50. yıla özel restore kopyasıyla “The Godfather”, Bir Yaz Gecesi Festivali’nde

4 Ağustos’ta Beykoz Kundura’da başlayan Bir Yaz Gecesi Festivali’nin son haftasında, sinema tarihinin unutulmaz üç filmi, açık havada ve Boğaz’ın kıyısında izleme deneyimiyle İstanbulluları bekliyor. Festivalin bu yılki odak bestecisi de olan Nino Rota’nın müziklerini yaptığı üç klasik, restore edilmiş kopyalarıyla yeniden sinemaseverlerle buluşuyor.

Google Haberlere Abone ol
50. yıla özel restore kopyasıyla “The Godfather”, Bir Yaz Gecesi Festivali’nde

4 Ağustos’ta başlayan Bir Yaz Gecesi Festivali son haftasında, sinema tarihinin efsanevi 3 filmini, restore edilmiş kopyalarıyla seyirciyle buluşturuyor. Festivalin bu yılki odak müzisyeni İtalyan besteci Nino Rota’nın müziklerini yaptığı “Baba” (The Godfather, 1972), “Baba 2” (The Godfather Part II, 1972) ve Fellini klasiği “Tatlı Hayat” (La Dolce Vita, 1960), sinema tutkunlarını Beykoz Kundura’ya bekliyor.

50. yıla özel restore kopyasıyla “The Godfather”, Bir Yaz Gecesi Festivali’nde

50 yaşına özel restore kopyasıyla

Francis Ford Coppola’nın bir gangster hikâyesini adeta yüksek sanata dönüştürdüğü başyapıtı “Baba”, 18 Ağustos Cuma akşamı gösterilecek. Mario Puzo’nun aynı adlı popüler romanından uyarlanan film, 1945-1955 yılları arasına odaklanıyor ve gücünün zirvesindeki mafya babası Vito Corleone ve ailesinin içine çekildiği güç mücadelelerini konu alıyor. Marlon Brando ve Al Pacino başta olmak üzere yıldızlar geçidi oyuncu kadrosu ve Nino Rota’nın Grammy ödüllü müzikleriyle de sinemanın mihenk taşı sayılan film, göz alıcı sinematografisi, renklerin mükemmel kullanımı ve unutulmaz set tasarımıyla da benzersiz. 1973’te En İyi Film, Erkek Oyuncu ve Uyarlama Senaryo dallarında Oscar’a uzanan film, 50. yaşının onuruna restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek.

50. yıla özel restore kopyasıyla “The Godfather”, Bir Yaz Gecesi Festivali’nde - Resim : 2

Destanın ikinci halkası

19 Ağustos Cumartesi akşamı ise, “Baba” destanının ikinci halkası “Baba 2”, perdede olacak. 1917 ve 1930’ları paralel bir kurguda ustalıkla birleştiren film, Vito Corleone’nin gençlik yıllarını ve suç dünyasındaki yükselişini geri dönüşlerle anlatırken; bir yandan da, yerine geçen oğlu Michael Corleone’nin gücünü koruma çabasına odaklanıyor. Kariyerini belirlemiş Michael Corleone’de Al Pacino’yu ve Oscar’la taçlandırılmış genç Vito Corleone performansıyla Robert De Niro’yu başrollerde izleyeceğimiz “Baba 2”, ilk filmin gücünü artıran bir etkiyle, sinema tarihinin en iyi devam filmlerinden biri sayılıyor.

50. yıla özel restore kopyasıyla “The Godfather”, Bir Yaz Gecesi Festivali’nde - Resim : 3

 Kapanış da ‘Tatlı Hayat’ ile

Festivalin kapanış filmi ise, Nino Rota’nın sıklıkla çalıştığı yönetmenlerden Federico Fellini’nin yönettiği Altın Palmiye ödüllü “Tatlı Hayat” (La Dolce Vita, 1960) olacak. Festivalin açılışını da yapan film, kaçıranlar için 20 Ağustos Pazar akşamı yeniden gösterilecek. Çekim teknikleri, rüya sekansları ve sıradışı karakterleriyle sinema sanatının sınırlarını zorlayan “Tatlı Hayat”, Marcello Mastroianni’nin performansı ve Anita Ekberg’in meşhur Trevi Çeşmesi sahnesiyle de unutulmazlar arasında.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin