70’lik çınar yeni yönetimini seçiyor! İlk aday, Emeğe Saygı Grubu...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin seçimli Genel Kurulu için tarih belli oldu...

Google Haberlere Abone ol
70’lik çınar yeni yönetimini seçiyor! İlk aday, Emeğe Saygı Grubu...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) üç yılda bir yapılan seçimli Genel Kurulu’nun tarihi açıklandı. Bu yıl 70’inci yaşına giren TGC’nin 4 bine yakın üyesi, 21-22 Nisan’da sandık başına gidecek.



Bu arada adaylığını duyuran ilk grup da belli oldu. Sedat Bakıcı’nın başkan adayı olduğu Emeğe Saygı Grubu, Genel Kurul’da aday olacağını duyurdu.



TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 14 Nisan 2016 Perşembe günü saat 10.00’da yapılacağı, toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantıya 21 Nisan Perşembe günü saat 10.00’da çoğunluk aranmaksızın başlanacağı ifade edildi. Seçimler, Genel Kurul’un ikinci günü olan 22 Nisan’da yapılacak ve oy sandığı 10.00-17.00 saatleri arasında açık tutulacak.



Bir önceki Genel Kurul’da da adaydı



TGC Genel Kurulu’nda yarışacak ilk aday da ortaya çıktı. Sedat Bakıcı’nın başkan adayı olduğu Emeğe Saygı Grubu, yayınladığı seçim bildirgesiyle bu demokratik yarışta aday olacağını ilan etti. Basın dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Sedat Bakıcı, son olarak Artı Bir TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği’ni yürütüyordu. Daha önce İMC TV, Yeni Şafak, Posta, Milliyet, Sabah, Star TV ve TRT gibi gazete ve TV’lerde görev yapan Bakıcı, 2003 yılında Türkiye’de yayınlanan ilk metro gazetesi olan Gazete Metro’yu yayınlamıştı. TGC’nin bir önceki Genel Kurul’unda da Emeğe Saygı Grubu’nun başkan adayı olan Bakıcı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. 48 yaşındaki Bakıcı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans yaptı.



“Dinamik, kararlı, cesur ve yeni bir kadroyla yola çıktık”



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 70 yıl önce mesleğimizin gelenekleriyle etik değerlerini korumak ve herkesin gerçekleri öğrenme hakkını savunmak amacıyla yola çıktığının altını çizen Sedat Bakıcı, “TGC, saygın üyeleriyle, köklü geçmişi ve faaliyetleriyle yüksek kapasiteye sahip bir meslek örgütü olarak önümüzde duruyor. Bu büyük ideale sadakatle, Emeğe Saygı Grubu olarak ‘Cemiyet’in yönetimine talibiz. Dinamik, kararlı, cesur ve yeni bir kadroyla çıktığımız bu yolda üyelerimizin desteğiyle hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Emeğe Saygı Grubu olarak, daha güçlü ve etkili bir Cemiyet, daha demokratik ve saygın bir gazetecilik ortamı için göreve hazırız” dedi.



70’lik çınar yeni yönetimini seçiyor! İlk aday, Emeğe Saygı Grubu...



İşte, Emeğe Saygı Grubu’nun bildirgesi:



GAZETECİLİK İÇİN

GAZETECİLER İÇİN!



“BU ÜLKEDE GAZETECİLİK YAPIYORUM, HAK ETTİĞİM SAYGIYI GÖRÜYOR, İNSAN GİBİ ÇALIŞIYOR VE YAŞAYABİLİYORUM”

DİYEBİLMEK İÇİN KOLLARI SIVADIK…




HAPİSTEKİ MESLEKTAŞLARIMIZI ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ! 



Mesleklerini icra ederken siyasi gerekçelerle tutuklanan ve hüküm giyen meslektaşlarımızın serbest bırakılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklere, TGC olarak çok daha güçlü destek vereceğiz. Bizzat TGC’nin girişimleriyle bu sorunu sürekli gündemde tutacak organizasyonlar düzenleyeceğiz. Bu süreçte ailelerini de yalnız bırakmayacağız.



GAZETECİLİĞİN ETİK KODLARINI GÜNCELLEYECEĞİZ!



Gazetecilerin toplumsal işlevini halktan yana, dürüstçe yerine getirmesini sağlamayı ve mesleğin saygınlığını artırmayı amaçlayan Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni etkin kılacağız. Kaldırılan TGC Basın Senatosu yerine kurulan TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu’nun, inceleyerek sonuca bağladığı meslek ilkelerine aykırılık şikayetlerinin takipçisi olacağız. 



‘TGC ACİL AVUKAT HATTI’ AÇACAĞIZ! 



Sahada görev yaparken güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kalan, gözaltına alınan özellikle foto muhabiri ve kameramanlar başta olmak üzere tüm gazetecilere hukuki destek vermek amacıyla 24 saat ulaşılabilecek ‘TGC Acil Avukat Hattı’ açacağız. Konuyla ilgili Türkiye Barolar Birliği ile hemen temasa geçeceğiz.



SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜ AÇILSIN, İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ!



Basın çalışanlarının haklarıyla iş güvencelerinin, ancak sendikal örgütlenme ve toplu sözleşmeyle teminat altına alınabileceğini biliyoruz. Sektörümüzde sendikal örgütlenmenin önünü açmak için, Cemiyet olarak çaba harcamayı önceliklerimiz arasında görüyoruz.



HUKUK VE SOSYAL GÜVENLİK KOMİSYONLARI OLUŞTURACAĞIZ! 



TGC bünyesinde hukukçulardan ve sosyal güvenlik uzmanlarından oluşan komisyonlar kuracağız. Bu komisyonlar; 



* Düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen yasal düzenlemelerin iptali, 



* Haklarında soruşturma ve dava açılmış meslektaşlarımızın hukuki sorunlarına çözüm üretmek,



* İşten çıkartılan meslektaşlarımıza her türlü hukuki destek vermek, 



* Gazetecilerin 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na (Eski haliyle 212 sayılı Yasa) aykırı olarak (ya da kadrosuz) çalıştırılmasını engellemek,



* Üyelerimizin basın sendikalarına üye olmasını engellemeye çalışanlar hakkında hukuki girişimlerde bulunmak, 



* “Meslekte çalışma süresi 5 yıldan az olanlara kıdem tazminatı ödenmeyeceğine ilişkin” ibarenin İş Kanunu’nda olduğu gibi “1 yıl” olarak değiştirilmesi için hukuki girişimde bulunmak,



* Yasaya göre hakkımız olan haftada iki gün izin ve yılda en az bir ikramiye verilmesi şartına uymayan basın kurumları hakkında, SGK ve mahkemeler nezdinde takipçi ve şikâyetçi olmak, 



* Meslektaşlarımızın tazminat, emeklilik vs. gibi sosyal güvenlikle ilgili sorularını yanıtlamak,



* Çalışma saatleri, mesai ödenmesi, servis saatleri, ücretlendirme ve ücretlerin zamanında ödenmemesi sorunları, çalışanların çocukları için kreş gibi sosyal haklar konularında gazete patron ve yöneticilerini uyarmak ve yaptırımlar oluşturma yönünde



çalışmalar yürütecek.



SARI BASIN KARTINA SAHİP ÇIKACAĞIZ!



Türkiye’de sarı basın kartı sahibi gazeteci sayısı 14 bin. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin üye sayısıysa ne yazık ki ancak 4 bini buluyor. Emeğe Saygı Grubu olarak, bu meslektaşlarımızı “birlikten güç doğar” diyerek 70 yıllık bu çınarın altında buluşmaya çağırıyoruz.



Sarı basın kartlarının dağıtımında tek söz sahibi basın meslek kuruluşları olmalıdır. Haksız dağıtılan basın kartlarının kullanımının engellenmesi, sarı basın kartının her kurum ve kuruluşta kimlik kartı kabul edilmesi, ayrıca Marmaray’da bu kartla ücretsiz geçiş yapılabilmesi için ısrarlı girişimlerde bulunacağız.



YEREL BASIN ÖRGÜTLENME MODELİMİZ!



Özellikle yereldeki basın emekçileri için sorun yaratan (gazeteci olmayan) gazete sahipleriyle gazetecilerin aynı çatı altında toplanması uygulamasının önüne geçeceğiz. Örgütsel dayanışmayı artırmak adına öncelikle tüm illerde TGC temsilcileri belirleyeceğiz. Bu temsilcilerimiz aracılığıyla gerçek basın emekçisi olan meslektaşlarımızı, ‘Cemiyet’imizin üyesi olmaya davet edeceğiz.



HEDEFİMİZ EN AZ 50 BİN TİRAJLI GÜNLÜK GAZETE!



Saygınlık için bir yandan örnek olmak, örnek oluşturmak da gerekir. Sahibinin gazeteciler olduğu TGC’nin yayın organı ‘Bizim Gazete’yi, günlük satışı en az 50 bin olan etkili bir mevkuteye dönüştürmek için hazırladığımız projemizi en kısa sürede hayata geçireceğiz.



TGC BÜNYESİNDE HABER PORTALI, TELEVİZYON VE RADYO!



* Öncelikli projelerimiz arasında yer alan haber portalı, yeni dönemde gazetemizde olacağı gibi gündem yaratacak, kamuyu aydınlatacak haber ve yorumlarıyla bağımsız ve demokratik haber anlayışının örneklerini verecek.



* Ayrıca ilk etapta, internet üzerinden olsa da ileride mutlaka uydudan yayın yapacak bir haber kanalı ve haber içerikli radyoyu da hayata geçireceğiz.



* Kuracağımız TV kanalı ve radyoda, haber ve programların yanı sıra TGC’nin tüm faaliyetleri ve eğitim çalışmaları da aktarılacak. Ayrıca şu ana kadar sosyal medyada etkinliği neredeyse sıfır olan TGC’yi, bu alanda Türkiye’nin en aktif kurumlarından birine dönüştüreceğiz.



* Yaptığımız fizibilite çalışmaları gösteriyor ki, söz konusu projeleri hayata geçirmemiz, kesinlikle TGC’nin imkanları dahilinde. Gerçeklerden, demokrasiden, insan haklarından yana taraf olan ve arkasındaki 70 yıllık birikimle, cesur bir yayıncılığın sürdürülebilir olduğunu tüm dünyaya göstereceğiz.



* Genel Kurul sonrası hızla harekete geçip emeğin/emekçinin haklarını sonuna kadar koruyacağımız basın yayın organlarımızda, birçok TGC üyesine istihdam olanağı da yaratacağız.



EMEKLİLERİMİZ İÇİN YEPYENİ PROJELER GELİŞTİRİYORUZ!



EVİ OLMAYAN EMEKLİ ÜYELERİMİZE 250 TL TAKSİTLE KURASIZ KONUT!



TOKİ, “talep örgütlenmesi” modeliyle emekliler için aylık 250 liradan başlayan fiyatlarla konut üretiyor. TGC yönetimini devraldığımızda ilk yapacaklarımızdan biri, ev sahibi olmayan emekli üyelerimizin taleplerini toplayarak TOKİ’ye başvurmak olacak. Kaldı ki TOKİ bu başvuruları derhal işleme sokuyor, kısa sürede ihaleye çıkıp iki yıl içinde de konutları hak sahiplerine teslim ediyor.



ŞEHİR İÇİNDE YENİ BAKIM EVİ VE CEMİYET LOKALİ!



* Emekli üyelerimizin ömürlerinin kalanını huzurlu ve güvenli geçirmeleri için Darıca’daki Gazeteciler Cemiyeti Huzurevi dışında, şehir merkezinde yeni bir huzurevi açılması için girişimde bulunacağız.



* Maddi durumu iyi olmayan emekli üyelerimizin Cemiyet Lokali’nde ücretsiz yemek yemeleri ve ikramlardan yararlanmaları sağlanacak.



* Hasta ve yatalak üyelerimizle ilgili belediyelerle görüşmeler yapılarak, evde sağlık hizmeti için girişimlerde bulunacağız.



ÇALIŞAN VE İŞSİZ ÜYELERİMİZ İÇİN KURASIZ KONUT! 



* TOKİ, halen Bursa Gazeteciler Cemiyeti için 452, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti için 350 ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti için 150 konut inşa ediyor. TOKİ, ayrıca Trakya Gazeteciler Derneği ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti için de konut üretecek. Biz de TGC yönetimi olarak, TOKİ’yle protokol imzalamak için derhal girişimde bulunacağız.



* Diğer yandan, üyelerimizi ev sahibi yapma konusunda başka olanakları da zorlayacağız. Gerekirse kooperatif kurarak, çeşitli kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapıp konut sahibi olmayan üyelerimizin bu ihtiyacını gidereceğiz.



KİTAP YAZIN, BASALIM! 



Emeğe Saygı Grubu olarak, işbaşı yaptığımızda hayata geçireceğimiz bir başka önemli uygulamamız da, “TGC Yayınevi” olacak. Gazeteci yazarlara yayınevlerinin ödediği telif ücreti, diğer yazarlarda olduğu gibi kitap ücretinin yüzde 10-12’sini aşmıyor. Biz diyoruz ki, gazetecilerin kitaplarını TGC Yayınevi bassın. Hem kendi kurumumuz kazansın hem de gazeteci yazarlara kitaplarına karşılık iki katı oranında yani %20-25 telif ücreti ödensin, onlar da kazansın. 



Böylece, TGC Yayınevi’nin kârının bir bölümüyle, Cemiyet üyesi gazeteci dostlarımızın yapacağı çalışmalarla ilgili (kitap, dergi vs.) destek fonları da oluşturabiliriz.



Ayrıca tarihi olaylara tanıklık etmiş değerli büyüklerimizin ellerindeki fotoğraf, belge ve CD’lerin Cemiyet arşivine kazandırılmasına çalışacağız.



TGC İLETİŞİM AKADEMİSİ!



TGC İletişim Akademisi adı altında özel eğitim kurumu kuracağız. İletişim fakültelerinden bilimsel destek alarak hayata geçireceğimiz bu eğitim kurumunda, basın dünyamızın duayen  isimleri ders verecek. TGC İletişim Akademisi öğrencileri, cüzi bir ücret karşılığında gazetecilik eğitimi alacak. Bu öğrenciler, eğitim hayatları boyunca ve sonrasında TGC’nin gazete, haber portalı, TV ve radyosunda staj yapma olanağına sahip olacak.



SUNACAĞIMIZ DİĞER AVANTAJLAR!



Lokaller



Cemiyet’in Cağaloğlu’ndaki merkezinin yanı sıra Taksim ve Kadıköy’de açacağımız yeni lokallerde, serbest gazetecilik yapan TGC üyeleri için internet bağlantılı çalışma ortamı sunacağız, ayrıca bu lokallere günlük gazeteler ve dergiler de alınacak. 



Basın Dispanseri



Depreme dayanıksız bulunduğundan boşaltılan Basın Dispanseri’nin yeniden faaliyete geçmesi için, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ile temaslarımızı sürdüreceğiz.



Çocuklar için burs



Gazeteci çocuklarının eğitimleri için dağıtılacak bursların, o bursu alan her bir çocuğumuzun bütçesine ciddi katkı sağlayacak miktarda olmasını sağlayacağız. 



Yabancı dil eğitimi



Meslektaşlarımızın yabancı dil açığını gidermek için özellikle merkezi yerlerdeki dil kurslarıyla özel anlaşmalar yapıp çok ciddi indirimler sağlayacağız.



Haber ve görsel desteği



Üyelerimize kendi haber siteleri için ücretsiz haber ve fotoğraf desteği sunacağız. 



İndirimler



Sadece TGC üyelerine özel olmak üzere, sağlık kuruluşlarının yanı sıra kreşler, özel okullar ve alışveriş merkezlerinde de indirimler sağlanacak. 



Hediye çeki



TGC’nin geçmiş yıllardaki yılbaşı hediye çeki geleneğini yeniden canlandıracağız. 



Mesleki dayanışma etkinlikleri



Babıali Etkinlikleri, Ay sonu Yemekleri, Ödül Törenleri gibi mesleki dayanışma etkinliklerini yeni dönemde de devam ettireceğiz.



Kültür gezileri ve tatil



Şehir dışına, ücretsiz ulaşım olanağı sunacağımız kültür gezileri düzenleyeceğiz. Üyelerimizin bu gezilerde çektiği video ve fotoğraflarla gezi yazılarının, TGC’nin yayın organlarında yayınlanmasını sağlayacağız. Yaz tatillerinde tüm üyelerimizin yararlanacağı şekilde, Ege ve Akdeniz’deki turistik işletmelerle anlaşmalar yaparak uygun bir tatil olanağı yaratacağız.



YILLIK AİDAT BEDELİNİ DÜŞÜRECEĞİZ! 



TÜİK verilerine göre, işsizlik oranı ’lardayken, meslek grupları arasında gazetecilikte bu oran %30’larla ilk sırada. Üniversite mezunu olup en çok işsiz kalanlar da, yine biz gazetecileriz.



7 bini aşkın gazetecinin işsiz olduğu günümüzde, TGC’nin emekli olmayanlardan aldığı yıllık 40 TL aidat bedeli, işsiz üyelerimiz arasında ödeme sıkıntısı yaratıyor. Aidatını ödeyemediği için oy kullanamayan birçok meslektaşımız var. Aidat bedelini emekli ve işsiz üyelerimiz için 5 TL’ye, çalışan üyelerimiz içinse 10 TL’ye düşüreceğiz. 



BİZE, BİZDEN BAŞKASINDAN FAYDA YOK!

SADECE TGC’Yİ DEĞİL, EMEĞİMİZİN DEĞERİNİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN HAZIRIZ. 



EMEĞE SAYGI GRUBU


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin