4. ittifak mı geliyor? Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'ndan sonra Memleket Partisi, TDP, DSP, Vatan Partisi, Hür Dava Partisi, Yeniden Refah Partisi yeni bir ittifak mı kuracak? Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu'dan flaş seçim çıkışı

Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat'a çok önemli açıklamalar yapan kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, yeni bir ittifak olabileceği sinyalini verdi. İttifak sayısının 4'e çıkabileceğini belirten Uslu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin de bu ittifak içinde olabileceğini söyledi. Uslu, ayrıca, "Seçimde soldaki partilerle, TİP'le, EMEP'le ittifaka gidebilir. Yüzde 12.5'e çıkmaya çalışabilir" tespitinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
4. ittifak mı geliyor? Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'ndan sonra Memleket Partisi, TDP, DSP, Vatan Partisi, Hür Dava Partisi, Yeniden Refah Partisi yeni bir ittifak mı kuracak? Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu'dan flaş seçim çıkışı

Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, Memleket Partisi, Türkiye Değişim Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin içinde olduğu dördüncü bir ittifak kurulabileceğini söyledi.

Bir süredir ekonomik krizle boğuşan Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimine bir buçuk yıldan az süre kala kamuoyunun en merak ettiği konu, muhalefetin adayının kim olacağı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nden oluşan altılı masada bu konunun henüz somut bir şekilde gündeme gelmediği belirtiliyor. 

Siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu, konuyla ilgili Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat'a açıklamalarda bulundu. 

"İttifak sayısı artabilir. 4'e çıkabilir" diyen Uslu, "Nasıl yani? Kimler, kimlerle ittifak yapabilir ki?"  şeklindeki soruya "Muharrem İnce'nin Memleket Partisi, Mustafa Sarıgül'ün Türkiye Değişim Partisi, Demokratik Sol Parti, Vatan Partisi, Hür Dava Partisi, Yeniden Refah Partisi... İttifak yapabilirler. Neden olmasın? HDP'nin baraj sorunu yok. Yüzde 11'in altına düşmüyor. Seçimde soldaki partilerle, TİP'le, EMEP'le ittifaka gidebilir. Yüzde 12.5'e çıkmaya çalışabilir" yanıtını verdi.

 

Uslu, siyasette bir 'sıkışmışlık' yaşandığı görüşünü dile getirdi. "Biraz ayrıntı lütfen. Hangi partide? Ya da hangi ittifakta? Ne gibi sıkışmışlık?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"İktidarın sıkışmışlığı şu... Oyu azaldı fakat küçülmeye direniyor. 15 Temmuz darbe girişimine direnişi, Erdoğan'ın oyunu artırdı. Pandemide de güçlü iktidar görüntüsü oy getirdi. Aralık 2021 ile Ocak 15 arasında AK Parti oyunda yüzde 2 yükselme oldu. Ama hâlâ son seçimde aldığı oyun gerisinde. Muhalefetin sıkışmışlığı şurada; oylar parsellenmiş. İYİ Parti, uzun süre yüzde 14-15 bandında dondu, kaldı. CHP de, son 5-6 aydır yüzde 25-26 aralığında. Oyunu yükseltemiyor."

KİM DAHA POPÜLER?

Peki, muhalefet için adı anılanlar arasında hangisinin oy oranı daha yüksek?

"Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş... Bilinme, tanınma yönünden birbirlerine karşı avantajlı veya dezavantajlı değiller" diyen Uslu, şunları anlattı:

"• Kılıçdaroğlu'na, HDP seçmeni oy verir ancak İYİ Parti tabanı bundan rahatsız olacaktır.

• İmamoğlu'na, HDP dâhil hiçbir tabandan itiraz görünmüyor.

• Akşener'e HDP tabanından destek yok.

• Yavaş her tabanın oy verebileceği bir aday.

Özetleyecek olursam belediye başkanlarının oy tabanları, parti başkanlarının tabanlarından daha geniş."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin