23 Nisan 1920 anlam ve önemi nedir. 23 Nisan'da ne oldu. Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan'ı neden çocuklara armağan etti?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanır. Okullarda gösteriler düzenlenir, şiirler okunur, şarkılar söylenir ve çeşitli etkinlikler yapılır. Bu yıl 23 Nisan'ın 103. yılı... Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. Peki 23 Nisan'ın anlam ve önemi nedir? Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan'ı neden çocuklara armağan etti?

Google Haberlere Abone ol
23 Nisan 1920 anlam ve önemi nedir. 23 Nisan'da ne oldu. Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan'ı neden çocuklara armağan etti?

23 Nisan 1920 halkın egemenliğini ilan ettiği gündür. Birlik ve beraberlik, kardeşlik mesajının verildiği bu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük önem taşır.

Mustafa Kemal Atatürk çocukları milletin geleceği olarak görürdü. Çocuklara olan güven ve sevgisi nedeniyle 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti.

Bu özel gün için Atatürk'ün birçok değerli sözleri oldu. 23 Nisan için Atatürk, "Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız." demiştir.

23 NİSAN'IN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

23 Nisan 1920 tarihinde, birinci Büyük Millet Meclisi açıldı ve Türk milletinin egemenliği ilan edildi. Atatürk 23 Nisan'ın, 23 Nisan 1924 tarihinde bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. 23 Nisan Çocuk Bayramı ilk kez 1929'da kutlandı.  

23 Nisan Türkiye'nin ilk ulusal bayramıdır.  Atatürk çocukları sever ve milletin geleceği olarak görürdü. Bu nedenle 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. 1929 kutlamalarından sonra çocuklara ilgi arttı ve ilerleyen yıllarda 23-30 Nisan haftası 'çocuk haftası' olarak kutlandı. 

Bayramın en son şeklini alışı ise 1981'de gerçekleşmiştir. Darbe döneminde Millî Güvenlik Konseyi bayramlar ve tatillerle ilgili kanunda yaptığı değişiklikle o güne kadar kanunen adı konmamış bir şekilde kutlanan bayrama "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını vermiştir.

Bayramın adı 1935'te Hakimiyet-i Milliye Bayramı, 1981 yılında "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" oldu.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN 23 NİSAN SÖZLERİ

"Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız."

"Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz." Mustafa Kemal Atatürk

"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." Mustafa Kemal Atatürk

"Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." Mustafa Kemal Atatürk

"23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder." Mustafa Kemal Atatürk

"Egemenlik ulusundur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden başka hiçbir makam, ulusun alınyazısında etkin olamaz." Mustafa Kemal Atatürk

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin