30 ünlü ve usta tiyatrocuyla 30 söyleşi

Sayım Çınar, yeni yılın ilk yazısında edebiyat dünyasından iki önemli haber veriyor. İşte bu hafta Sayım'ın Bavulu'ndan çıkan taze haber ve kitaplar...

Google Haberlere Abone ol
30 ünlü ve usta tiyatrocuyla 30 söyleşi

SAYIM’IN BAVULU



2013 yılının tüm edebiyat severlere sağlık ve barış dolu aydınlık günler  getirmesini diliyorum.Yeni yılınız kutlu olsun.Yeni yılla iki yeni edebiyat haberiyle giriş yapalım. Genç yazar arkadaşımız Oğuzhan Toracı önemli bir söyleşi kitabı hazırlıyor. Bakalım bu kitabı hangi yayınevi yayımlayacak?



Genç yazar, 30 yıl ve üzeri kariyeri olan 30 ünlü ve usta tiyatro sanatçısıyla gerçekleştirdiği röportajları bir kitapta topluyor. Kitapta; Yıldız Kenter, Ayten Gökçer, Gülriz Sururi, Ayla Algan, Defne Yalnız, Nedret Güvenç, Macide Tanır, Nevra Serezli, Metin Serezli, Haldun Dormen, Erol Keskin, Can Gürzap, Zeki Alasya, Zafer Ergin, Mustafa Alabora gibi birçok usta ismin röportajları yer alacaktır. Gazanfer Özcan ve Aykut Oray’ın anısına çıkarılacak kitapta onlarla yapılan röportajlar da yer alacak.



2011 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanan Hakan Günday’ın Az isimli romanı 4 Ocak 2013’te Fransız okurlarla buluşacak. Jean Descat tarafından yapılan çeviri Galaade Yayınevi tarafından yayımlanıyor. Fransa’ya birçok okuma etkinliklerine davet edilen Hakan Günday’ın romanı Fransız basınında yer almaya başladı.



Livres-Hebdo’da Sean J. Rose imzasıyla yayımlanan “Kendini asla ciddiye almayan felsefî bir masal” başlıklı makalede Günday’ın kitabı için şu yorum yapılıyor: “Hakan Günday, Schopenhauer’a göz kırpan felsefî bir Doğu masalı hayal etmiş.”



Çeviri hakları Kalem Ajans tarafından temsil edilen Hakan Günday Arapça, Bulgarca ve Azericeye çevrildi. 2013 yılında Almanca, Arnavutça, Hırvatça, Macarca, Korece ve Romence yayımlanacak. Roman, 11 yaşında bir tarikat şeyhinin oğluyla evlendirilen korucu kızı Derdâ ile hapisteki bir gaspçının aynı yaştaki oğlu “mezarlık çocuğu” Derda’nın bir mezarlıkta kesişen hayatlarının, bu iki çocuğu kırk yıl boyunca her tür şiddetle yontup birbirlerine hazırlayışının, (bütün anlamlarıyla)  Yazı’nın bu iki çocuğu birleştirmesinin hikâyesi. Çocuk şiddeti, hayatın şiddeti, aşkın şiddeti, inancın şiddeti, hırsın şiddeti üzerine, A’dan Z’ye şiddet üzerine, dilin ve yazının şiddetiyle bir roman…



Siz olsanız ne yapardınız?



Anlaşma / Jodi Picoult / April Yayıncılık



Tüm dünyada 40'dan fazla dile çevrilen, yayınlandığı her ülkede çok satanlar listesine ilk sıradan giren Jodi Picoult, Türkiye okuyucusunun yakından tanıdığı bir isim. Filmi de büyük ilgi gören Kız Kardeşim İçin, Yapboz, Cam Çocuk, Taş Kağıt Makas, Bir Daha Bak, Ev Kuralları adlı romanlarının ardından şimdi sırada Anlaşma var. Çok yakın iki ailenin üzerinden kurulan öykünün başkahramanları birbirine aşık iki genç. Bir gün bir telefon geliyor ve devamında sevgi dolu bir rüya karabasana dönüşüyor. Bir gece yarısı çalan telefonla her şey değişti; Emily başından vurulmuştu, Chris olay yerindeki tek kişiydi ve silahta kendisi için de bir kurşun olduğunu söylüyordu..." İnsan, aile, dostluk, aşk... Siz olsanız ne yapardınız? sorusu üzerinden giden roman April Yayıncılık etiketiyle raflarda yerini aldı. 



Şiddete karşı koymak mümkün mü?



Şiddet ve Şiddetsizlik / Brigitte Labbé / Günışığı Kitaplığı





Tüm dünyada her yaştan okurla buluşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 22. kitabında yazar

Brigitte Labbé

, insanın dünden bugüne en büyük çıkmazlarından birini, iletişimin en yıkıcı halini, “şiddet”i masaya yatırıyor. Gerek bireysel gerekse toplumsal düzeyde bitmez acılara, kaygı ve öfkeye neden olan şiddeti, insanın doğası bağlamında da ele alırken, fazla aşina olmadığımız, kavramsal ifadesini yeni yeni bulan “şiddetsizlik” olgusunun altını çiziyor. Çocukların çok sorduğu soruları öyküleştiren kitap, hem sınıf hem aile içi okumalar için ideal.



Oyun basit; görmek yok,  soru yok!



Oyuna Var mısın? / Indigo Bloome / Altın Kitaplar



“Avalon” üçlemesinin ilk kitabı Oyuna Var Mısın? sizleri kadınların iç dünyasına davet ediyor… Indigo Bloome, ilk romanı Oyuna Var Mısın? ile okuyucuyu yönlendirilen duygularla etkilenebilen kadın cinselliğinin sır dolu yolculuğuna çıkarıyor. Indigo Bloome, Alexandra’nın Jeremy’ye teslimiyetinin bir anne için sınırları çok zorladığını; ama okuyucunun bu kitapta eğlence, oyun ve entrika unsurlarının hepsini bulacağını vurguluyor.Geçmişte çok yakın olmuş birbirine âşık iki kişi; ama bazen aşk insanı beklenmedik yollara götürür. Alexandra ve Jeremy’nin aşkı ise hiç de masum değil. Heyecansız bir evliliği olan iki çocuk annesi, psikolog Alexandra Blake, bir dizi seminer vermek için Sydney’e gider ve orada gözlerini ve bedenini dünyaya asla mümkün olduğunu düşünmediği şekillerde açan ilk aşkı Doktor Jeremy Quinn ile buluşur. Lüks bir otel odasında birlikte birkaç kadeh şampanya içtikten sonra Alexandra’nın bütün çekimserliklerini yok edebileceğini bilen Jeremy, sıra dışı bir teklifte bulunur. Alexandra, kendini tehlikeli bir şekilde Jeremy’ye teslim eder! Oyun basit; görmek yok,  soru yok! 48 boyunca Alexandra’nın gözleri bağlıdır ve kendisinden istenileni kabul etmesi gerekir. Bloome, heyecanı hep dorukta tuttuğu bu ilk kitabı ile iddialı bir erotik roman yazarı olmaya hazır olduğunu gösteriyor!



İntikam arındırır…



Nemesis / Jo Nesbo / Doğan Kitap



İskandinav polisiyesinin bir numarası olarak kabul edilen, ünlü Norveçli yazar Jo Nesbo’nun dünyada yankı uyandıran Nemesis adlı romanı bir banka soygunuyla başlıyor. Soyguncu, bir banka çalışanını öldürüp ardında en ufak bir iz bırakmadan ortadan kaybolur. Klasik bir polis olmanın çok ötesindeki kahramanımız Harry Hole olayı yeni ortağı Beate Lönn ile birlikte incelemeye başlar. İkili, soygunun kayıtlı olduğu videoları izler, fakat kayda değer bir ipucu elde edemez. Harry kendisiyle ısrarla görüşmek isteyen eski sevgilisi ressam Anna’yla buluşur. Geceyi kadının evinde geçirir ve ertesi gün kendi yatağında uyanır. Fakat bir sorun vardır: Harry geceye dair tek bir şey hatırlamaz. Anna’nın kendini vurduğu, cesedinin dairesinde bulunduğu haberini alır. Anna ile buluşmasını ekip arkadaşlarından gizler. Dava bir intihar olarak ele alınır ve kapanır. Fakat Harry, Anna’nın intihar edebileceğini düşünmemektedir. Harry vakayı kendi başına çözmeye karar vermişken bir e-mail alır. E-maili gönderen kişi Harry’nin geceyi Anna’yla geçirdiğinden haberdardır ve Harry’yle bir oyun oynamak niyetindedir. Bir yandan o gece gerçekten ne olduğunu bulup adını temize çıkarmak, diğer yandan da sürmekte olan banka soygunlarının arkasındaki kişinin kimliğini keşfetmek  zorundadır Harry. Kitapları dünyada 15 milyondan fazla satan ve 40’tan fazla dile çevrilen Jo Nesbo Nemesis romanı ile 2010 yılında Edgar Ödülü’ne aday oldu, 2002 yılında ise William Nygaard Ödülü’nü kazandı. Guardian’da Avrupa’nın en büyük polisiye yazarı olarak anılan Nesbo, Norveç’te bugüne kadar kitapları en çok satmış olan yazar.



Ülkemizde en çok basılan sinema kitabı



100 Yılın 100 Filmi / Atilla Dorsay / Remzi Kitabevi



Atilla Dorsay'ın ilk kez 1996'da yayınlanan kitabı 100 Yılın 100 Filmi 7. basımını yaptı. Remzi Kitabevi'nin bu kez cep kitabı formatında yayınladığı kitap, sinemanın 100. yılı dolayısıyla Dorsay'ın gözünden en iyi 100 filmi anlatıyor. Gözden geçirmelerle yayınlanan kitap, böylece ülkemizde en çok basılan sinema kitabı konumuna gelmiş oldu. Hoşgörüsüzlük'ten Rüzgâr Gibi Geçti'ye, Kazablanka'dan Ucuz Roman'a, Hiroşima Sevgilim'den Üç Renk Üçlemesi'ne kadar uzanan bu film eleştirilerini kütüphanenizde bulundurun derim.



Sayım Çınar

sayimcinar@gmail.com 



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin