A Haber'de Öcalan'a soru itirafı!

MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, 'Bi Sormak Lazım' programında dikkat çekici bir fikrini aktardı.

Google Haberlere Abone ol
A Haber'de Öcalan'a soru itirafı!

MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, KCK’nın “Ateşkesin sürdüğünü,geri çekilmenin durdurulduğunu” ilan eden son açıklamasını değerlendirmek üzere A Haber’de Selin Ongun’un sunduğu 'Bi Sormak Lazım' programında dikkat çekici bir fikrini paylaştı.



Eski Mit Müsteşar Yardımcısı Öneş, Abdullah Öcalan ile görüşme imkanı olsaydı ona neler demek istediğini anlattı.



MİT ESKİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI CEVAT ÖNEŞ, ÖCALAN’A NE SORMAK İSTERDİ?



Ben şahsen Öcalan’a şunu derdim; tarihi bir konumda, tarihi bir rolü üstlenmiş durumda. 21. yüzyılın değerler yapısı içinde silahlı hareketi sonlandırmasıyla tarih sayfasına not atmıştır. Ancak Kürt siyasetini gerçekten demokratikleştirebilmek için, özellikle silahların bıraktırılması konusunu kısa zamanda gerçekleştirerek, PKK’nın legalleşme hareketlerinin sivilleşmesi önünün açılması ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veren demokratik bir siyasi partiyi oluşturabilmek için imkanlarını kullan derdim. Tarih ancak liderlerin kararı ve iradesiyle bazen şekillenir.



Türkiye toplumu Kürt’üyle Türk’üyle bugün barış sürecine önem vermiştir, destek vermektedir. Tereddütlerine rağmen destek vermektedir. O bakımdan, bu toplumsal yapı üzerinde, Öcalan rolünü oynayabilmelidir. Silahların bir an evvel bıraktırılarak demokratik bir Kürt siyasetinin şekillenmesi konusunda imkan ve kabiliyetlerini kullanması önemlidir. Ancak burada tabi ki 30 yıldır savaşan, 100 yıllık bir sorunun çözümünde hatalar, kırılganlıklar, sapmalar olabilir, kopmalar olabilir. Ancak Türkiye siyaseti de, iktidarı, parlamentosu ve siyasi partileriyle Kürt siyasetinin demokratik Türkiye siyasetine entegre olması konusunda elini uzatması Kürt siyasetçilerin ellerini tutması ve birlikte hareket etmesi gibi bir sorumluluğa sahiptir. Bu da tarihi bir roldür.  Bu meseleyi seçim sonrasına ertelemeyelim. Yoksa bölgesel ve küresel bağlantılı gelişmeler, kontrol edemediğimiz, Öcalan’ın da kontrol edemediği gelişmeleri ortaya çıkarabileceğini de hesap etmek durumundayız.






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin