AA'nın Kürtçe yayını başladı

Anadolu Ajansı 6. dilde yayını olan Kürtçe yayına başladı.

Google Haberlere Abone ol
AA'nın Kürtçe yayını başladı

Anadolu Ajansı (AA),  dünyanın en etkili 5 haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katarak, yayın dili sayısını 6'ya çıkardı.



AA, 100. Yıl Vizyonu çevrçevesinde, 11 dilde yayın yapma hedefine, bugün Kürtçe yayına başlayarak bir adım daha yaklaştı. Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça) ve Rusça yayın yapan AA, 6'ıncı dil olarak, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başladı.



Kürtçe Haberler Servisi, politika, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür-sanat başlıkları altında Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde, fotoğraflı ve görüntülü olarak bölge medyasına servis edecek.Türkiye ve Irak Kürt Bölgesinde meydana gelen gelişmeler de, Türkçe, Arapça, Rusça ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.



Kürtçe üretilen haber, foto ve görüntüler, Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden servis edilecek.  Kürtçe haberler, Kurmancca lehçesinde, Anadolu Ajansı’nın “http://www.aa.com.tr/kk”, Soranca lehçesinde ise “http://www.aa.com.tr/ks” adresli web siteleri üzerinden takipçilerine ulaştırılacak.



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın 100. yıl projeleri kapsamında 5 ayrı dilde yayın yaparken, şimdi yayın dillerine bir tane daha eklediğini belirterek, AA'nın Kürteç'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın yapmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını söyledi.



''AA, bölgede güçlü bir kamuoyu oluşturacak''



AA'nın bu yayınıyla birlikte, özellikle çevre ülkelerde bulunan ve Kürtçe yayın yapan medya organlarının, Türkiye ve dünya ile ilgili haberleri en sağlıklı bir şekilde  alabileceğini, yine çevre ülkelerde Kürt nüfusunun yoğun olarak bulunduğu ülkelerdeki haberlerin de  Anadolu Ajansı aracılığıyla dünyaya sağlıklı bir şekilde yayılmış  olacağını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:



''AA Kürtçe yayınıyla, tıpkı Balkanlar'da Boşnakça, Ortadoğu'da Arapça  yayınlarımızda olduğu gibi çevre ülkelerdeki Kürt nüfusuyla, Kürt kardeşlerimizle ve oradaki kamuoyuyla Türkiye arasında güçlü bir köprü oluşturacak. Bu haberler aracılığıyla Türkiye'yi ve Türkiye'nin zenginliklerini  tanıtma fırsatı bulacağız. AA'nın bu bölgelerde Türkiye'ye yönelik güçlü bir kamuoyu oluşturacağını da düşünüyoruz. Bu nedenle projede emeği geçen tüm Anadolu Ajansı çalışanlarını tebrik ediyorum. Anadolu Ajansı'nın ilerde daha da güçlü olacağına ve tüm dünyaya Türkiye'nin sesini duyuracağına inanıyorum. Hayırlı olsun.''



Milli Savunma Bakanı Yılmaz



Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AA'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili, "Demokrasinin gereği, çok renkliliğin gereği. Biz istiyoruz ki dağlarımızda binbir çiçek açsın. Bu yayın da  Arapça'dan sonra o binbir çiçekten biri olacaktır. Başarılar diliyorum" dedi.



Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın Kürtçe yayına başlamasını "hayırlı olsun" sözleriyle değerlendirdi.



Bunun demokrasinin ve çok renkliliğin bir gereği olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Biz istiyoruz ki dağlarımızda binbir çiçek açsın. Bu yayın da o binbir çiçekten biri olacaktır, Arapça'dan sonra. Başarılar diliyorum" diye konuştu.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik 



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bu projeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek, "Bir anlamda geç kalmış bir karar ama yerinde bir karar olduğu inancı içerisindeyim" dedi.



Anadili Kürtçe olan ve Türkçe ile buluşamayan bir çok vatandaşın varlığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:



"Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkçe'yi öğrenmeleri nasıl bir zorunluluk ise anadilden de mahrum olmamaları açısından kamunun, devletin, ajansımızın bu hizmetini ben son derece önemsiyorum ve yararlı olacağı inancı içerisindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum."



Milli Eğitim Bakanı Avcı



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkçe'yi doğru haber ve doğru iletişimle dünyaya yayan Anadolu Ajansı'na başarılı yıllar dilediğini söyledi. Avcı, Kürtçe yayına başlanmasıyla ilgili "Hayırlı olsun. Bölgeye sesimizin ulaşması bakımından iyi bir girişim olur. TRT Şeş'ten sonra uygun bir girişim olmuş" diye konuştu.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Bütün vatandaşımızı kucaklayacak ve birbirimizi daha iyi anlayacağımız bir ortamdan dolayı tebrik ediyorum. Son derece başarılı bir çalışmadır diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Kalkınma Bakanı Yılmaz



"Hayırlı olsun" temennisinde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, geçmişte bu meselelerin tabu olduğunu belirtti.



AK Parti'nin demokratikleşme çalışmaları içinde bu konuların da yerine oturmaya başladığını ifade eden Yılmaz, Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders haline geldiğini, propaganda dili olarak kullanılmasının önündeki engellerin kalktığını, TRT'nin Kürtçe yayına başladığını ve bu konuda pek çok adım atıldığını anımsattı.



Cevdet Yılmaz, geçmişte tabu olan konuların normalleştiğini dile getirerek, "Ülkemizde rahat bir şekilde bu konular ele alınmaya başlandı ve böyle güzel uygulamalar oluyor. Anadolu Ajansımızın attığı bu adım işte bütün bu süreci tamamlayan, onun üstüne güzel bir adım şeklinde değerlendirilebilir. Tebrik ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.



İçişleri Bakanı Güler



İçişleri Bakanı Muammer Güler, AA'nın Türkçe, İngilizce, Arapça, Boşnakça ve Rusça'nın ardından Kürtçe yayına başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Bölgenin de bir milletvekili olarak yeni uygulamayı "doğru ve çok isabetli bir adım" olarak nitelendiren Bakan Güler,  "Bu girişimleri nedeniyle başta Anadolu Ajansımızın Genel Müdürü Sayın Kemal Öztürk olmak üzere şahsında tüm emeği geçenleri tebrik ediyor, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.



Anadolu'da tarih boyunca çok farklı kültürlerin barış ve huzur içinde yaşadığını vurgulayan Güler, şunları kaydetti:



"Bugün de aynı şekilde huzur ve güven içinde yaşama devam ediyorlar. Milletvekilliğini yapmaktan onur duyduğum Mardin'de de farklılıklar bir arada kardeşçe yaşıyor ve bunun da en güzel örneğini sunuyorlar. Biz farklılıkları bir zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizde yaşayan birçok insanımızın farklı dil ve lehçelerde istediği gibi konuşabilmesi onun en tabii hakları arasındadır. Biz AK Parti hükümetleri olarak bu konudaki engelleri tek tek kaldırdık. Hükümetlerimiz döneminde 'demokratikleşme adımları' adı altında çok önemli düzenlemeler yapıldı.



TRT-Şeş kanalıyla Kürtçe yayına başlandı ve Kürtçe bir haber sitesi yayına başladı. Ana dili Kürtçe olan vatandaşlarımız için okullarda Kürtçe seçmeli ders konuldu. Bu dilin öğrenilebilmesi ve öğretilebilmesi için de özel kursların açılmasına izin verildi. Kürtçe'nin seçimlerde bir propaganda dili olarak kullanılmasına da izin verildi. Kamu hizmetlerinin sunumunda da Türkçe bilmeyen vatandaşlarımızın hangi dili kullanıyor olursa olsun onlara yardımcı olabilecek insanların da bulundurulmasına da özen gösterildi."



Komşu ülkelerde de Kürtçe konuşanların bulunduğuna dikkati çeken Bakan Güler, "Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlaması hem ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda yaşayan insanların objektif ve güvenilir habere ulaşmaları ve doğru bilgilenmeleri açısından çok önemli bir adım teşkil edecektir" dedi.



Kuruluşundan beri doğru, tarafsız ve hızlı habercilik anlayışıyla dünyanın saygın haber ajansları arasında yer alan AA'yı kutlayan Güler, "AA'nın son yıllardaki başarılı çalışmalarıyla dünyada uluslararası alandaki en etkin 5 haber ajansından biri olma hedefini de yakın zamanda yakalayacağına olan inancımızı da belirtiyorum" diye konuştu.



CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu Ajansı'nın, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın yapmasını kutlayarak, başarılar diledi. 



Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin en köklü haber kuruluşlarından birisi olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "AA'nın 6 dilde yayın yapması güzel bir olay, kendisini geliştirerek devam etmesi, güvenilirliğini koruması bizim açımızdan çok önemli. Anadolu Ajansı'nın Kürtçe de dünyaya haber vermesi, sanıyorum çok daha güzel bir çizgide yol almasını sağlayacaktır" diye konuştu. 



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anadolu Ajansı'nın hedef büyütmesini takdirle izlediklerini söyledi.



Kürtçe'nin, AA'da servis edilecek diller arasında yer verilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: 



"Bu, sadece Türkiye'dekilere değil çevre ülkelerdeki Kürt topluluklara da büyük bir katkı sağlayacaktır. Türkiye'de malumunuz yasaklar kalktıktan sonra Türkiye'de devlet tarafından bir televizyon kuruldu. TRT 6  Kürtçe yayın yapıyor ve bu aradaKürtçe yayın yapan birçok televizyon var, radyo var, yazılı basın var ve ayrıca bununla ilgilenecek vatandaşlarımız var. Bir kere kendi ülkemiz ve vatandaşımız göz önünde bulundurulduğu zaman milyonlarca insanın ana dili olan bir dilin servise konulmuş olması takdire şayan bir gelişmedir."



"AA'nın Kürtçe yayını, İran'da, Irak'ta, Erbil'de, Suriye'deki Kürtlerin doğru bilgilenmeleri açısından son derece anlamlı olacaktır" diyen Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:



"Çünkü çoğunlukla bu çevrelerde tek taraflı ve daha çok PKK'nın propogandasına yönelik bir bilgilendirme var. Maalesef bu bir kirli bilgilenmeye yol açıyor. Ben Süleymaniye ve Erbil'e gittiğim zaman, oradaki mahalli basınla bir araya geldiğimiz zaman tek taraflı dezenformasyonun ne anlama geldiğini gördüm. Dolayısıyla böyle bir eksikliği görerek Anadolu Ajansı'nın harekete geçmiş olması, Kürtçe servis bölümünü açmış olması bence çok faydalı olacaktır. Düşünen, bu konuda çalışacak olan, gayret gösterecek olan arkadaşlara şimdiden başarı dileklerimi iletmek isterim."



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AA'nın 93 yıllık birikimiyle bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Bugün gelinen nokta itibariyle AA'nın dünyanın dört bir tarafından haberlerini Türkiye'ye, Türkiyede'ki gelişmeleri de dünyaya hızlı ve tarafsız olarak ulaştırdığını ifade etti.



Bakan Şahin, "Anadolu Ajansı, 100. yıl hedefleri doğrultusunda; misyonu, uzman kadrosu ve teknik alt yapısıyla çok önemli bir atılım yapmıştır. 11 dilde yayın yapmayı hedef olarak belirleyen kurumun Kürtçe yayına başlaması ülkemizdeki demokratik gelişimin bir göstergesi, aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel anlamda büyük bir kazanım ve zenginliktir" diye konuştu.



Kürtçe yayın hizmetiyle geniş bir coğrafyaya hitap edilerek, daha doğru, daha hızlı ve objektif bir hizmet sunulacağına gönülden inandığını dile getiren Şahin, "Bölgede konuşulan iki yaygın lehçeyle yayın hayatına başlayan AA'nın başta üst yönetimi olmak üzere tüm çalışanlarını kutluyor, bu önemli hizmetin ülkemiz, bölgemiz coğrafyası ve dünya için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.



Başbakan Yardımcısı Atalay



Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anadolu Ajansı'nın giderek hem organizasyonu hem haber kalitesini hem de haber çeşitliliğini artırarak güçlendiğini gördülerini, bundan da memnuniyet duyduklarını söyledi.



Türkiye'nin bölgesinde büyük bir ülke olduğunu ve çevresinde de çok farklı dillerin konuşulduğunu ifade eden Atalay, "Özellikle kendi ülkemiz içinde de farklı ana dillerin konuşulduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Anadolu Ajansının hem çevreyi hem ülkemiz içini düşünerek yeni açılımlar yapmasından biz memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.



AA'nın Arapça, İngilizce, Boşnakça gibi Türkiye'nin çevresinde  çok konuşulan dillerle ilgili açılımlar yaptığına işaret eden Atalay, şunları kaydetti:



"Değişik ülkelerde bu manada Sarabosna'da, Kahire'de ofisler açıldı. Doğrusu bunlar hem Türkiye'nin oralardaki gücüne hem de Anadolu Ajansının kendi güçlenmesine katkı veriyor. Şimdi de Kürtçe'yi haber dili olarak kendi çalışmasına katmasını çok isabetli buluyorum.  Çevremizde biliyorsunuz Kürtçe'nin değişik diyalektleri konuşuluyor. Kendi nüfusumuz var, Kürtçe ana dili olan. Dolayısıyla Anadolu Ajansının Kürtçe'yi de haber servisine dahil etmesi doğrusu bizim yürüttüğümüz, hükümetimizin yürüttüğü politikalara da uygun düşüyor."



Bir dönem Anadolu Ajansı'ndan sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüttüğünü anımsatan Atalay, "Ajansın ne kadar önemli olduğunu biliyorum ve Anadolu Ajansı Türkiye'nin bir değeridir. Haber ajansı olarak herkesin güvendiği, başka haber ajanslarında haberleri görse bile son tahkiki, son doğrulamasını Anadolu Ajansı ile yaptığı bir değere sahip, bir prestije sahip. Dolayısıyla Anadolu Ajansının büyümesi çevremizde de, diğer ülkelerde de bu şekilde bürolar açması, genişlemesi Türkiye'ye katkıdır, Türkiye'yi de büyütecektir. Onun için emeği geçenlere, bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde, Anadolu Ajansı kendisine yeni hedefler koydu. Farklı dilleri bu çalışmanın içine katıyor. Dolayısıyla 100. yıl hedeflerinde Anadolu Ajansına başarılar diliyorum" dedi.



Başbakan Yardımcısı Bozdağ



Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Sadece Anadolu'nun ajansı gibi bir yapıdan artık bölgenin ve dünyanın ajansına dönüşme konusunda tarihi adımlar atıyor. O yüzden ben Anadolu Ajansı'nın yönetimini buradan tebrik ediyorum" dedi. 



Anadolu Ajansı'nın İngilizce, Arapça, Rusça yayınlarının yanı sıra  Bosna Hersek'te kendisinin de açılışına katıldığı bölge müdürlüğü kurarak Balkan dillerinde de yayın yapar hale geldiğini hatırlatan Bozdağ, şunları söyledi:



"Şimdi de Kürtçe yayın yapan bir yapı oluşturuldu ve bu hayata geçti. Bununu anlamı bana göre şu; Anadolu Ajansı, artık bir dünya ajansıdır. Haberin doğru bir şekilde insanlara ulaştırılması bakımından Anadolu Ajansı'nın alana girmesi son derece önemli. Türkiye'de yaşanan bazı hadiseler üzerine yayınlanan haberlere baktığımızda Mısır'da, Suriye'de geçmişte Bosna'da başka yerlerde uluslararası ajansların geçtikleri haberlere baktığınızda haberin doğru olmaması halinde nasıl bir dünya kamuoyunun yanılgı içerisine girdiğinin hep beraber defalarca tanığı olduk. 



Onun için Anadolu Ajansı'nın farklı dillerde haber toplayıp, bu haberi yine farklı dillerde dünya kamuoyunun bilgisine sunması ve dünya kamuoyunu farlı dillerde haberdar etmesi hem Anadolu Ajansı'nı sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir ajansı olma vasfına yükseltirken, öte yandan da başka ajansları 'Artık alanda biz yalnız değiliz, Türkiye'nin ajansı, Anadolu Ajansı da var. Onun için haberi olduğu gibi yansıtalım aksi takdirde doğru haberi onlar yansıtır. Biz açığa düşeriz, yanlış yapmayalım' diye doğru haber iletme konusunda daha dikkatli olmaları sonucunu doğuracaktır ve bu kanalla dünya daha doğru bir şekilde bilgilendirilecektir. Kürtçe yayın yapmak suretiyle haberlerin Kürtçe konuşan insanlara doğru bir şekilde ulaşmasına vesile olacaktır. Anadolu Ajansı'nın gücünü bu yeni yayın anlayışı daha da artıracaktır." 



BDP Genel Başkanı Demirtaş



AA'nın Kurmancca ve Soranca yayına başlamasını, BDP Genel Başkanı Demirtaş, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Muş milletvekili Sırrı Sakık değerlendirdi.



Selahattin Demirtaş, AA'nın, 11 dilde yayın hedefleri doğrultusunda, yayın dilleri arasına, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehzelerini eklemesinin olumlu bir adım olduğunu belirtti.



Demirtaş, ''Kutluyoruz, başarılar diliyoruz'' dedi



BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da "Anadolu Ajansı'nı, başka ajans ve televizyonların ya da yayın yapan her kesimin örnek alması gerekir" diye konuştu.



AA'nın Kürtçe yayına başlamasını 'Çok iyi bir gelişme' olarak değerlendiren Buldan, Türkiye'de  sadece Türkler'in yaşamadığını, birçok etnik kimlik ve dilin de bulunduğunu söyledi. Buldan, "Türkiye'de yaşayan her kesime hitaben her dilde yayın yapılması, Türkiye'nin zenginliği anlamına gelir. Türkiye'de yaşayan her kesime yönelik yapılan ya da alınan karar ya da  atılan adım, Türkiye'nin yararına, faydasına olan kararlardır" diye konuştu.



Anadolu Ajansı'nın almış olduğu bu kararı çok olumlu ve yerinde bulduğunu belirten Buldan,  Anadolu Ajansı'nı tebrik etti.



Buldan, şöyle devam etti:



"Anadolu Ajansı'nı başka ajanslar,  televizyonlar ya da yayın yapan her kesimin örnek alması gerekir. İnşallah bundan sonra da Türkiye'de sadece Soranca sadece  Kürtçe değil, bütün dillerde yayınlar yapılsın.  Ajanslar bu konularda kendilerini geliştirsin, çok farklı kesimlere  hitap etsinler. Ben olumlu bulduğumu, mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum."



BDP Grup Başkanvekili Baluken ise AA'nın Kürtçe yayına başlamasının, önemli bir gelişme olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, "Devletin resmi haber ajansında bu ülkedeki en kadim dillerden biri olan Kürtçe'nin kullanılıyor olması son derece önemli bir gelişmedir" dedi.



Diğer Anadolu ve Mezompotamya topraklarına ait bütün dillerde yayın yapılması ve bu dillerin yaşatılmasıyla  ilgili duyarlılığın geliştirilmesinin, partilerinin ilkesel olarak  tutum belirledikleri hususlardan bir olduğunu kaydeden Baluken, Kürtçe başta olmak üzere diğer  bütün dillerin yaşatılması için bu tarz adımların önemli olduğunu vurguladı.



Bu konuda yasal ve anayasal güvence altına alacak  bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Baluken, şunları söyledi:



"Uzun süredir TRT 6  Kürtçe dilinde yayın yapıyor. Ancak hala bu yayını yasal ya da anayasal güvence  altına alacak bir yasal düzenleme yapılmadı. Daha çok yönetmelikler üzerinden yapılan çalışmalar var.  Bu yönüyle  başlatılmış olan bu olumlu adımı kalıcılaştırmak için mutlaka bahsettiğim yasal güvence çerçevesini oluşturmak lazım. Biz bütün ana dillerin  yaşatılması gereken kadim halklara ait çok değerli insanlık mirasları olduğunu düşünüyoruz. Kürt  halkı binlence yıldır bu topraklarda yaşayan en köklü halklardan biridir. İnkarı, reddi ve asimilasyonu  aşması açısından bu tarz adımlar olumludur. Bunu hayatın her alanına  genişletmek gerektiğini düşünüyoruz.  Anadilde eğitim başta olmak  üzere kamusal alanda anadil kullanımı önündeki engellerin kaldırılmasını, hem 100 yıldır gündemimizde olan Kürt meselesinin çözümü hem de Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından son derece önemli buluyoruz. Bu dilde yayın yapmak, aynı zamanda bu halkların taleplerine dokunmakla  ilgili önemli fırsat doğurur. Temenni ediyoruz ki Anadolu Ajansı böyle olumlu bir adımla başlatmış olduğu bu süreci, siyaset kurumunun  getireceği yasal düzenlemelerle de daha ileri noktalara götürür. Özellikle başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye'de yaşayan bütün  halkların taleplerini görünür kılma, bir duyarlılık geliştirme noktasında objektif olması gereken  bir yayıncılık ilkesini esas alır."



BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da AA'nın Kürtçe yayına başlamasını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Türkiye'de bir barış süreci yaşanıyor. Sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu'da bir Kürt sorununun tartışıldığı, konuşulduğu, Kürtler'in kaderiyle  ilgili ciddi adımların atıldığı bir süreçte  Anadolu Ajansı'nın, böyle bir adım atmasını önemsiyoruz.  Kürt sorununun  çözümüne katkı sunmalıdır, bir adımdır. Önemsiyoruz. Diliyoruz barış sürecine katkısı olur. Daha objektif bir şekilde halka ulaşılır" dedi.



"AA'yı tebrik ediyorum"



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de "Bu çok geç kalınmış ama çok hayırlı ve çok olumlu adımı attığı için AA'yı tebrik ediyorum'' dedi.



Haberlerin Kürtçenin iki farklı lehçesinde üretilip servis edilmesini çok önemli bulduğunu söyleyen Eker, "Bu dile de hizmet eder. Hem bölgede yaşayan Kürtçe konuşan insanlara hem de bütün insanlığa önemli bir hizmettir." şeklinde konuştu.



Eker, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasının sadece Kürt bir siyasetçi ve bakan olarak değil bir vatandaş olarak da kendisini çok sevindirdiğini belirtti.



AA'nın Kürtçe yayına başlamasının Kürtçe’nin geliştirilmesine de katkısı sağlayacağını dile getiren Eker, "Çünkü dil kullanıldıkça, dil birliği sağlandıkça gelişir. Dil farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar arasında iletişim aracıdır. O zaman bu iletişim daha kolay olur ve farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar aynı kelimeler, aynı kavramlarla anlaşırlar ve aynı zihinsel süreci geliştirirler. Aynı şeyleri anlarlar. İletişim kolaylaşır. Bu dilin bizatihi gelişmesine katkı sağlar" dedi.



"Ülkenin geleceği ve AA'nın dünya markası olması açısından önemli"



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem de Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın yapmasını, ülkenin geleceği ve AA'nın dünya markası olması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.



Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Anadolu Ajansı, Boşnakça, Arapça, İngilizce gibi birçok dilde yayın yapıyor. Dolayısıyla Kürtçe yayın yapmasını da bu noktada Türkiye'nin geleceği ve ajansımızın dünya markası olması açısından önemli bir gelişme diye düşünüyorum. Şu anda TRT Şeş var, arapça yayın yapan televizyonumuz var. Yakın zamanda inşallah İngilizce uluslararası yayın yapacak televizyonlarımız olacak. Böyle bir dönemde Anadolu Ajansı'nın da Kürtçe yayın yapmasını çok olumlu buluyorum. Bu kararı verenleri tebrik ediyor, memleketimiz, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin