300'den fazla kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyorlardı. Irak'ta 7 yıl önceki saldırının DEAŞ'lı failleri idam edildi

Irak'ta 2016 yılında meydana gelen ve 300'den fazla kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıya katıldıkları suçlamasıyla üç kişi idam edildi. DEAŞ'ın ülkede kontrol ettiği toprak kalmasa da hala aktif olduğu biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
300'den fazla kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyorlardı. Irak'ta 7 yıl önceki saldırının DEAŞ'lı failleri idam edildi

Başkent Bağdat'ta çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Karrada bölgesinde bir alışveriş merkezi yanında, Ramazan ayına denk gelen 3 Temmuz 2016 günü bomba yüklü TIR'la saldırı düzenlenmişti.

DEAŞ'ın üstlendiği saldırı, ABD öncülüğünde 2003'te başlayan işgalin ardından ülkede yapılan ve en fazla ölüme yol açan saldırı olarak kayıtlara geçti.

BBC'deki habere göre DEAŞ'ın ülkede kontrol ettiği toprak kalmasa da hala aktif olduğu biliniyor.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin makamından yapılan açıklamada infazların Pazar ve Pazartesi günleri gerçekleştirildiği belirtildi ancak idam edilen faillerin isimleri verilmedi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir hükümet yetkilisi ise saldırının arkasındaki DEAŞ militanı Ghazwan al-Zawbaee'nin de asılan kişiler arasında olduğunu söyledi. Al-Zawbaee 2021 yılında yakalanmıştı.

Başbakan, idam edilen faillerin ailelerine gönderilen bilgilendirme notunda "terör saldırısında rol oynadığı belirlenen üç kilit isim adil şekilde idamla cezalandırıldı" ifadelerini kullandı.
Çoğu can kaybı, bombanın patlamasının ardından alışveriş merkezinde çıkan yangın nedeniyle olmuştu.

Saldırı sonrası Irak İçişleri Bakanı Muhammed Ghabban istifa etmişti.
DEAŞ, en güçlü olduğu 2010'lu yıllarda bir dönem, Irak'ın doğusundan Suriye'nin batısına uzanan 88 bin kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 8 milyon kişinin yaşadığı toprakları kontrol ediyordu.

Örgüt 2017'de Irak'ta, 2019'da da Suriye'de yenilgiye uğratıldı ancak iki ülkede de hala binlerce militanının bulunduğu tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler'in Mart ayında yaptığı açıklamaya göre Irak ve Suriye'de, yarısı militan olmak üzere, 5-7 bin DEAŞ üyesi ya da destekçisi olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: A.A
Etiketler DEAŞ Irak idam
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin