25 bin dolarlık 'Basın Özgürlüğü Ödülü'

UNESCO'nun basın ve ifade özgürlüğü konusunda çalışan kişi veya kuruluşlara vereceği ödülün başvuruları başladı.

Google Haberlere Abone ol
25 bin dolarlık 'Basın Özgürlüğü Ödülü'

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) düzenlediği Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Yarışması'na başvurular başladı.



Basın özgürlüğünü savunma ve güçlendirme konusunda önemli çalışmalar yapmış ve BM üyesi ülkelerden başvuran kişi ya da kuruluşlara verilecek ödül, 25 bin dolar değerinde.



Kolombiya'da öldürülen gazeteci Guillermo Cano Isaza'nın adına düzenlenen yarışmaya, basın ve ifade özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan bölgesel ya da uluslararası organizasyonlar, sivil toplum örgütleri ya da gazeteciler katılabiliyor.



İngilizce ya da Fransızca dillerinde olabilecek başvuru, e-posta veya posta yoluyla yapılacak.



Son başvuru tarihi 15 Şubat. Yarışmanın kazananı, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde açıklanacak.



Ödül 2006'da uğradığı saldırıda ağır yaralanan Lübnanlı kadın gazeteci May Şidiak'a verilmişti. May Şidiak, 25 eylülde Beyrut'ta otomobilinin altına yerleştirilen bombanın patlamasıyla ağır şekilde yaralanarak bir eliyle bir bacağını kaybetmişti.



2077'de de o yıl öldürülen Rusyalı kadın gazeteci Anna Politkovskaya'ya ödül verildi.



2009'da öldürülen Sri Lankalı gazeteci Lasantha Wickrematunge'ya verilmişti. Ödül metnin de Wickrematunge için "karşı karşıya olduğu tehlikelerin farkında olmasına rağmen düşündüklerini açıkça söylemeyi seçen gazeteci" denmişti.



2011'de de tutuklu İranlı gazeteci Prof. Dr. Ahmet Zeydebadi ödüle layık görüldü. (bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin