80 asker hakkında vur emri çıkarıldı, Sözcü yazarı Saygı Öztürk hükümete seslendi. Taliban'ın vur emri çıkardığı askerler kimler?

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Taliban vahşetiyle ilgili çok dikkat çekici bir yazı kaleme aldı ve "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, kuşkusuz bu konuyla yakından ilgileniyor. Ama sonuç ne olur bilemem." dedi. İşte Taliban'ın ölüm emrini çıkardığı Türkiye'de eğitim alan o askerlerin durumuyla ilgili son bilgiler.

Google Haberlere Abone ol
80 asker hakkında vur emri çıkarıldı, Sözcü yazarı Saygı Öztürk hükümete seslendi. Taliban'ın vur emri çıkardığı askerler kimler?

Taliban'ın, Afganistan'da ülke yönetimini devralmasıyla, ülke ordusunda görevli askerlerin bir kısmı için infaz talimatı verildi. Hakkında “Vur” emri çıkarılanlar arasında Türkiye'de öğrenim görmüş askerlerin de bulunduğu belirtiliyor.

Afganistan askerinin Türkiye ile ilişkisini anlatalım. Bunlar Misafir Askeri Personel (MAP) kategorisinde Türkiye'ye gelip, ülkemizde 8 yıl Askeri Lise ve Harp Okulu'nda eğitim alan, Türkiye'yi çok seven, stratejik anlamda önemli ve eğitimli askerler.

HEPSİNE DÜŞMANLAR

Ülkemizde öğrenim gören halen Afganistan'da bulunan askerlerin, Türkiye'de yakın arkadaşları var. Onlar, birbirleriyle bağlarını hiç kesmediler. Birbirlerini hep arıyor-soruyorlar. Ancak son dönemde Afganistan'dan gelen haberler hiç de iyi değil. Her an öldürülebileceklerini, bu yüzden gizlendiklerini anlatıyorlar. Onlar için ayrıca öncelik ise Türkiye'ye gelebilmek.

80 asker hakkında vur emri çıkarıldı, Sözcü yazarı Saygı Öztürk hükümete seslendi. Taliban'ın vur emri çıkardığı askerler kimler?

Taliban'ın yönetimi devralmasının ardından Türkiye dışında diğer ülkelerde eğitim alan Afgan ordusundaki askerlerin, eğitim aldıkları ülkeler tarafından çağırıldıkları da oluyor. Ancak, Türkiye böyle bir adımı henüz atmadı. Konuştuğum yetkililer, bu konuda bakanlıklararası eşgüdüm çalışmalarının yürütüldüğünü belirttiler. Konuştuğum bir yetkili, “Bizde, Türkiye'den mezun olan Afganistanlı askerler hakkında ölüm emri verildiğine dair bir veri yok. Yeni yönetimin bu konudaki yaklaşımı net değil. En azından ülkemizden mezun olanlar için. Büyükelçiliğimiz ve askeri ataşeliğimiz konuyu yakından takip ediyor” dedi.

 BAŞKALARI NE YAPIYOR?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Afganistan'da bulunan askerlerin durumuyla yakından ilgileniyor, bunun için Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de, Afganistanlı askerlerin Türkiye'deki arkadaşlarıyla da konuşuyor. Taliban'ın öldürdüğü insanların infaz görüntüleri sosyal medyanın gündeminden hiç düşmüyor. CHP'li Murat Bakan, Afganistan'da bulunan askerler için şunları söylüyor:

“Hakkında ölüm emri verilen ve Taliban'dan saklanmaya çalışan 80 askerin bilgileri Milli Savunma Bakanlığı'na ve Dışişleri Bakanlığı'na iletildiği bilgisine sahibiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Silahlı Kuvvetleri'nde aynı sıralarda eğitim almış, birlikte marş söylemiş, ülkemizi ikinci vatanı olarak gören bu insanları Taliban'dan kurtarmak zorundayız. Türkiye tek bir uçakla, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 80 kişinin hayatını kurtarabilir. Ülkemiz gücünü, merhametini ve yardımseverliğini göstermelidir.”

Taliban'dan kaçıp sınırlarımızdan ellerini kollarını sallayarak geçen ve içinden geldikleri koşulları değerlendirdiğimizde savaş eğitimi aldığını düşündüğümüz on binlerce genç erkeğin ülkemize alındığı unutulmamalı. CHP Milletvekili, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarına, “Afgan ordusundaki askerlerin, ailelerin Taliban'dan kurtarılması için hangi girişimlerde bulunacaksınız?” diye soruyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, kuşkusuz bu konuyla yakından ilgileniyor. Ama sonuç ne olur bilemem.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin