95'lik yazar Kandil'e gidecek

Skyturk 360'ta Hilmi Hacaloğlu'nun konuğu olan Vedat Türkali, çözüm süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol
95'lik yazar Kandil'e gidecek

VEDAT TÜRALİ: 95 YAŞINDA KANDİL’E GİTMEYİ DÜŞÜNDÜM

 

Skytürk360’ta yayınlanan Şimdi Söz Sizde programına katılan 95 yaşındaki edebiyatçı-yazar Vedat Türkali Hilmi Hacaloğlu’nun çözüm süreci ile ilgili sorularına çarpıcı yanıtlar verdi. Çözüm sürecinden umutlu olduğunu söyleyen Türkali, Başkanlık sistemine katiyen karşı olduğunu ifade etti.  

 

BAŞBAKAN EN AKİL ADAM OLAN ÖCALAN’I BULDU



Çözüm sürecinde akil adamlar önerisini değerlendiren Vedat Türkali Hacaloğlu’nun “davet gelirse katılır mısınız?” sorusuna  “Beni çağırsalar gider miyim? Ben bu işe karışmam çünkü aklımın ereceği kadarını yazıyorum, söylüyorum. Geri kalan şey işin resmi tarafıdır. Benim resmi bir kişiliğim yok. Başbakan bu konuda zaten en akil adamı buldu. Bu konuda Öcalan'dan daha akil adam bulunamaz" şeklinde yanıt verdi.



ŞEYH SAİT İSYANI TARİHİ BİR HATAYDI



Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan Şeyh Sait ayaklanmasını Kürtlerin İslami esaslara dayalı tarihi bir hatası olarak nitelendirdi.  Şey Sait ve arakadaşlarının  “şeriat gidiyordu, hilafet kalktı, padişahı sepetlediler biz buna karşı isyan ettik” demelerinin  tarihsel bir hata olduğunu belirten Vedat Türkali, “Bu isyan Kürtleri tüm dünyaya gerici, inkilap karşıtı, yobaz terörist gruplar olarak tanıttı” dedi.

 

CHP GERÇEK BİR SOSYAL DEMOKRAT PARTİ DEĞİL



Vedat Türkali çözüm sürecinde CHP’nin tavrını yorumlarken “Bugün Türkiye'nin en büyük zayıf tarafı ileri, gerçek bir sosyal demokrat partinin olmamasıdır. CHP bugün hiçbir şey değildir.  CHP bugün tembellik ederse tarih onlara bir daha da iktidarı vermez” diyen Türkali, CHP’nin geçmişte solun ve özellikle TKP’nin sloganlarını ele geçirip kullandığını ama en fazla eziyeti de onlara karşı gerçekleştirdiğini iddia etti. 

 

95 YAŞINDA KANDİL’E GİTMEYİ DÜŞÜNDÜM



Bir dönem Kandil’e de gitmeyi  düşündüğünü söyleyen yazar Vedat Türkali “yaşım 95, bir de gider adamların başına bela olurum” diyerek gitmekten vazgeçtiğini açıkladı. “Kandil’deki adamları hiç tanımam” diyen Vedat Türkali Kandil’in bu süreçte önemli olan 3 ayaktan biri olduğunun altını çizdi, BDP’nin Öcalan’ın özgürlüğünü öne çıkartmasının doğru bir formül dolduğunu, PKK içinde ise gelecekte bir bölünme olabileceğini ifade etti.

 

ÇÖZÜM SÜRECİ “TÜRK SORUNU” DOĞURMAZ



Son zamanlarda sıkça gündeme gelen “çözüm süreci bir Türk sorununa yol açar mı?” sorusuna , ufak tefek tatsızlıkların, gerginliklerin olabileceğini hatta bazı bölgelerde AK Parti’nin küçük oranlarda oy kaybedebileceğini ama  bunun bir Türk-Kürt kavgasının dönüşmeyeceğini belirten Türkali “büyük bir oy yükü olan Erdoğan bunun hesabını da ince ince yapıyordur” dedi.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE'Yİ CEHENNEME ÇEVİRİR



Vedat Türkali, Hilmi Hacaloğlu’nun Öcalan’ın İmralı tutanaklarına yansıyan Başkanlık sistemine destek açıklamalarını sorması üzerine Türkali, başkanlık sisteminin Türkiye’yi cehenneme çevireceğini ve kendisnin ‘katiyen’ desteklemediğini açıkladı. 95 yaşındaki yazar başkanlık sistemi konusunda “Kürt arakadaşları özellikle uyarıyor, bu destek üzerinde bir daha düşünmelerini rica ediyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.  Başkınlık sistemi konusunda Başbakan Erdoğan’a da uyarı da bulunan Türkali, “şiddetle böyle bir sorumluluğu üstlenmemesini onun kendi hesabına rica ediyorum” dedi.

 

KURAN-I KERİM’İ 6 DEFA HATMETTİM SONRA KOMÜNİST OLDUM



Öcalan’ın İmralı’dan yaptığı İslami referanslı değerlendirmeler ve namaz kıldığını açıklaması üzerine sorulan soruya ““Benim evimde namaz kılınırdı, ablam hafızdı, babam çok Müslüman bir adamdı ben de Kuran-ı Kerim’i altı defa hatmettim sonra komünist oldum” diyen Vedat Türkali, “Öcalan namaz kılıyormuş. Helal olsun” sözleriyle yanıtladı.

 

DAĞI BOŞALTMALARI GEREKİR



Vedat Türkali "bu silah işi bitti gerçekçi olarak bitti... Artık bu dağı boşaltmaları gerekir. Yeni bir Türkiye yaratmak lazım" diyerek Öcalan’ın Diyarbakır’da vereceği  mesajı heyecan içinde beklediğini açıkladı.



YENİ ROMANIN İSMİ: “BİTTİ BİTTİ BİTMEDİ”



“Kürt sorunun çözülmesi benim için bayramdır” diyen usta yazar, yeni romanın ismi Şimdi Söz Sizde’ye açıkladı: “Bitti Bitti Bitmedi”.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin