53 yıl sonra yeniden Cumhuriyet'te

Cumhuriyet, önceki gün hayatını kaybeden sanatçı Fikret Otyam'ın 1962 yılında kaleme aldığı yazıyı yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
53 yıl sonra yeniden Cumhuriyet'te

Cumhuriyet gazetesi, önceki gün hayatını kaybeden ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam'ın 1962 yılında yazdığı yazı dizisini yayınlıyor.



89 yaşında hayatını kaybeden sanatçının Otyam'ın 23 Ekim 1962'de Cumhuriyet'te yayınlanan ilk yazısını bugün yeniden okurla buluşturdu.



İşte, o yazı:



Yıkın ehli sünnet yıkın!



"Arzuhal eylesem deftere sığmaz Omuzdan kesilmiş kolumuz bizim. /Serdari”.



Seher yeli esiyordu otomobilin yanına vardığımda. Elbistan uyanıyordu toz duman. Toz duman ki düşman başına bile değil...



Kavakların dibine çöktüm. Araba hazır değildi de. Gıcır gıcır kağnılar geliyordu pazara. Kağnıların ardında, sıska, kara kuru, kuyrukları arka ayaklarının arasına sıkışmış köpekler, ürkek, çekimser.



Sonra köylüler, elleri değnekli... Kimisi kör, kimisi topal, tümü yorgun, argın. Eşeklerin üzeride uyuyan bebeler. Analarının sırtında kucağında uyuyan bebeler. Kimi hasta, kimi cayırtılı.



Bir insan akını pazar yerine. Mal mülk heybeler, tehlizler, kağnılar dolusu. Saman kağnıları, sap kağnıları, buğday kağnıları, gıcır gıcır, yakarışlı. Artlarında, yanlarında yüzlerce ayak toprağa değdiği zaman puf diye toz kaldıran, çarıklı, lâstikli, çıplak ama hepiciği yorgun, sürünen ayaklar toz duman.



Bölüm bölük insan akını. Arkaları naylonla, traktörler kamyonlar, on beş kişi bindirince, öbek olmuş insan yığılı jeepler. Ve bu kadar araçtan korna sesinden, tedirgin, elindeki değnekle eşekleri sağa sola kovalayan, kağnıların ipine asılan, güya canını, malını kurtarma savaşında o insan seli. Toz duman içinde. Sonra kavakların arasında süzüm süzüm süzülen seherin ilk ışınları. Boru gibi boru gibi tozdan."



Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin