4G'de tarih belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4G için tarih verdi.

Google Haberlere Abone ol
4G'de tarih belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Mayıs'ta yapılacak  4G ihalesinin ardından söz konusu hizmetin 1 Ocak 2016'dan itibaren hizmete sunulmasının planlandığını belirterek, "Bu süreye kadar işletmecilerin şebekelerini4G hizmetine hazır hale getirmeleri gerekiyor" dedi. 



Bakan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4G yetkilendirme ihalesiyle 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarından toplamda 20 frekans paketinin satışının gerçekleştirileceğini anımsattı.



BTK tarafından 26 Mayıs'ta yapılacak ihale sonucunda, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz ve 2100 MHz frekans bantlarının tamamının, mevcut 2. ve 3. nesil mobil haberleşme işletmecileri olmak üzere en fazla 3 işletmeci, 2600 MHz frekans bandında ise 3'ü mevcut mobil haberleşme işletmecileri olmak üzere en fazla 4 işletmecinin yetkilendirileceğini anlatan Bilgin, "Böylelikle yeni bir işletmecinin de pazara girmesine imkan sağlanmış olacak" diye konuştu.



Mobil şebekeler üzerinden tüm vatandaşlara daha hızlı internet erişimi sunulmasının artık zorunlu hale geldiğini dile getiren Bilgin, bakanlık olarak sektördeki tüm paydaşların azami ölçüde yararı gözetilerek 4G yetkilendirmesine ilişkin politika ve stratejinin belirlendiğini ifade etti. Bilgin, söz konusu politika ve strateji çerçevesinde 4G ihalesi işlemlerinin yürütülmesi konusunda BTK'nın görevlendirildiğini söyledi.



"Yetkilendirme 2029’a kadar geçerli olacak"



İhaledeki 20 paketin asgari değer toplamının KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar avro olduğunu belirten Bilgin, yetkilendirme süresinin, yetkilendirme tarihinden itibaren 30 Nisan 2029'a kadar olacağını kaydetti.



4G ihalesi sonucu yapılacak yetkilendirmeler ile 4G hizmetinin Türkiye'de yaygınlaşacağını ve mobil sektörde önemli gelişmeler yaşanacağını vurgulayan Bilgin, vatandaşların dünya standartlarında yüksek kaliteli mobil genişbant deneyimini yaşama imkanı bulacağını bildirdi.



"Veri hızı 3G’ye göre 10 kat artacak"



4G’ye geçilmesiyle 3G ile ulaşılan veri hızının en az 10 kat artacağına dikkati çeken Bilgin, "Video izleme, veri indirme ve akıllı mobil uygulamaları kullanma gibi hizmetler, 3G’ye oranla çok daha kolay ve çok daha hızlı sunulabilecek" dedi.



4G mobil haberleşme hizmetlerinin yetkilendirmesiyle haberleşme alanında Türkiye'de önemli ilerlemeler kaydedileceğini dile getiren Bilgin, mobil genişbant hizmetlerde artan talep ve kullanıcıların beklentilerinin büyük ölçüde karşılanacağının düşünüldüğünü ifade etti.



Bilgin, 4G yetkilendirmesiyle mobil sektördeki büyümenin ivmelenerek devam edeceğini belirterek, "Doğrudan ve dolaylı olarak ülkemizin büyümesine önemli katkılar sağlanacak. BTK tarafından 26 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek olan 4G yetkilendirme ihalesinin başta ülkemiz ve vatandaşlarımız olmak üzere tüm elektronik haberleşme sektörüne hayırlı olmasını temenni ederim" diye konuştu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin