AA'nın haberini izinsiz kullanana hapis cezası!

Hatay Gazetesi'nin yazı işleri müdürüne, Anadolu Ajansı'na ait haberi izinsiz kullandığı hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol
AA'nın haberini izinsiz kullanana hapis cezası!

Anadolu Ajansı, (AA)   6 Aralık 2011 tarihli "pirinçteki arsenik tehlikesi" ile "Bağdat güne patlamalarla uyandı: 23 ölü" haberlerini, izinsiz kullanan Hatay Gazetesi Yazıişleri Müdürü Mithat Kalaycıoğlu hakkında Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine, Hatay 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, mahkeme heyeti, davacı vekil, sanık ve vekillerinin ifadelerinin alınmasının ardından kararını verdi.



Sanık Kalaycıoğlu, savunmasında, şikayete konu olan söz konusu haberleri gazetenin internet sitesinde yayınladıklarını, ancak AA'nın ikazı üzerine bu haberleri yayından kaldırdıklarını belirterek, hakkında ceza verilecek olması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması yönünde karar verilmesini talep etti.



Davacı vekilleri ise abonelerine geçtikleri her bir haber değerinin 125 dolar olduğunu, izinsiz kullanım halinde bu fiyatın 3 kat tahsil edildiğini ve söz konusu gazetenin internet sitesinde izinsiz haber kullanımı dolayısıyla 750 dolarlık zararın ortaya çıktığını ifade ederek, bu zararın karşılanmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.



Bunun üzerine, mahkeme heyeti tarafından bilirkişi heyetine yaptırılan incelemede, söz konusu gazetenin internet sitesinde AA'nın haberlerinin küçük bir değişiklikle birebir kulllanıldığı ortaya çıktı.



Mahkeme, Kalaycıoğlu hakkında, üzerine atılı suçlar kanıtlandığı gerekçesiyle, 5846 Sayılı yasanın 71 maddenin 1. fıkrası gereği, 1 yıl hapis cezası, eylemini birden fazla haberi kısa aralıklarla yayınlamak suretiyle gerçekleştirdiği için dörte cezanın bir oranında artırılmasına, ancak yargılama sırasında sanığın iyi hali göz önünde bulundurularak cezanın 1 yıl 15 güne indirilmesine karar verdi.



Verilen cezayı erteleyen mahkeme, sanığın 1 yıl 2 ay deneme süresine tabi tutulmasını kararlaştırdı. (aa)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin