50 yıl geçti Nâzım'sız...

Nazım Hikmet'i ölümünün 50. yılında anma etkinlikleri bugün Moskova'da başladı

Google Haberlere Abone ol
50 yıl geçti Nâzım'sız...

Nazım Hikmet, ölümünün 50'nci yılında Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın katkılarıyla Rus Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) organize ettiği Nazım Hikmet'i anma etkinlikleri Zuhal Olcay, Edip Akbayram ve Zülfü Livaneli'nin verdiği konserlerle başladı.



Moskova'da 3 Haziran 1963 sabahı yaşama veda eden Türk ve dünya şiirinin ulu çınarı, Nazım Hikmet'in anma konserine Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı sanatçı Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Edip Akbayram, Tarık Akan, Selçuk Yöntem, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, Güvenç Dağüstün, Çellistanbul, Coşkun Aral gibi 80'nin üzerinde ünlü isim ve Rusya'da yaşayan Türkler katıldı. Sunuculuğunu Doğa Rutkay'ın yaptığı gecede ilk konuşmayı yapan RTİB Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, şöyle dedi:



"Büyük bir vatansever, büyük bir şair gerçek bir vatan evladı. Sevgisini yüreğimizin içinde başımızın üstünde taşıdığımız Nazım Hikmet'imizi 50'nci ölüm yıldönümünde bir kez daha anmak alkışlamak bağrımıza basmak için buradayız. Rusya'daki Türk toplumu yılardır Rusya'da çok güzel şeyler başardı. Nerdeyse 25 yıldır bu güzel ülkenin taş, toprağında emeğimiz var. Bu ülkede ekmeğimizi kazandık, aşklarımızı yaşadık, ailelerimizi kurduk, çocuklarımızı bağrımıza bastık. Artık gurbet saymadığımız ikinci ülke bildiğimiz bu ülkede ilk geldiğimiz en zorlu yıllardan başlayarak, bize moral veren, güç veren bir faktör vardı. Nazım Hikmet'in Moskovasındayız. Onun yürüdüğü yollarda yürümek Sovyet devrimini yaşamış dostlarımızdan ona dizdikleri övgüleri duymak, Türk şairinin en büyük seslisinin memleketlisi olmak onurunu yaşadık." 



Savaşır, Nazım Hikmet'in her zaman ortak payda ve ışığı olduğunu ifade ederken, "İşadamı, profesyoneli ve akademisyeni ile bu ülkede Türk toplumu olarak belki de en büyük başarımız Nazım'a layık olmaya çalışmaktır. Nazım'ın sesi gür çıksın, elinden alınan vatandaşlığı iade edilsin, Türkiye'deki kamuoyu bu yüce çınarın Rusya'dan gelen sesini duysun diye yıllarca çabaladık" diye konuştu. Ali Galip Savaşır, Rus Türk İşadamları Birliği olarak 18 yıllık varlığı süresince Nazım Hikmet etkinliklerini her zaman her şeyin üzerinde tutuklarını vurguladı. 

 

Haberin detayı için tıklayın.

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin