AA'dan Etiyopyalı öğrencilere Uluslararası Habercilik Eğitimi

AA 'Uluslararası Habercilik Eğitimi'nin ilki, Etiyopyalı katılımcılara yönelik olarak İstanbul'da başladı.

Google Haberlere Abone ol
AA'dan Etiyopyalı öğrencilere Uluslararası Habercilik Eğitimi

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisi'nde Orta Asya, Kuzey Afrika ve dünyanın değişik coğrafyalarından gelecek genç yeteneklere verilecek "Uluslararası Habercilik Eğitimi"nin ilki, Etiyopyalı katılımcılara yönelik olarak İstanbul'da başladı.



Mercure Hotel'deki açılış töreninde konuşan AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez, eğitimlerin faydalı geçmesi temennisinde bulundu.



Sönmez, bu tür eğitimlerin minimum 60 günde verildiğine dikkati çekerek, "Etiyopyalı arkadaşlar her zaman çok çalışkandır. Ucundan tuttukları işleri en güzel şekilde başarırlar. İnanıyoruz ki bu 9 günlük süreyi en güzel şekilde değerlendireceğiz. Etiyopya, bence daha çok yakışan ismiyle Habeşistan, bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Sonuç itibarıyla adil kral Necaşi'nin ülkesi. Başkent Addis Ababa'nın adı da anlamlı, 'yeni çiçek' anlamına geliyor. Birkaç kez gitme şansı bulmuştum, çok güzel bir ülke. Açıkçası buralarda farklı anlatılıyor. Afrika denildiğinde kurak, fakir gibi algılanır. Halbuki öyle değildir. Yemyeşil... Pırıl pırıl ve çalışkan insanların olduğu bir ülke Etiyopya. Burada olmanıza çok sevindim" diye konuştu.



Ülkeler ve kurumlar arasında var olan kardeşliğin daha da güçlenmesi temennisinde bulunan Sönmez, şöyle devam etti:



"Daha yıllar öncesinde birçok kanaat önderinin belirttiği şeylerdi bunlar. Özellikle Yurt Dışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı'nın çok büyük katkısı var. Kardeş ve akraba topluluklar dediğimiz zaman onların birbiriyle haberleşmesinin çok daha direkt olması lazım. Kendi memleketlerinde neler yaşandığı, ne gibi gelişmeler olduğu gibi bunları birebir karşılıklı olarak bilmeleri gerekiyor. Bilemedikleri zaman işin içine farklı hesaplar giriyor. Bu manada haberciliğin, haberciliği en iyi bilenler tarafından aynı zamanda kardeş topluluklarla o ilişkileri en sağlıklı kurabilecek insanlar tarafından yapılabiliyor olması çok önemli. Bu anlamda buradaki varlığınız benim için gerçekten çok önemli."



Eğitime katılanlardan Munira Abdelmenan Awel, kadın gazeteci olarak eğitimlerin iyi geçeceğini umut ettiğini belirterek, "Anadolu Ajansı'nın Etiyopya'da ofisi var. Daha önce de gazetecilik yapıyordum. Bu kurstan sonra da mesleğimi yapmaya devam edeceğim" dedi.



Öğrencilerden Awol İbrahim ise Etiyopya'daki AA ofisini ziyaret ettiğini kaydederek, "Lisans eğitimimi Etiyopya'da tamamladım. Türkiye'de İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde devam ediyorum. Etiyopya'da daha önce bir radyoda çalıştım. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi'nin faydalı olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Alanında yetkin gazeteciler eğitim verecek



Etiyopyalı 20 öğrencinin katıldığı eğitimde dersler, başta AA personeli olmak üzere alanında tanınan ve yetkin gazeteciler tarafından verilecek.



Öğrenciler 9 günlük sürede, "Yeni Medya Uygulamaları", "Haber Yazma Teknikleri", "Haberde Uluslararası Hukuk Kriterleri", "Multimedya Uygulamaları", "Görüntü Çekim ve İşleme Teknikleri", "Fotoğraf Çekim ve İşleme Teknikleri", "Uluslararası İlişkiler", "Uluslararası Enerji Politikaları", "Uygulamalı Stüdyo Yönetim Teknikleri", "Radyo-TV Haberciliği", "Sosyal Medya Stratejileri", "Uygulamalı Röportaj Teknikleri", "İnfografik Haberciliği", "AA'nın Pazarlama Stratejileri", "Türkiye-Etiyopya İlişkileri" ve "Kamu Diplomasisi" gibi dersler alacak.



Eğitimler devam edecek



Seri olarak devam etmesi düşünülen eğitimlerin bazıları Türkçe bazıları ise İngilizce ve Arapça dillerinde olacak. Anadolu Ajansı ile Yurt Dışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı iş birliğiyle başlatılan eğitimlerin 1 yıl sürmesi planlanıyor.



Her öğrencinin, haber ve röportaj yazmasına, özel haber refleksinin gelişmesine, fotoğraf ve görüntü çekmesine, çekilen görselleri işleyebilmesine, aynı zamanda yeni medya uygulamalarında deneyim kazanmasına imkan tanınacak. "Radyo -TV Haberciliği" derslerinde ise uygulamalı çalışmaya olanak sağlanacak.



Dersler, Anadolu Ajansı'nın deneyimli habercileri, üniversitelerin önemli akademisyenleri ve internet haberciliği yapan kuruluşların tecrübeli çalışanları tarafından verilecek.



Eğitimin birinci ayında teorik derslere ağırlık verilirken, ikinci ayında ise katılımcılar bilgi, beceri ve yeteneklerine göre Anadolu Ajansı bölge müdürlüklerine, ilgili özel-kamu kurum ve kuruluşlarına uygulamalı eğitim almak için gönderilecek.



Derslerde öğrencilerin katılımı ve gösterdiği başarı eğitimciler tarafından ölçme ve değerlendirmeye tabi tutulacak, bu doğrultuda oluşturulan raporlar ilgili kurum ve kuruluşlara yollanacak.



Eğitim sonunda öğrencilere katılım belgesi verilecek. (AA)


Etiketler anadolu ajansı aa
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin