42. İstanbul Müzik Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak

Müzik festivalinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' hangi sanatçıya verilecek?

Google Haberlere Abone ol
42. İstanbul Müzik Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak

42. İstanbul Müzik Festivali’nin 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü', yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta’ya verilecek. Zubin Mehta’ya ödülü, 21 Haziran Cumartesi akşamı 20.30’da Aya İrini Müzesi’ndeki, arp sanatçısı Xavier de Maistre ile L’Arte del Mondo konseri öncesinde, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak tarafından takdim edilecek.     



Efsane şefler geleneğinin son temsilcilerinden Zubin Mehta, henüz 25 yaşındayken Viyana, Berlin ve İsrail Filarmoni Orkestraları’nı yöneterek başladığı kariyeri boyunca aralarında Los Angeles Filarmoni, New York Filarmoni, Bavyera Devlet Operası, Maggio Musicale Fiorentino gibi seçkin orkestraların Müzik Direktörlüğünü üstlendi. 1981 yılında İsrail Filarmoni Orkestrası’nın Yaşam Boyu Müzik Direktörü seçilen sanatçı pek çok nişan ve ödülün sahibidir. 



Ödül töreninden sonra, geleneksel konserlerin sınırlarının ötesinde, şiirsel anlayışta buluşmalar tasarlayan L’Arte del Mondo, çalgılarının olanaklarını yeniden tanımlayan solistlerden biriyle, pek çok kez işbirliği yaptığı arpçı Xavier de Maistre ile, +D Grup ve Berrin Erengül’ün gösteri eş sponsorluğunda, bir konser verecek. L’Arte del Mondo ile albüm çalışmasından yapıtların da yer alacağı bu konserde Xavier de Maistre, tanınmış konçertoların arp için düzenlemelerinin yanı sıra aralarında Vivaldi’nin ünlü konçertosu 'Kış'ın da bulunduğu arp için yazılmış az bilinen yapıtları da seslendirecek. Dönem enstrümanlarıyla verdikleri konserleriyle Bonn Beethoven Festivali, Berlin Konzerthaus, Cité de la Musique gibi prestijli festival ve konser serilerinde müzikseverlerin beğenisini kazanan L’Arte del Mondo ise, Xavier de Maistre ile işbirliğini Berlin Filarmoni, Tokyo Operası, St. Petersburg Filarmoni gibi dünyanın önemli salonlarında verdikleri konserlerle sürdürüyor. 



Ödül töreni ve konser öncesinde 19.30-20.00 saatleri arasında Aya İrini Müzesi iç avlusunda Zubin Mehta ile ünlü şefin hayatı üzerine bir söyleşi de gerçekleştirilecek. 



Festivalin Afiş Görselini Tasarlayan Güher & Süher Pekinel’den Zubin Mehta ile Canlı Konser Kaydı



42. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki afiş görselinde, 1983 tarihli 'Sonat' ve 'Zıtlıkların Armonisi' isimli resimlerinin kolajı ve el yazılarının yer aldığı Güher ve Süher Pekinel’in, 2012 yılında Fiorentino’da, Zubin Mehta yönetiminde Maggio Musicale Fiorentino Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdikleri Bartok Konçertosu’nun canlı konser kaydı ve resital programı, Arthaus Berlin tarafından DVD ve CD olarak yayımlandı. 



Konser kaydıyla ilgili görüşlerini belirten Güher ve Süher Pekinel, "1970 ve 1985 yılları arasında, hissettiğimiz içsel istek üzerine boş vakitlerimizi resim yaparak ve Kandinsky ile ilişkilendirilen soyut dışavurumculuğun üzerinde çalışarak geçirdik. Özellikle Kandinsky’nin 'Sanatta Spritüellik Üzerine' (1911) ve 'Nokta Çizgi Yüzey' (1926) adlı iki önemli yazısından etkilendik… Bartók'a duyduğumuz ilgi ve İki Piyano ve Perküsyon için Sonat’ının  Teldec/Warner için yaptığımız kaydı da bu dönemde ortaya çıktı. Aynı şekilde, Sonat ve Zıtlıkların Armonisi adlı resimlerimizi de bu zaman dilimi içerisinde ürettik" dedi. 



Konser kaydının DVD ve CD’si, festivalin konser mekânlarında, İKSV Tasarım Mağazası, Beymen Akasya, Nişantaşı ve Zorlu Center Mağazaları’ndan satın alınabiliyor. 



Festivalde Bu Hafta Sonu 



Yıldızlarla Oda Müziği-II: Papavrami, Phillips, Guy

20 Haziran Cuma, 21.00, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi 



2012’de Beethoven projesi için bir araya gelerek eleştirmenlerden büyük övgü toplayan Tedi Papavrami, Xavier Phillips ve François-Frédéric Guy, 'Yıldızlarla Oda Müziği' projesinin ikinci buluşmasının konukları olacak. 



20 Haziran Cuma günü 21.00’de Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde gerçekleştirilecek konserde, Fransız müzik dünyasının üç parlak ismi Beethoven ve Brahms’ın gençlik dönemi eserlerinden oluşan bir programla festival izleyicisiyle buluşacaklar.



Dâhi çocuk olarak başlayıp, teknik ustalık ve duygusal bir müzikaliteye sahip bir müzisyen olarak kariyerini taçlandıran Tedi Papavrami, aynı zamanda ödüllü bir çevirmen, yazar, aktör ve eğitmen kimliğiyle de tanınan çokyönlü bir sanatçı. Geçtiğimiz yıl, Solo Keman İçin Füg adlı otobiyografik çalışmasını yayımlayan Tedi Papavrami, Bavyera Radyo Senfoni, Bamberg Senfoni ve Monte Carlo Filarmoni gibi orkestralarla çaldı.  Rostropovich’in özel ilgi ve desteğini kazanan, müzik dünyasına prestijli yarışmalarda kazandığı bir dizi ödülle adım atan viyolonselci Xavier Phillips bugüne kadar La Scala Filarmoni, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası ve New York Filarmoni gibi orkestralardan davet alarak, Muti, Masur, Eschenbach ve Gergiev’in de aralarında bulunduğu günümüzün en tanınmış şefleriyle çalıştı. Kusursuz tekniğe sahip olan piyanist François-Frédéric Guy, ilk konserini verdikten sonra Londra Filarmoni’yle canlı kayıt yaparak kariyerine son derece çarpıcı bir başlangıç yaptı. François-Frédéric Guy, Capitole de Toulouse, Sinfonia Varsovia ve Lüksemburg Filarmoni gibi orkestralara düzenli olarak konuk oluyor.  



Pazar Klasikleri: Concilium Musicum Wien

22 Haziran Pazar, 10.30, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi



İstanbul Müzik Festivali programını doğa teması etrafında kurguladığı bu yıl, çeşitli park ve bahçelerde 'Pazar Klasikleri' başlığı altında ücretsiz konserler gerçekleştiriyor. Festivalin bu kapsamdaki son etkinliği, Concilium Musicum Wien topluluğunun 22 Haziran Pazar günü 10.30’da Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde vereceği konser olacak. 1982’de kurulduğunda öncelikle 18. yüzyıl müziğine yoğunlaşan Concilium Musicum Wien giderek baroktan 19. yüzyıl dans müziklerine genişlettiği repertuarıyla aslına sadık icra geleneğinin yetkin bir temsilcisi. Büyük bestecilerin başyapıtlarının yanı sıra nadir bulunan eserlere de programlarında yer veren topluluk bugüne kadar 240’tan fazla bestecinin eserini 500’den fazla şehirde seslendirdi; çeşitli dünya prömiyerleri gerçekleştirdi. Mozart’ın kilise sonatlarını kapsayan albümüyle Mozart Society tarafından ödüllendirildi. 



Zubin Mehta:



42. İstanbul Müzik Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak


Etiketler iksv şef sanatçı
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin