5 yeni gözde şirket ihale alma rekoru kırdı haberi gündemden düşmüyor

AK Parti iktidarı döneminde aldıkları ihalelerle bilinen 5 inşaat şirketi ve sahipleri Türkiye'nin gündeminden düşmezken, sahipleri başka olan ve iktidara yakınlıklarıyla bilinen 5 yeni şirketin de aldıkları ihalelerle yükselişe geçmesi dikkat çekti. Rönesans, Erg, Taşyapı, Yapı-Yapı ve Özaltın İnşaat yeni gözdeler arasında oldu. Yeniçağ'ın bu haberi çok fazla ses getirdi. KRT ekranlarında da bu konu konuşuldu. İşte programdaki tespitler...

Google Haberlere Abone ol
5 yeni gözde şirket ihale alma rekoru kırdı haberi gündemden düşmüyor

Yeniçağ'daki haber şöyle:

AK Parti iktidarı döneminde aldıkları ihalelerle bilinen 5 inşaat şirketi ve sahipleri Türkiye'nin gündeminden düşmezken, sahipleri başka olan ve iktidara yakınlıklarıyla bilinen 5 yeni şirketin de aldıkları ihalelerle yükselişe geçmesi dikkat çekti. Cengiz, Limak, MNG, Kolin ve Makyol İnşaat'ın iktidarla ilişkileri muhalefet tarafından sık sık sorgulanırken bu şirketlere Rönesans, Erg, Taşyapı, Yapı-Yapı ve Özaltın İnşaat da ilave oldu.

Devasa kamu ihalelerini hazine ve Euro garantili olarak pazarlık usulü ile alan şirketler KRT Televizyonu’nda Gürkan Hacır’ın sunduğu “Şimdiki zaman” programında gündeme geldi.

Barış Yarkadaş

Ekrana yansıtılan “5 Yeni gözde ihale alma rekoru kırdı” manşetimiz üzerine programın katılımcılarından gazeteci Barış Yarkadaş, “Uzun süredir en büyük ihaleleri alan ilk beş şirketin ardından yeni bir beşli çetenin olduğuna dair haberler geliyor. Yeniçağ gazetesi toparlamış ve bu şirketlerin Rönesans, ERG, Taşyapı, Yapı yapı ve Özaltın inşaat olduğunu’da aydıkları tüm ihalelerle ortaya koymuş” dedi.

Yarkadaş, “ERG inşaat dünyanın en büyük ihalesini almış. Euro garantili, Türk lirası karılığı 21 milyar Türk lirası. Vatandaş her şeyini TL ile yapıyor ama bu şirketlere Euro garanti veriyorlar. ERG’nin 21-B ile aldığı bir diğer ihale. Ankara Niğde otoyolu. Vural Erbilgin’in sahibi olduğu ERG inşaat. Bunlara baktığında aslında ekonominin niye dikiş tutmadığını da görüyorsun." yorumunda bulundu.

Enis Berberoğlu

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ise, hazine garantili ihalelerin altında yatan gerçeği anlattı. Berberoğlu bu şirketlerin aldıkları krediyi ödememeleri durumunda parayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesi’nin ödeyeceğini vurguladı.
Usta gazeteci Uğur Dündar ise ekonomide pusulanın şaştığını söyledi. Uğur Dündar, "Ekonomi bir hesap kitap işidir. Ama daha önce açıkladıkları rakamlarla şimdiki gerçekleşen rakamlar aşırı sapma gösteriyor” yorumunda bulundu.

Hayat pahalılığının toplumu vurduğunun altını çizen Dündar, “İnsanlar aldıkları 100 lira, 200 lira borçları ödeyemiyorlar. Çok sıcak bir kışa giriyoruz.” dedi.

Barış Yarkadaş ERG inşaatın aldığı Ankara-Niğde Otoyolu’na değinerek “Bu otoyolda geçiş garantisi bulunuyor. ERG inşaat otoyolda gerekli konaklama tesislerini henüz tamamlamadığı için vatandaşın ilgisi az. Günlük 75 bin geçiş garantisi verilen otoyolda şunda 5 bin civarında araç kullanıyor” dedi.

Enis Berberoğlu isi, bunun anlamının geçmeyen 70 bin aracın parasının devlet tarafından ödenmesi olduğunu vurguladı. Berberoğlu, “Birinci 5 artık yeterince borçlandı. Daha fazla borç kaldıracak hali yok. İktidar değişiyor, hava değişiyor Millet ittifakı iktidarında o paraları o kadar rahat kazanamayacaklar. Ama o borçlar hala onların borcu. Dolayısıyla yeni işe gireceklerini düşünmüyorum ben. Bunlar Tayyip Erdoğan’ın kader ortağı. Medyaya bakıyorsun bunlar, ekonomiye bakıyorsun bunlar inşaatı geçtim Sedat Peker hadisesinde birinin adı geçiyor, gitti görüştü diye." dedi.

Gazeteci Barış Yarkadaş ise haberimizde de gündeme gelen şirketlerden Taşyapı’nın davetiye usulü ile 40 milyar liralık ihale aldığının söylendiğini belirtti.
Uğur Dündar ise, halkın bu paranın niye ve kime verildiğini bilme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

HABER NEYDİ?

Haberimizde daha önce yeni gözde 5 şirketin hangi ihaleleri aldığını sıralamıştık.

Ses getiren haberimiz, “Yeni beşli çete içinde en dikkat çekici şirketlerinden biri Rönesans inşaat. Erman Ilıcak’ın sahibi olduğu Rönesans inşaat şehir hastahanelerinden birçok önemli kamu ihalesine kadar bir dizi işi özel davet yöntemi ile üstleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Okluk Yazlık Sarayı ve birçok şehir hastanesinin müteahhidi olan, ayrıca otoyol ihalelerini de alan Rönesans Holding’e neredeyse her ay bir ihale verilir durumda.

Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak Forbes dergisinin Türkiye’nin en zenginleri araştırmasında ilk üçte yer alıyor. 11 şehir hastanesinden, Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ve İstanbul Başakşehir’de bulunan toplam beş şehir hastanesini Rönesans Holding işletiyor. İzmir ve Elazığ depremlerinin ardından yüz milyonlarca liralık deprem konutu ihalelerini de alan Holding adından son olarak, İstanbul Atatürk Havalimanı pistleri üzerine inşa edilen pandemi hastanesiyle tartışma konusu olmuştu. Rönesans inşaat’ın aldığı Nurdağı demiryolu inşaatı 7 milyar Türk lirası değerinde. İstanbul Şehir Hastanesi çevreyolu bağlantısı ise 7 milyar 500 milyon lira. Rönasans holding’in son yıllarda aldığı ihalelerin toplam tutarının 100 milyar Tl’yi aştığı konuşuluyor.

Kamuoyunda adından çok söz edilmeyen ancak şu anda yeni beşli çetenin en önemli üyelerinden biri de Erg inşaat. Vural Erbilgin’in sahibi olduğu Erg inşaat şu anda dünyanın en büyük hazine ve Euro garantili ihalesi olan Ankara-İzmir demiryolu ihalesinin de sahibi. Yine şaşırtmayacak bir şekilde özel ihale yöntemi ile adrese teslim verilen ihalenin toplam bedeli tam 2 milyar 163 milyon Euro. Yani yaklaşık 21 milyar Tl. Erg’in bir diğer aldığı önemli ihale ise Ankara-Niğde otoyolu. Sadece 21-B yöntemi ile aldığı bu iki iş bile Erg inşaatı Türkiye’nin en büyük müteahhitleri arasına sokmaya yetiyor.

Yeni beşli çetenin bir diğer elemanı ise aslında bilinen bir şirket. Ancak kurduğu yeni bağlantılar ile son zamanlarda atağa geçerek yerini sağlamlaştırmışa benziyor. Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı’nın aldığı ihaleler saymakla bitmiyor. Taşyapı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasından Çanakkale termik santraline, midilli hidroelektrik tesisinden yavuz hidroelektrik santraline, KKTC acil durum hastanesinden Cemil Taşcıoğlu ve Süleyman Yalçın şehir hastanelerine, Ercan havalimanı’ndan Konya hafif raylı sistem metrosu, Amasya-Turhal il yolu ve hatta Çorum-Laçin il yolu projelerine Torbalı-Kiraz yolu, Kocaeli-Gölcük yolu, Bolu dağı geçişi gibi sayılamayacak kadar çok kamu ihalesini almış görünüyor. Taşyapı’nın son iki yılda aldığı 21-B ihalelerinin tutarının 30 milyar Tl’yi aştığı iddia ediliyor. Son olarak Söğüt inşaat ile birlikte 1 milyar 900 milyon lira tutarındaki Bursa Hafif metro ihalesini alan Taşyapı’nın ihalesi mahkeme tarafından iptal edilmiş, ancak ulaştırma bakanlığı tarafından tekrar aynı şirketlere verilmişti. Taş yapının son bombası ise henüz 10 gün önce tamamlanan ve tam 14 milyar 769 milyon liralık Aksaray-Yenice demiryolu inşaatı. Taş yapının aldığı bu astronomik ihale de yine adrese teslim davetiye usulü ile. Taşyapı’nın, yeni beşli çetenin içinde bulunan Yapı Yapı inşaat şirketi ile birlikte aldığız ”Halkalı- Kapıkule demiryolu kanal İstanbul geçişi” ihalesi ise tam tamına 3 milyar 11 milyon lira.

Yapı-yapı inşaat ise yeni beşli çetenin yıldızı parlayan üyelerinden. Şirketin sahibi Akşam gazetesi ve 24 Tv’nin de sahibi olan Zeki Yeşildağ. Yandaş medyanın önde gelen üyelerinden olan Zeki Yeşildağ aldığı özel davet usüllü projelerle adeta bir yıldız gibi parlıyor. Ankara kültür merkezi’nden Antalya Hipodromu’na, Atatürk öğrenci yurdu’ndan İstanbul Finans Merkezi SPK binasına, Başakşehir millet bahçesi’nden Maltepe Sahil yolu düzenlemesine kadar sayısız ihaleyi alan Zeki Yeşildağ on milyarlarca liralık iş hacmine sahip. Ulaştırma Bakanlığı’nın da gözdesi olan şirket 2 milyar liralık Erdemli-Taşucu yolu, 1 milyar 370 milyon liralık Rize-İyidere limanı, 440 milyon liralık Üsküdar kirazlıtepe kentsel dönüşüm projesi, 400 milyon liralık Ankara Atatürk Kültür Merkezi düzenlemesi, 630 milyon liralık İstanbul Finans merkesi inşaatı gibi ihalelerin de sahibi.

Beşli çetenin son üyesi ise Özaltın inşaat. Hayrettin Özaltın’ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirket özellikle baraj projeleriyle dikkati çekiyor. Cindere Barajı’ndan Beydağ barajı’na kığı Barajı’ndan Özlüce, Koç köprü ve Menge barajları Özaltın imzası taşıyor. Çekmeköy-Taşdelen metrosu’ndan Sivas-Erzincan ve Palu-Genç demiryolu projeleri yeni beşli çete’nin üyesi Özaltın inşaatın. Özaltın inşaat karayolu yapımında da pazarlık, yani adresi teslim ihalelerin önemli öktörlerinden. Manisa-İzmir yolu, Gebze-Orhangazi otoyolu, Kığı-yedisu, Erdemli-Taşucu, Kırkağaç-Manisa, Antalya-Tekirova, Giresun-Şebinkarahisar, çamlıca tepesi yolları gibi bir çok ihalenin sahibi de Özaltın inşaat. Aldığı ihalelerin tutarının 35 milyar Tl’den fazla olduğu ileri sürülüyor. “ şeklinde idi.

Etiketler limak
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin