekleştirdiği”ni söylediği bu son saldırı hakkında AKP hükümetini derhal kapsamlı bir açıklama yapmaya, Rojava kantonlarına dönük benzer saldırıların ve sızmaların engelleneceğine dair taahhütte bulunmaya çağırdığı anlatılıyor.



HDP açıklamasının ayrıntılarını yansıtan VOA, akşam saatlerinde KCK’dan yapılan açıklamanın tonu ise daha sert olduğunu, Türkiye’deki Kürt halkını 6-8 Ekim tarihlerindeki gibi “serhildan”a (başkaldırı) çağıran KCK’ya göre, IŞİD’in “Türkiye’nin desteği sayesi”nde Kobani’ye yönelik saldırılarına devam ettiğini anlatıyor.



Ancak Başbakanlığın,  Kürt siyasi hareketinin çeşitli kesimlerinden gelen iddiaları hızla yalanlarken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise herhangi bir sınır sızıntısı olduğuna dair açıklama yapmadığını söyleyen VOA, Şanlıurfa Valiliği'nin açıklamasını da aktarıyor.



Bu arada, VOA haberinde ”Çözüm sürecinde hükümet cephesinde fiili koordinatörlük görevini üstlenmiş görünen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise PKK-KCK’nın son dönemde yaptığı eylemleri sert bir dille eleştirdi” de diyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin