600 bin dolarla sırra kadem basmıştı, 25 yıl sonra yakalandı!

Öyle bir plan yaptı ki, çalıştığı bankadan 600 bin dolar çaldı. Estetik ameliyat oldu, kimliğini değiştirdi. Bir anda hem kendisinin hem ailesinin hayatı değişti. Ama adalet peşini bırakmadı. 26 yıl sonra işte böyle yakalandı.

Google Haberlere Abone ol
600 bin dolarla sırra kadem basmıştı, 25 yıl sonra yakalandı!

1997 yılında Güneydoğu Çin’de yaşayan bir kadın çalıştığı bankanın sistemindeki bir hatayı kullanarak 600 bin dolar değerinde parayla sırra kadem bastı. Estetik ameliyat olan kadın yeni bir kimlikle hayata sıfırdan başladı.

Ancak 25 yıl sonra artık evli ve bir kızı olan başarılı girişimcinin geçmişi ortaya çıktı.

Yueqing savcılarının Wechat paylaşımıyla duyurduğu üzere Chen Yile takma adıyla tanınan eski banka çalışanı Aralık’ta gözaltına alınmasının ardından yolsuzluk ve sahtecilikle suçlanıyor. Yapılan açıklamada Chen’in tüm suçlamaları kabul ettiği ve yaptıkları için pişmanlık duyduğu belirtildi.

1997 yılında ülkenin en büyük bankalarından biri olan China Construction Bank’ın Yueqinq şehir şubesi çalışanı o zaman 26 yaşında olan Chen, banka sisteminde ciddi bir hata fark etti. Bu hata sayesinde istediği hesabın içindeki para miktarını dilediği gibi değiştirebiliyordu.

Başka şubelerde çalışan eksiği olduğu bir hafta sonunu bekledi ve oraya gönderilmesini talep etti.

12 Nisan 1997 bir Cumartesi gününde Chen planını devreye soktu. O anda boş olan bankaya girip hesaptaki miktarları istediği şekliyle değiştirdi ve 5.66 milyon yuan yani 835 bin dolar parayı hesabına ekledi.

Chen bir çantayla şehrin etrafında şubeleri dolaştı ve toplamda 3.98 milyon yuan yani 587 bin dolar kadar para çekti. Hemen sonra Chen, estetik ameliyat olmak üzere bıçak altına yattı.

Aynı gün içerisinde Chen ailesinin evine döndü ve paranın 211 bin dolarını evin farklı bölümlerine gizledi. Gün doğduğunda Chen elinde kalan parayla Güney’deki Fuijan bölgesine doğru yola çıkmıştı. Bu bölgede bir bankaya gitti ve 311 bin dolar değerindeki parayı 3 kardeşiyle paylaştığı yeni hesaba yatırdı.

3 gün sonra ailesinin evine tekrar bir ziyarette bulundu. Parayı evde gizlediği yerleri gösterdi ve daha fazla para çekebilecekleri banka hesapları paylaştı. Chen, babasının polise teslim ol çağrılarını ise karşılıksız bırakmıştı.

Chen evi terk ettikten sonra babası yetkililere haber verdi ve banka hesaplarını teslim etti. O zaman ki teknoloji Chen’i bulmak için yeterli olmamıştı.

Chen o gece cebinde 59 bin dolarla Shangai şehrine doğru yola koyuldu. Bir başkasının yardımıyla kendine yeni bir kimlik kartı edindi ve adını Jiang olarak değiştirdi. Yaşadığı şehir Yueqing’den 1700 kilometre uzakta olan Çin’in Güneybatısındaki Guizhou bölgesine kaydoldu. Ancak yeni hayatını kuracağı bölge ülkenin Güneydoğusundaki Guangdong’du.

Sonraki 25 yılda Jiang başarılı bir girişimci oldu. Temizlik malzemeleri şirketi kurdu. 1997’de yaptığı soygunla birlikte bıraktığı kocasından sonra tekrar evlendi ve bir kız çocuğu sahibi oldu. Yeni ailesinin Chen Aralık’ta yakalanana kadar geçmişinden haberdar olmadığı tahmin ediliyor. Şu anda yolsuzluk, sahte kimlik kullanma ve boşanmadan evlenme suçlarından yargılanıyor.

Yueqing şehri savcılığı açıklamasında “dedektifler 25 yıl boyunca aramayı bırakmadı. Chen’i bulabilmek için farklı devlet kurumlarıyla da ortak çalışıldı” ifadelerini kullandı. Chen’in nasıl yakalandığı ise belirtilmedi.

Chen yaptığı soygunun sonuçlarını beklerken benzer sistem hatalarının hala var olup olmadığı tartışılmaya devam ediliyor. 2014 yılında Hangzhou’da bir bankanın çalışanı  42 müşterinin hesaplarından toplam 95 milyon yuan (14 milyon dolar) para çalmıştı. 2020’de ise Henan bölgesinde bir kadın China Construction Bank hesabından 147 bin dolar değerinde paranın gittiğini fark etmiş ve sonradan bu paranın banka çalışanları tarafından kumar ve yatırım amacıyla harcandığı anlaşılmıştı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin