6 yaşındaki çocuğa istismarı derste anlatan hoca hakkında Diyanet suç duyurusunda bulundu

Derste eril şiddet dilini anlatırken 6 yaşındaki kızını evlendiren Yusuf Ziya Gümüşel'e de değinen akademisyen Uğur Kutay hakkında Diyanet suç duyurusunda bulundu. YTÜ'de gün boyu gerilim yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
6 yaşındaki çocuğa istismarı derste anlatan hoca hakkında Diyanet suç duyurusunda bulundu

Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyeni ve Birgün gazetesi yazarı Uğur Kutay, 5 Aralık'ta Senaryo Yazımı dersinde eril şiddet diline ilişkin bir konuyu anlattı. Kutay, kadının toplumda nasıl bastırıldığını, Yunan ve Roma mitolojisindeki ailelerin ilişkilerini, tek Tanrı dinlerindeki ilişkilerin nasıl geliştiğini örneklerle izah etti. Kutay, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kız çocuğunu 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirilmesinin kültürel altyapısına da değindi.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Kutay'ın 5 Aralık'ta dersi anlattıktan iki gün sonra 7 Aralık'ta iki öğrenci Kutay’ın derste, “Hz. Muhammed sekiz yaşındaki çocuğa sulanan bir sübyancıydı” dediğini iddia ederek rektörlüğe şikayet etti. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü de Kutay hakkında jet hızıyla soruşturma başlattı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ

Soruşturmanın ardından 16 Aralık'ta bir grup, üniversitenin Davut Paşa Kampüsü'nün içindeki camide cuma namazını kıldıktan sonra Kutay'ı protesto yürüyüşü yaptı.

6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarının ardından geç açıklama yaptığı için eleştirilen Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş ise bugün yaptığı açıklamada, Kutay hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı: "Bir öğretim üyesi alemlere rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’e, bir gazeteci ise ümmetin en şereflileri Kur’an hafızlarına hakaret etmiş. Çok yazık. Keşke anlamaya çalışsaydılar, severlerdi. Yapılan hakaretler için Başkanlık olarak suç duyurusunda bulunuyoruz."

'HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPILMADI'

Hedef gösterilen Uğur Kutay, "Hiçbir ön araştırma olmadan 7 Aralık'ta verilen dilekçe için 8 Aralık'ta disiplin soruşturması açıldı. Sonra ceza soruşturması başladı. 16 Aralık'ta rektör yardımcılarından biri tweet üzerinden soruşturma açtıklarını belirterek savcılığa suç duyurusunda bulduklarını açıkladı. Aynı gün Cuma namazı için Davut Paşa Kampüsü içindeki camide İhsan Şenocak önderliğinde toplanan kalabalık ortalığı terörize ettiler" dedi.

'ÖĞRENCİLERİN DİNLENMESİNİ TALEP ETTİK'

Bugün okulda savunma vermesi beklenen Kutay, hedef gösterilmesin ardından okula gitmedi. Kutay, yaşananları şöyle anlattı: "Okul güvenli olmadığından savunmamı online olarak verdim. Öğrencilerin aktardıkları şeylerin ne olduğunu ve geri kalan tüm öğrencilerin dinlenmesini talep ettik. Beş öğrenci seçildi. Öğrencilerin neye göre seçildiğini de bilmiyoruz."

'LİNÇ VE KARALAMA KAMPANYASI BAŞLATTILAR'

Uğur Kutay derste hangi konular üzerinde durduğunu da aktardı: "Senaryo Yazımı dersinde, eril şiddet dili ile ilgili bir konu işliyorduk. Kadın toplumda nasıl bastırılmıştır? Yunan ve Roma mitolojisindeki ailelerin ilişkileri, tek tanrı dinlerindeki ilişkiler nasıl geliştiğini anlattım. Derste Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kız çocuğunu 29 yaşındaki bir adama vermesini İslam'ı referans vererek gerçekleştiriyor olmasının önemli olduğunu söyledim. Sözlerin yarısını oradan alıp yarısını buradan alıp kendi kafalarında yeni bir anlam ürettiler. İki kızcağız bir dilekçe verdiler. O dilekçe rektörlükten sızdırıldı. O dilekçenin içeriği doğru mudur, yanlış mıdır, kimse umursamadı. Basın etiğinden ve hukuktan nasibi olmayan bazı yayın organları tarafından inanılmaz bir linç ve karalama kampanyası başlattılar. Diyanet de henüz sonuçlanmamış bir soruşturma ile ilgili böyle bir suç duyurusunda bulunacağını söylüyor. Bu ülkede böyle oluyor."

KUTAY'A DESTEK VERMEK İSTEYEN ÖĞRENCİLER ENGELLENDİ

Uğur Kutay'ın bugün üniversiteye savunma vermeye gitmesi bekleniyordu ancak, hedef gösterilmesi nedeniyle olumsuz bir durum çıkmaması için savunmasını online olarak verdi. Öğrencileri ise Uğur Kutay'ın gidip gitmemesi belli olmadan önce kendisine destek vermesi için üniversite binasına gitti. Ancak güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadılar. Öğrenciler zorla binaya girdi ancak içerde de engellemelerle karşılaştılar.

Öğrenciler zorlayınca binaya girdi ama bu sefer de içeride engellerle karşılaştılar. Aralarında öğrenci olmayan kişilerin de bulunduğu İslamcı bir grup ise herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan içeri alındı. Üniversitede gün boyu geniş güvenlik önlemleri alındı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin