ABD 5 Türk askerini nasıl şehit etti? Cem Gürdeniz'den flaş paylaşım

Emekli amiral Cem Gürdeniz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 29 yıl önce ABD'nin 5 Türk askerini şehit ettiği olayı hatırlattı. Gürdeniz, "Bir kaza değildi. Komutan ve 5 denizciyi şehit verdik." dedi.

Google Haberlere Abone ol
ABD 5 Türk askerini nasıl şehit etti? Cem Gürdeniz'den flaş paylaşım

Türkiye - ABD ilişkileri geçmişten bugüne zaman zaman gerilse de resmi görüşmelerde 'müttefik' olarak dile getiriliyor.

2 Ekim 1992 tarihinde Display Determination-92 (Kararlılık Gösterisi-92) adlı NATO tatbikatı sırasında Ege’de Türk savaş gemisi Muavenet'in, ABD uçak gemisi Saratoga’nın ateşlediği 2 adet Seasparrow hava savunma füzesiyle vurulmasının üzerinden tam 29 yıl geçti.

Emekli amiral Cem Gürdeniz Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Gürdeniz, 29 yıl önce Amerikan Saratoga uçak gemisinin Ege’de NATO tatbikatında 2 füze ateşlediğini, bu ateşleme sonucunda komutan ve 5 Türk denizcinin şehit edilmesini hatırlattı.

Gürdeniz yaptığı paylaşımda, "29 yıl önce Amerikan Saratoga uçak gemisi Ege’de NATO tatbikatında Muavenet muhribimize iki füze ateşledi. Bir kaza değildi. Komutan ve 5 denizciyi şehit verdik. Bu Irak’taki harekatımıza dolaylı tutum içinde bir misillemeydi. Ruhları şad olsun.Şehitlerimizi unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

İşte Gürdeniz'in yaptığı o paylaşım:

 

O elim olaydan sonra Milliyet şu manşeti atmıştı:

ABD 5 Türk askerini nasıl şehit etti? Cem Gürdeniz'den flaş paylaşım

ABD 5 Türk askerini nasıl şehit etti? Cem Gürdeniz'den flaş paylaşım - Resim : 2

ABD 5 Türk askerini nasıl şehit etti? Cem Gürdeniz'den flaş paylaşım - Resim : 3

 NE OLMUŞTU?

Bundan tam 28 yıl önce Ege Denizi’nde sakin bir Ekim akşamı, Amerikan gemisinden atılan güdümlü mermilerle bizleri kahreden bir geceye dönüştü. 2 Ekim 1992 tarihinde Saroz Körfezi’nde icra edilen Display Determination-92 (Kararlılık Gösterisi-92) isimli NATO tatbikatına katılan TCG Muavenet muhribimize gece saat 23.00 civarında, ABD uçak gemisi USS Saratoga tarafından, peşi sıra iki adet Sea Sparrow füzesi fırlatıldı.

Olay neticesinde, Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Telsiz Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuş Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit oldu. 22 personel ise yaralandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin