AB, DİZİLERE ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

İlerleme Raporu'nun fikir özgürlüğü ve medya bölümlerinde eşcinsellik uyarısına da yer verildi.

Google Haberlere Abone ol
AB, DİZİLERE ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

İlerleme Raporu'nun fikir özgürlüğü ve medya bölümlerinde eşcinsellik uyarısına da yer verildi. Türkiye'de eşcinsellik konusunda tartışmalar yaşandığı belirtilen raporda, filmlerde/dizilerdeki sahneler nedeniyle yayıncılara uyarı ve para cezaları verildiği kaydedildi. 

Bu çerçevede Osman Sınav'ın ilk bölümünün ardından yayından kaldırılan Kılıç Günü isimli dizisine işaret edildi. Dizide, iki erkeğin aynı yatakta görüntülenmesi tartışma konusu olmuş ve RTÜK diziyi uyarmıştı.

Akşam'dan Deniz Çiçek'in haberine göre  AB Komisyonu tarafından yayımlanan 2011 yılı İlerleme Raporu'nda Türk dizilerine özgürlük istendi. Raporda, Show TV'nin izlenme rekorları kıran dizisi Muhteşem Yüzyıl'ın adı bizzat verildi ve RTÜK uyarısı eleştirildi. Kurumun, tarihe mal olmuş şahsiyetlerin mahremiyetine saygı duyulmadığı gerekçesiyle yayınlara ceza verdiğine dikkat çekildi. Raporda, bu cezaların eski kanuna göre verilmesi de eleştirildi.


RTÜK'ün Türk dizilerine yönelik uygulamaları, AB İlerleme Raporu'nun hem 'ifade özgürlüğü' hem de 'medya' bölümlerinde eleştirildi. Raporda, 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun' ile yayın yasaklarına ilişkin kısmen iyileştirme sağlandığı belirtilirken para cezalarının önemli miktarda arttığı ifade edildi. RTÜK'ün, 2011 yılı başında, bir önceki kanuna dayanarak televizyon kanallarına uyarıda bulunduğu belirtilen raporda, şöyle denildi:


'Kanun, eski mevzuattaki bazı maddelerin, yayınların yasaklanması ve yayıncılara yaptırım uygulanması şeklinde yorumlanmasına ilişkin endişelerin tümünü gidermemektedir.'


Raporda RTÜK'ün, eski kanuna dayanarak 'tarihe mal olmuş şahsiyetlerin mahremiyetine saygı duyulmadığı' gerekçesiyle yayıncılara uyarı ve para cezaları verdiği de belirtildi. Show TV'de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisine dikkat çekildi. 'Ocak 2011'de RTÜK, Show TV'yi, popüler bir dizi olan Muhteşem Yüzyıl'da Osmanlı dönemi sultanları içkici ve kadın düşkünü olarak gösterilmeleri nedeniyle uyarmıştır' denildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin