5G dönemi resmen başladı: Bakan Karaismailoğlu ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı!

Daha yüksek hızda veri iletişimi sağlayan 5G teknolojisi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı tanıtım töreniyle İstanbul Havalimanı'ndan hizmete sunuldu. Karaismailoğlu hayata geçirilen 5G teknolojisiyle ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal da gurur duyduklarını belirterek "5G alanında altyapı yatırımlarımıza devam ediyoruz." dedi.

Google Haberlere Abone ol
5G dönemi resmen başladı: Bakan Karaismailoğlu ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı!

İstanbul Havalimanı'nda Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye tarafından 5G teknolojisinin test uygulaması başlatıldı.

Bu kapsamda havalimanında düzenlenen "Türkiye'nin 5G Yolculuğu" başlıklı etkinlikte ​​​​​​​konuşan Karaismailoğlu, bütün sektörlerde olduğu gibi haberleşmedeki gelişimleri de yakından takip ettiklerini, Türkiye'yi çağın ötesindeki yeniliklerle buluşturmak için büyük bir çaba gösterdiklerini söyledi.

İSTANBUL HAVALİMANI'NI KULLANAN YOLCULARIN TELEFONLARINDA '5G' İBARESİ OLACAK

İlk aşamada test amaçlı faaliyete geçecek 5G şebekesi ile cep telefonu bu teknolojiye uyumlu yolcular 5G hızını test edebilecek. İstanbul Havalimanı'nı kullanan yolcuların telefonlarında ilk kez "5G" ibaresi görülecek.

Ulaştırmada olduğu gibi Türkiye'nin haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planladıklarını, akademik ve bilimsel zeminde değerlendirdiklerini, kamu-özel sektör iş birlikleriyle hayata geçirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, sözünü verdikleri tüm çalışmaları hayata geçirdikleri, 5G'nin de bunlardan birisi olduğunu anlattı.

Hedeflerinin 5G'de dünya ile rekabet edecek hızı sunmak olduğunu aktaran Karaismailoğlu, "5G, bağlantılı araçlar, artırılmış gerçeklik ve gelişmiş video ve oyun gibi yeni kullanım durumlarını mümkün kılarak hem profesyonel hem de kişisel yaşamlarımızı tamamen yeniden şekillendirecek." diye konuştu.

TÜRK TELEKOM CEO'SU ÖNAL: 5G ALANINDA ALTYAPI YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin halka açık ilk bireysel 5G deneyimini, bakanlık öncülüğünde, tüm operatörlerin katkı ve katılımıyla, İstanbul Havalimanı'nda başlatmaktan duydukları gururu paylaştı.

Türk Telekom olarak, uzun yıllardır Türkiye'nin dijital dönüşümü için yatırım yaptıklarını, yerli ve milli teknolojileri ile kendi kendine yeten bir Türkiye için durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Önal, şunları söyledi:

"Biliyoruz ki üreten bir toplum, yücelen toplumdur. Biz de, Türkiyemizi her alanda üst sıralara taşıma motivasyonu ve yerli ekosistemin oluşması yönündeki gayretimiz ile, 5G alanında altyapı yatırımlarımıza devam ediyor, bir yandan sabit taraftaki fiber yatırımlarımızla da mobil altyapıyı destekliyoruz.

5G dönemi resmen başladı: Bakan Karaismailoğlu ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı!

2022 1. çeyrek itibarıyla fibere bağlı LTE baz istasyonlarımızın oranı yüzde 43 seviyesinde bulunuyor. 2021 yılında, ülkemizdeki mobil altyapının fiberleşmesini sağlayacak toptan seviyedeki erişim ürünlerimizin fiyatlarında, BTK’nın da onayı ile, çok önemli indirimler yaptık.
Bu aksiyon aynı zamanda mükerrer yatırımların önüne geçmek için önemli bir adım ve 5G öncesinde diğer operatörler için de iyi bir fırsat niteliği taşıyor. Öte yandan, yerli firmalarla endüstri, tarım, oyun, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yaptığımız 5G çalışmaları, yerli ve milli teknoloji üretme vizyonumuzun çok önemli bir parçasını oluşturuyor. 5G konusundaki çalışmalarımız ve gerçekleştirdiğimiz ilklerle dünyada ve Türkiye’de 5G’nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstleniyoruz."

"5G TEKNOLOJİSİNİ YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETMELİYİZ"

Bakan Karaismailoğlu, dünyada 2020-2025 arasında mobil şebekelere 1,1 trilyon dolar yatırım yapılacağı ve bunun yaklaşık yüzde 80'inin 5G teknolojisine yönelik olacağının ön görüldüğünden bahsederek, dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretmek durumunda olduklarını vurguladı.

"HALKIMIZIN 5G TEKNOLOJİSİNE KAVUŞMASINA AZ KALDI"

Bakan Karaismailoğlu, halkın 5G teknolojisine kavuşmasına az kaldığını belirterek, "Türkiye'nin 5G Yolculuğu lansman törenimizle bu başarılarımızı sizlerle paylaşmanın gurur ve sevincini yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'ye gurur yaşatacak projelerden birisinin de şu anda içinde bulundukları İstanbul Havalimanı olduğunu aktaran Karaismailoğlu, havalimanının almadığı ödülün ve kırmadığı rekorun kalmadığını söyledi.

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nı günde ortalama 1.400 uçağın, 230 bin yolcunun kullandığını kaydederek, 8 Temmuz'da 1.422 uçuşla rekor kırıldığını, Avrupa'nın "en yoğun" ve "en iyi" havalimanı olduğunu anlattı.

İSTANBUL HAVALİMALI 5G'Lİ OLDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Avrupa'nın birincisi İstanbul Havalimanı'nın bugün 5G'li havalimanı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Havalimanı'nda belirlenen bölgelerde 5G kapsaması ve altyapısı operatörlerimizce sağlanmış, abonelere 5G sinyali verilmesi için gerekli ön hazırlıklar tamamlanmıştır. Operatörlerin 5G uygulamaları ve uygulama alanlarındaki gecikme, hız gibi avantajları gözlemleyebileceğimiz çalışmalar da hazırlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G yolculuğunda geldiği aşamayı göreceğiz."

Karaismailoğlu, 5G destekli cep telefonların sayısının artmasıyla vatandaşların da 5G hizmetlerinden faydalanabilir hale geleceğini kaydederek, bu teknolojiye geçiş süresini hızlandırmak ve daha geniş coğrafyalarda yaygınlaştırmak için yatırımları artıracaklarını söyledi.

5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesinin temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 5G'ye giden yolda yerli ve milli üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attıklarını, bundan sonra da sektör paydaşlarının görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceklerini anlattı.

Karaismailoğlu, bugün burada yerli teknoloji şirketlerinin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G yolculuğunda geldiği aşamayı göreceklerini bildirdi.

"5G İHALESİNİ 2023'TE YAPACAĞIZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 5G'nin etkileyeceği tüm sektörlerle kapsamlı bir çalışmayı hızlı yürütüp, Türkiye'yi geleceğin teknolojisine bir an önce hazır hale getireceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2023'te yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte de bu ürünlerin geliştirilmesi ve hem iç piyasamızda hem de dış piyasalarda kullanılması için önümüzdeki süreyi de en verimli biçimde kullanacağız. Bugün burada 5G teknolojisiyle neler yapılabileceğimizin önemli örneklerini hep beraber deneyimleme fırsatı bulacağımız, dünyanın transit merkezi İstanbul Havalimanı'nda başlatacağımız 5G kıvılcımını 3 babayiğit operatörümüzün de desteği ve vizyonuyla ülkemizin dört bir yanına yayacağız. Ülkemizde, 2023 yılı itibarııyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere, 5. nesil mobil teknolojiyi ifade eden 5G teknolojisinde önemli ve ciddi atılım yaparak yoluna devam edecektir."

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda lansman sonrası, GSM operatörleri tarafından kurulan stantlarda 5G'nin farklı özelliklerini deneyimleme imkanına sahip olunacağını belirterek, "Lansmanla beraber, havalimanında kurulu olan 5G servisini, telefonu 5G destekli olan ve 5G'ye abone olmuş abonelere kullandırmaya başlayacağız. 5G destekli terminali olan abonelerimiz, İstanbul Havalimanı'nda 5G'den yararlanabilecekler." diyerek sözlerini noktaladı.

5G dönemi resmen başladı: Bakan Karaismailoğlu ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı! - Resim : 2

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU 5G TEKNOLOJİLERİNİ DENEYİMLEDİ

Törenin ardından İstanbul Havalimanı'na kurulan 5G deneyimleme alanına geçen Bakan Karaismailoğlu, burada GSM operatörleri tarafından kurulan stantlarda 5G teknolojisini deneyimledi.

Türk Telekom standında Türkiye'nin ilk yerli 5G VR helikopter uçuş simülatörünü inceleyen Karaismailoğlu, gerçek bir helikopter boyutlarına yakın olarak tasarlanmış simülatörü tecrübe etti.

İLK 5G'Lİ GÖRÜŞME KENAN İMİRZALIOĞLU İLE

Karaismailoğlu, stantta hayata geçirilen 5G teknolojisiyle, Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan Türk Telekom'un marka yüzü Kenan İmirzalıoğlu ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi.

BAKAN, OTONOM ARAÇLARI KULLANDI

Karaismailoğlu, Turkcell standında yetkililerden bilgi alarak, yapay zeka sayesinde Turkcell Uzaktan Sürüş Merkezi ile 5G altyapısı üzerinden iletişim kuran yarı otonom araçları test etti.
Araçta bulunan ekranlardan Turkcell Kartal Plaza'da bulunan otonom otomobili kullanan Karaismailoğlu, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ ile 5G üzerinden görüntülü görüştü.

5G dönemi resmen başladı: Bakan Karaismailoğlu ilk görüşmeyi Kenan İmirzalıoğlu ile yaptı! - Resim : 3

VODAFONE STANDINDA ROBOTLARI İNCELEDİ 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Karaismailoğlu, Vodafone Türkiye standında sergilenen ve Vodafone 5G'nin yüksek hızlı ve düşük gecikmeli altyapısını kullanan iki farklı projeyi inceledi.

Yazılımsal geliştirmelerinin tamamının Türk mühendisler tarafından yapıldığı Robot Kol ile tokalaşan Karaismaloğlu, farklı bir lokasyonda onu yönlendiren operatörüne görüntü ve veri aktarımı sağlayan Robot Köpek hakkında bilgi aldı.

Karaismailoğlu, bu stantta Vodafone Park Stadyumu'nda bulunan Beşiktaş Kadın Futbol Takımı'nın oyuncuları ile görüntülü görüştü.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin