'46 Yok Olan' dizisine intihal davası!

Star'ın ardından Netflix'te yayınlanan dizi davalık oldu.

Google Haberlere Abone ol
'46 Yok Olan' dizisine intihal davası!

Netflix’te '46 Yok Olan' ismiyle yayınlanan dizinin senaryosunun 'çalıntı' olduğu iddiasıyla dava açıldı. 'Zamanın Muhafızı' isimli kitabın yazarı Süleyman Barış Kartal tarafından açılan davada mahkemenin atadığı üç kişilik bilirkişi kurulunun dizi hikayesinin kitaptan kopyalandığına dair rapor hazırlayıp mahkemeye sunduğu öne sürüldü.



Adana Ceyhan Devlet Hastanesi Başhekimi, Op. Dr. Süleyman Barış Kartal‘ın 'Zamanın Muhafızı' isimli zaman ve gerçeklik kavramını farklı bir bakış açısıyla ele aldığı kitabı 2015 yılında Tuti Kitap tarafından yayımlandı.



Okuyucuları uyardı



Tarafsız Haber Ajansı’ndan Çağdaş Ulus’un haberine göre; kitabın yayınlanmasından 1 yıl sonra da yazar ile sosyal medyadan iletişime geçen okurları, önce Star TV’de ardından da Netflix’te yayımlanmaya başlayan başrollerini Erdal Beşikçioğlu Yasemin Allen ve Melis Birkan gibi ünlü isimlerin paylaştığı '46 Yok Olan' isimli dizinin senaryosunun 'Zamanın Muhafızları' isimli kitaptan birebir alıtılandığını iddia ederek yazar Kartal’ı uyardı.



Pana Film'e dava



Süleyman Barış Kartal’da iddiaları doğrulamak için “46 Yok Olan” isimli dizinin yayınlanan ilk üç bölümünü izlediğinde okurlarıyla aynı kanaate vararak şikayetçi oldu. İstanbul 2. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada kitabındaki içeriğinin alıntılanarak 46 Yok Olan isimli dizide kullanıldığını belirten yazar Kartal, dizinin yapımcısı Pana Film’den maddi ve manevi tazminat talep etti.



Mahkeme, 3 bilirkişi görevlendirdi



Mahkeme de iddiaların araştırılması için bilirkişi görevlendirilmesine karar verdi. Prof. Dr. Sebahat Deniz, Yayıncı Cenk Burak Öntürk ve Fikir ve Sanat Eserler Kanunu (FSEK) Uzmanı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Engin Erdil tarafından yapılan inceleme sonrası da hazırlanan rapor mahkemeye gönderildi.



Bilirkişi: Eser sahibi olarak tanıtılma hakkı ihlal edilmiş



Raporda; Davacı Süleyman Barış Kartal’ın kitabının kurgusu ve bazı karakter ve mekansal hususiyetlerin “46 Yok Olan” isimli dizide izinsiz kullanılmasının FSEK 21’de yer alan mali hak türü olan işleme hakkının, davacının dizide işlenen eserin sahibi olarak belirtilmemesi sebebiyle manevi hak türü olan FSEK 15’teki adın belirtilmesini isteme hakkının ihlali sayılabileceği, davacının eser sahibi olarak adının belirtilmemesi nedeniyle eser sahibi olarak tanıtılma hakkı ihlal edilmiş olacağından maddi ve manevi tazminat talebinde haklı olduğu miktarın takdir hakkının sayın mahkemeye ait olacağı, sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.



Dizinin öyküsü



46 Yok Olan isimli dizide Bir genetik profesörünün (Erdal Beşikçioğlu), komadaki kız kardeşi için tıbbi ve şamanik çareleri harmanlayarak bir tedavi denemesi anlatılıyor.



46 Yok Olan, ilk olarak Star TV’de yayınlandı. Yönetmenliğini Serdar Akar’ın yaptığı dizide baş rolleri Erdal Beşikçioğlu, Yasemin Allen ve Melis Birkan üstlendi. İlk bölümünün 27 Mart 2016 tarihinde Star TV’de yayınlandı. Bir süre sonra da Pana Film tarafından dizinin Star TV’de yayınlanan bölümleri Netflix’te yayınlanmaya başladı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin