AA: Dünyada etkin bir ajans olmak için çok dilli yayın yapılmalı

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Dünyada etkin bir ajans olmak istiyorsanız çok dilli yayın yapmanız lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol
AA: Dünyada etkin bir ajans olmak için çok dilli yayın yapılmalı

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, dünyada etkin ajans olmak için çok dilli yayın yapmak gerektiğini belirterek "Global network kurduk, bu networkte New York Amerika kıtasını, Brüksel Avrupa'yı, Kahire Afrika ve Ortadoğu'yu, Bakü ve Moskova Yakın Asya ve Kafkasya bölgesini, Pekin de Asya Pasifik bölgesini yönetiyor" dedi.



"Yeni Ortadoğu, Yeni Türkiye, Yeni Medya Konferansı"na katılmak üzere kente gelen Öztürk, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nu ziyaret etti.



Daha sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesinin kasım ayı etkinlikleri kapsamında Adapazarı Kültür Merkezi'nde düzenlediği konferansta konuşan Öztürk, Sakarya'nın kendisi için özel önemi olduğunu söyledi.



AA'nın dünya çapındaki faaliyetlerine değinen Öztürk, Türkiye ve komşu coğrafyasında yaşananların son 100 yılını anlamak için Birinci Dünya Savaşı ve sonrasının irdelenmesi gerektiğini belirtti.



Öztürk, AA'nın milli mücadelenin bütün dünyaya duyurulması için 1920'de kurulduğunu anımsatarak, Fransızca, İngilizce ve Osmanlıca yayın yaptığını, bölgedeki gelişmeleri dünyaya duyurduğunu anlattı.



AA'nın 100. Yıl Vizyonu



Zaman içinde AA'nın aynı yaştaki diğer rakipleriyle rekabet edemediğine ve gerilediğine dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:



"AA, Fransızca, İngilizce ve Osmanlıca yayın dilleri kapatılmış, sesimizi dünyaya duyurmaktan ziyade, sesimizi kendi içimize duyurmakla sınırlı bir kurum olmuş. Bizler, günlük 600 haber yayımlarken, AP ve AFP'nin yayımladığı günlük haber sayısı 3-5 bin civarındaydı. Bunlar, 2011'de biz göreve gelirken karşılaştığımız tabloydu. Eğer dünyanın en önemli 17'nci ekonomisi ve Avrupa'nın 7'nci büyük ülkesiyseniz medyanızın buna paralel hareket etmesi lazım."



Öztürk, güçlü medya için Anadolu Ajansının öncülük etmesi gerektiğini, bu kapsamda "100. Yıl Vizyonu"nu hazırladıklarını belirterek "Dünyanın en etkili 5 ajansından biri olmaya karar verdik. Bu, 8 yıllık bir proje. Bu hedefi koyduğumuzda dünya sıralamasında yer almıyorduk. Projelerimizi hazırladık, hükümete sunduk ve destek aldık. 3 yıllık sürede haber sayımız 600'den 2 bine çıktı. 600 fotoğraf yayınlarken günlük bin 900 fotoğraf yayınlar hale geldik. 120 video yayınlarken günde artık 250 video yayınlıyoruz" şeklinde konuştu.  



Göreve geldiklerinde ajansın tek dilde yayın yaptığı bilgisini veren Öztürk, yayın dilinin 8'e çıkarıldığını aktardı.



Öztürk, çok dilli yayıncılığın uluslararası etki için önemli olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:



"Dünyada etkin bir ajans olmak istiyorsanız çok dilli yayın yapmanız lazım. Bazı alanlarda rakipleri yakaladık ancak bazı alanlarda halen gerideyiz. Global network kurduk, bu networkte New York Amerika kıtasını, Brüksel Avrupa'yı, Kahire Afrika ve Ortadoğu'yu, Bakü ve Moskova Yakın Asya ve Kafkasya bölgesini, Pekin de Asya Pasifik bölgesini yönetiyor. Dünyada 86 ülkede temsilcimiz bulunuyor, 32 ülkede ofisimiz var. 72 farklı uyruktan 2 bin 300 çalışanımız var. En önemli merkezimiz ve ajansın en güçlü olduğu yer Ortadoğu.



Burayı Kahire'den yönetiyoruz. Kahire'deki ofiste 70 çalışanımız var. Senegal ve Güney Afrika'da ofisler açacağız."



Konferansın sonunda Toçoğlu, Öztürk'e plaket takdim etti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin