3D teknolojisiyle estetikte ilke imza attı!

3 boyutlu baskı teknolojisi, bilim ve tıbbın değişik alanlarında kullanılmasının ardından estetik cerrahi ve burun estetiğinde ‘öncesi sonrası’ simülasyon için gerçekçi sonuçlarla kullanılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
3D teknolojisiyle estetikte ilke imza attı!

Renkli 3D printer kullanarak yüz ve vücudun 3D maskelerini üreten Op. Dr. Yakup Avşar, 3D baskı teknolojisini, rinoplasti ve estetik cerrahi alanında dünyada kullanan ilk estetik cerrah oldu.  Uygulama ile dünya basınının da ilgisini çeken Op. Dr. Avşar’a İngiliz haber ajansı Reuters’da geniş yer verdi.  



Estetik Cerrahide 3D Printing  İle Öncesi Ve Sonrasi Simülasyon



Estetik ve Plastik cerrahide çığır açacak sistemle ilgili bilgi veren Op. Dr. Yakup Avşar, şimdiye kadar konuyla ilgili çeşitli çalışma ve girişimlerin söz konusu olduğunu fakat hiç birinin gerçekçi anlamda bir sonuca ulaşmadığını dile getirdi. Op. Dr. Avşar: “İki boyutlu photoshop ve üç boyutlu ekran simülasyonu daha önceki yıllarda burun estetiği ve estetik cerrahi operasyonlarında kullanılmasına rağmen derinlik hissi sağlaması mümkün değildi. Hastalar sadece yan görünümlerini değil aynı zamanda ön görünümleri ve diğer tüm açılardan tasarımlarını görmek istediklerini dile getiriyorlardı. Bu konuda klasik kil veya balmumu heykeli ile biryere kadar sonuca ulaşmak mümkündü ancak kişisel beceri ve özel çalışma alanı, araç gereçler ve çok zaman gerektirdiğinden  uğraşmak son derece meşşakatli idi” dedi.



Yapılan uzun araştırma ve çalışmaların ardından üç boyutlu yazıcı teknolojisinin bu işi çözmek için en gerçekci yol olduğuna karar verdiklerini belirten Op. Dr. Yakup Avşar: “Renkli üç boyutlu yazıcı kullanarak yüz veya vücutta 3 boyutlu maskelerin 2 formatta hazırlanmasını sağladık. Böylece, ameliyatı gerçekleştirecek doktor hastanın isteklerini daha gerçekçi veriler üzerinde değerlendirerek kendi tekniği ile mümkün olan değişikleri hastası ile görüşebilir hale geldi” diye konuştu.



Yöntemin, ameliyat öncesi konsültasyon sırasında hastanın üç boyutlu tarayıcı teknolojisi ile taranmasıyla başladığını dile getiren Op. Dr. Yakup Avşar: “Yapılan taramanın ardından hasta cerrahına ameliyat sonrası nasıl bir değişiklik istediğini anlatır ve birlikte tasarım konusunda karar verilir. Bu konuda karara varıldıktan sonra öncesi ve sonrası görüntüler bilgisayar ortamında üç boyutlu programlar yardımı ile oluşturulur. Oluşturulan öncesi ve sonrası dosyalar üç boyutlu yazıcıya transfer edilerek renkli ve gerçek boyutta kişinin yüzey anatomisi maskeler halinde hastanın beğenisine sunulur” dedi.



Çalışmanın esas amacının ameliyat sonrası oluşacak şekli hastaya daha somut olarak sunabilmek olduğunu belirten Op. Dr. Yakup Avşar “Tabii ki bu çalışma hiç bir zaman ameliyat sonrası oluşacak şeklin garantisi değildir ancak kişinin kendisini ameliyat öncesi cerrahına anlatmasında ve ameliyatı yapacak cerrahın olasılıkları değerlendirmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, önceki sistemlerle karşılaştırıldığında üç boyutlu baskı teknolojisi daha yüksek hassaslıkla, ofis ortamında ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sonuç olarak bu üstünlükler üç boyutlu öncesi sonrası teknolojisini, burun estetiği ve estetik cerrahi alanında eşsiz bir buluş olarak ortaya koyar” diye konuştu.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin