6284 sayılı Kanun'la ilgili sosyal medyada tartışma çıkmıştı. Yeniden Refah Partili isim değiştirildi demişti. Aile Bakanlığı'ndan açıklama geldi

Kadına yönelik şiddetle mücadele konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 25 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlandı. Genelgede 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddettin Önlemesiyle ilgili Kanun'un değiştirildiği iddia edildi. Hatta Yeniden Refah Partili Yusuf Aktaş, "İstanbul sözleşmesinin uzantısı olan kanun maddelerinden kadının beyanı Esastır gitti. Kadının Kanıtı esastır geldi" paylaşımında bulundu. Konuyla ilgili son noktayı Bakanlık koydu.

6284 sayılı Kanun'la ilgili sosyal medyada tartışma çıkmıştı. Yeniden Refah Partili isim değiştirildi demişti. Aile Bakanlığı'ndan açıklama geldi

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi”  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü‘nde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla belirlenen tedbirlerin hatırlatılmasının gerekli görüldüğü belirtilen genelgede şöyle denildi:

“Şiddetle mücadelede mevzuatın etkin uygulanmasına ve mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alınmasına devam edilecektir. Ulusal Eylem Planı’nda yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ‘şiddete sıfır tolerans’ anlayışı çerçevesinde gerekli hukuki, idari ve mali tedbirlerin alınmasına devam edilerek her türlü işbirliği sağlanacaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından 8 Mart 2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında tedbir kararı bulunan şiddet mağdurları ile beraberindekilere yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin ulaşılabilir olması sağlanacak ve bu kişilerin gizlilik ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla gerekli idari ve mali tedbirler alınacaktır.”

6284'LE İLGİLİ TARTIŞMA ÇIKTI

Genelgenin yayımlanmasının ardından sosyal medyada 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddettin Önlemesiyle ilgili Kanun'un değiştirildiğiyle ilgili iddialar ortaya atıldı.

Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Mali İşler Başkan Yardımcısı Yusuf Aktaş yaptığı paylaşımda, kadın bir gazetecinin görüntüsünü blurlayarak, "6284 Sayılı İstanbul sözleşmesinin uzantısı olan kanun maddelerinden Kadının beyanı Esastır gitti!!! Kadının Kanıtı esastır geldi!!! Kanıt olmadan sadece beyanla insanların hayatını mahfedemeyecekler artık!!! Yaşa" paylaşımında bile bulundu.

Tartışmaya katılan pek çok avukat ise "6284 Sayılı Kanun içerisinde yer alan "kadının beyanı esastır" yerine "kadının kanıtı esastır" ibaresi getirildi" şeklindeki ifade ve haberler gerçeği yansıtmıyor. 6284 sayılı kanunda “kadının beyanı esastır” cümlesi geçmemektir dedi. 

BAKANLIK SON NOKTAYI KOYDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "kadına yönelik şiddetle mücadele" konulu genelgeye yönelik iddiaları yalanladı.

Genelgeyle 6284 sayılı Kanun'da herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Böyle bir şey normlar hiyerarşisi kapsamında hukuken de mümkün değildir. 6284 sayılı Kanun ile şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kadın, çocuk ve tüm aile bireylerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler alınmakta olup, şiddet vakalarına dair cezalandırma Türk Ceza Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Söz konusu genelge hakkında kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

6284 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı Kanun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor.

Kanun’da şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanıyor.

6284 SAYILI KANUN'UN SAĞLADIĞI HAKLAR

1) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.

2) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.

3) Kadının hayatî tehlikesi bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

4) Şiddet uygulayanın, silahını kolluğa teslim etmesi, konuttan uzaklaştırılması.

6284 SAYILI KANUNUN TAM METNİ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin