61 yıllık yayın hayatının sonuna geldi

953 yılında yayın hayatına başlayan gazete maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanıyor.

Google Haberlere Abone ol
61 yıllık yayın hayatının sonuna geldi

Van'da 1953 yılında İshak Akyol tarafından kurulan ve birçok sıkıntılı sürece rağmen ayakta duran Van Postası gazetesi, maddi imkansızlıklara yenildi. 



İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Turan Şahinbaş, 1953 yılında kurulan gazetenin değişik kademelerinde görev aldıktan sonra 1980 yılında gazeteyi devraldığını söyledi. Şahinbaş, "1963 yılında daha 13 yaşındayken Van Postası Gazetesi'nde işe başladım. Muhabirlik, İdari İşler Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü olmak üzere çeşitli bölümlerinde görev aldım. 1980 yılında ise gazeteyi devraldım. O zamanlar ilde Van Sesi Gazetesi, Van Postası ve 2 Nisan Gazetesi vardı. Van Postası Gazetesi 1953 yılından itibaren aralıksız bir şekilde yayın hayatına devam etti" dedi.



Gazeteyi devraldıktan 6 ay sonra 1980 darbesi olduğunu ifade eden Şahinbaş, "1980 İhtilali ile asker yönetime el koyunca yatırımlar da durdu. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca olağanüstü hal nedeniyle gazeteler her gün kontrolden geçti. Gazeteler bir adet basıldıktan sonra kontrolden geçiyor, onay verilmesi halinde ise yayınlanıyordu. Bu sıkıntıların yanında o dönemlerde ofset yoktu. Harfleri tek tek ellerimizle diziyorduk. Hiç unutmam, elektriklerin kesildiği bir akşam Karayolları’ndan büyük bir ilan gelmişti. Bende mum ışığında sabaha kadar ellerimle harfleri tek tek dizmiştim. O anımı hiç unutamıyorum. Bizler böyle bir süreçten geçip bu günlere geldik" ifadelerini kullandı.



Van'da Basın İlan Kurumu'nun (BİK) kurulmasıyla işlerinin gittikçe zorlaştığını söyleyen Şahinbaş, "Yerel gazetelerin tek geçim kaynakları resmi ilanlardır. İlan olmayınca, yatırımlar olmayınca birde 2011 yılındaki depremlerden dolayı yerel gazeteler gün be gün erimeye başladı. BİK yetkilileri bizlere işimizin iyi olacağını söylediler. Bu doğrultuda ildeki 12 yerel gazete birleşmek zorunda kaldı. Gazetelerin birleşmesinden sonra öyle aylar oldu ki, gelir gideri karşılamadı ve cepten yemek zorunda kaldık. Maalesef işler gittikçe kötüye gitmeye başladı. Hatta öyle oldu ki iki gazetenin geliri aylık 7 bin TL’yi geçmedi. Halbuki her gazetenin aylık masrafı 17-18 bin TL’nin üstündedir. Diğer masraflarda olunca işlerimiz hepten kötüye gitti" şeklinde konuştu.



Gazeteyi çocuğu kadar sevdiğini ve ondan ayrılmanın zor olacağını belirten Şahinbaş, "13 yaşından itibaren çalıştığım, büyüdüğüm gazetemi bir çocuğum kadar seviyordum. Onu unutmamın imkanı olmayacak. Gazetemin bu şekilde kapatılması, daha doğrusu üzülerek söylemek istiyorum böyle olmamalıydı. 61 yıllık yayın hayatıma elveda" diyerek duygularını dile getirdi. (İHA)



61 yıllık yayın hayatının sonuna geldi


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin