50 ülkeye yayılan eris varyantının gerçekleri. Uzman isim korunma yollarını aktardı. Gribin nedeni belli oldu

Eris varyantı dünyada paniğe neden olurken uzman isim eris varyantının 50'ye yakın ülkede yayıldığını hatırlattı ve yayılımın artacağını düşündüğünü ifade etti. Vakaların hafif olduğunu belirten uzman isim eris varyantından korunmanın yollarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol
50 ülkeye yayılan eris varyantının gerçekleri. Uzman isim korunma yollarını aktardı. Gribin nedeni belli oldu

Koronavirüsün ardından alt varyantlar varlığını sürdürürken son dönemlerde gündemde yer alan eris varyantının yayılımı gittikçe artıyor.

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Sönmez, hızla yayılan bir virüs olan eris varyantında vaka sayısının arttığını ve çoğu kişinin hastalığı ayakta atlattığını, yatan hasta sayısının yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Tamamen kapanma veya kısıtlama geleceğini düşünmediğini belirten Sönmez, "Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Paniğe gerek yok" dedi.

ERİS VARYANTINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?

Hafif solunum yolu enfeksiyonu, grip, nezle gibi belirtileri olan eris varyantına yakalanmamak için önlemleri anlatan Sönmez, "Kişiler kendi önlemlerini alsa belki bu yayılmayı da azaltacaklar. Benim önerim; kapalı mekanlarda, soğukta, metro, uçak, metrobüs, otobüsleri düşünün, kalabalık alanlarda maskeyi öneririm. Onun dışında kısıtlamalar gelmez ama mutlaka el hijyeni, hapşırık, öksürürken mendil veya kol içine öksürmek gerekir. Viral enfeksiyonlar hep olacak, değişik virüslerle de enfeksiyonlar olacak. Solunum yolu enfeksiyonlarından kaçamayız, her virüse de aşı geliştirmek zor. Biz immün sistemimizi güçlü tutmak zorundayız. Dengeli beslenme çok önemli, protein tüketmek lazım, D ve C vitamini takviyeleri olabilir. Düzenli uyku, gece uykusu önemli. Spor, stresi yönetebilmek de önemli. Hastalar için de eğer solunum yolu belirtileri varsa, boğazı ağrıyor, hapşırıyor, öksürüyorsa mümkünse evde kalmalı. Diğer insanları korumak adına evde kalıp birkaç gün dinlenmeli. Hastalığı hafif bir şekilde evde atlatıp, sonra toplum içine karışmalı" dedi.

50 ülkeye yayılan eris varyantının gerçekleri. Uzman isim korunma yollarını aktardı. Gribin nedeni belli oldu

"KIŞ AYLARINDA ERİS VARYANTININ ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Solunum yolu enfeksiyonlarının kış ayında arttığını çünkü kapalı mekanlarda daha fazla kalabalık insanlar olduğunu belirten Sönmez, "Kış aylarında Eris varyantının yayılımının artacağını düşünüyorum. Grip, diğer solunum yolları enfeksiyonları gibi hepsi de birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış düşünüyorum. Eğer yaşlı hastalar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar varsa kanser tedavisi görüyor, bağışıklığı bastıracak ilaçlar alıyor ise mesela onlarda ağır seyredebilir. Onun için dikkat etmemiz lazım. Çocuklarda da aynı şekilde hafif seyrediyor. Çocuklar için kişisel hijyene; el yıkaması, tuvalet temizlikleri, sınıfların havalandırılması, okullarda bu önlemlerin alınması gerekir. Kapalı mekanlar için erişkin ve kronik hastalığı olanlar için maskeyi öneririm. Yeni varyantların ikisi de hızla yayılıyor, yayılmaları çok hızlı ama ağır hastalık tablosu yapmıyor”  dedi.

50 ülkeye yayılan eris varyantının gerçekleri. Uzman isim korunma yollarını aktardı. Gribin nedeni belli oldu - Resim : 2

"ŞU ANA KADAR YAPILAN AŞILAR MRNA AŞILARI OMİCRON'A ETKİLİYDİ"

Aşıların yeni varyantlara karşı etkisi üzerine konuşan Prof. Dr. Sönmez, “Şu ana kadar yapılan aşılar, MRNA aşıları Omicron’a etkiliydi, bu Omicron’un alt suşu (alt tür), aşıların bu alt suşlarda, yeni suşlarda çok etkili olduğu düşünülmüyor. Yeni suşlar için yeni aşılar geliştiriliyor şu anda. Grip aşısını her sonbaharda öneriyoruz. Belki korona virüs için de kronik hastalığı olanlara, risk gruplarına önerebileceğiz diye düşünüyorum." dedi.

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin