AA çalışanlarından TGS'ye toplu iş sözleşmesi protestosu

Medya-İş üyeleri toplu iş sözleşmesi sürecini yargıya taşıyarak, görüşmelerin tıkanmasına neden olan TGS'yi protesto etti

Google Haberlere Abone ol
AA çalışanlarından TGS'ye toplu iş sözleşmesi protestosu

Medya-İşçileri Sendikası (Medya-İş) üyeleri, Anadolu Ajansı'ndaki (AA) yaklaşık 600 çalışanı ilgilendiren toplu iş görüşmeleri sürecini yargıya taşıyarak görüşmelerin tıkanmasına neden olan Türkiye Gazeteciler Sendikasını (TGS) protesto etti.



Eser ve beraberindeki Medya-İş üyesi AA çalışanları, TGS'nin tavrını protesto etmek amacıyla toplandıkları Kızılay'daki Gama İş Merkezi önünden sloganlar atarak, TGS'nin Yüksel Caddesi'nde bulunan Ankara Şubesi önüne kadar yürüdü.



Burada, grup adına açıklama yapan Eser, basında sansürün kaldırılışının 105. yıl dönümü olan Basın Bayramını TGS'nin tüm mesaisini emek gaspına harcaması nedeniyle buruk kutladıklarını ifade etti.



TGS'nin kendisine yıllarca aidat ödeyen yaklaşık 600 AA çalışanının toplu iş sözleşmesini yargı sürecindeki oyunlarıyla engellediğine dikkati çeken Eser, TGS'nin alenen emek düşmanlığı yaptığını savundu.



Bugün TGS'nin meydanlara çıkıp basın özgürlüğünden, emekçilerin hakkından ve hukukundan dem vurmasının hiç kimseye inandırıcı gelmediğini vurgulayan Eser, şöyle devam etti:



"Bir taraftan AA çalışanlarının haklarına ipotek koyacaksınız, diğer taraftan basın özgürlüğünden bahsedeceksiniz. Bu çelişkinin hiçbir gerekçesi olamaz. TGS'nin samimiyetten yoksun icraatları tüm AA çalışanlarının malumudur. Bugün AA'da yaklaşık 600 çalışandan 580'i Medya-İş üyesiyken, TGS'nin sadece 20 üyesi vardır. TGS, bugüne kadar sergilediği kötü sendikacılığın bir sonucu olarak üyelerini kaybettiği gerçeğini hazmedememektedir. Şu an yaptığı şey, AA'daki toplu iş sözleşmesini geciktirerek, çalışanlardan intikam almaktır. Hiçbir haklı gerekçesi olamayan sadece intikam dürtüsü ve ideolojik reflekslerle hareket eden TGS'yi şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.



TGS yöneticilerinin geçmişte AA çalışanlarına karşı sergiledikleri yanlış tavrı bugün de sürdürdüğünü ifade eden Eser, şunları dile getirdi:



"Bugün AA emekçilerinin toplu iş sözleşme sürecini yargıya taşıyan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, AA'dan emekli olurken yaklaşık 830 bin lira tazminat almıştır. Buna karşın bugün sözleşme bekleyen yaklaşık 600 kişinin emeğini hiçe saymaya utanmamaktadır. Üstelik İpekçi'nin yıllardır sözleşmelerde yaptığı yanlışlar nedeniyle çalışanlarımız bugün emekli olduklarında O'nun aldığı tazminatın yarısını dahi alamayacaktır."



TGS'nin yıllarca belli ideolojinin yandaşlarına sahip çıktığını ama bugün yıllarca kendisine aidat ödeyen emekçileri yok saydığını belirten Eser, "Bizler Medya İşçileri Sendikası olarak, TGS'yi AA çalışanlarına yönelik sorumsuzluğu ve samimiyetsizliği nedeniyle şiddetle kınıyoruz. Hatalarından geri dönmeye davet ediyoruz" dedi.



Eser, basın açıklamasının ardından bir gazetecinin, Gezi Parkı odaklı olaylarda basının tutumuyla ilgili sorusu üzerine, gazetecilerin neyi, ne şekilde haber yapacağına kendi hür iradeleriyle karar vermeleri gerektiğini belirterek, bir basın mensubuna "şu haberi neden yapmadın" demenin de baskı olduğunu söyledi.



Eser, "Biz sansürün ve otosansürün sendikalaşmayla ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Bunun için de birlikte güzel çalışmalar yapmalıyız" ifadelerini kullandı.



Açıklamanın ardından bir süre TGS aleyhine sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin