2023 Formula 1 sezonunda neler yaşandı? Red Bull domine ederken iki rakibinden fazla puan topladı: Max Verstappen ise ipi göğüsledi

Red Bull’un en yakın iki rakibinin toplamından fazla puan topladığı ve Max Verstappen’in ezici bir üstünlükle şampiyon olduğu Formula 1 2023 sezonunda neler yaşandı? Medyatava sezonun hikayesini sizler için hazırladı. İşte Formula 1 2023 sezonunun flaş anları.

Google Haberlere Abone ol
2023 Formula 1 sezonunda neler yaşandı? Red Bull domine ederken iki rakibinden fazla puan topladı: Max Verstappen ise ipi göğüsledi

Formula 1’de 2023 sezonu geride kaldı. Sürücülerde Max Verstappen’in, markalarda Red Bull’un şampiyon olduğu sezonda birçok rekor kırıldı. Tarihe Red Bull’un dominasyon yılı olarak geçen sezonda neler yaşandı birlikte bakalım.

22 YARIŞIN 19’UNU KAZANDI!

2021 yılında Mercedes ve Lewis Hamilton’ın ezici üstünlüğünü önce sürücüler düzeyinde kıran Red Bull, son iki sezonu takımlar sıralamasında da birinci sırada tamamlayarak Vettel’li dönemin arından ikinci altın çağını yaşıyor. Üstelik bu yeni dönem çok daha ürkütücü bir üstünlük içeriyor. Öyle ki Red Bull, bu yıl en yakın iki rakibi Mercedes ve Ferrari’nin toplamından daha fazla puan topladı. Max Verstappen’in 22 yarışın 19’unu birinci bitirdiği sezon, Formula 1’de rekabetin en çok sorgulandığı sezon olarak geride kaldı.

HAMILTON YENİDEN FORM TUTTU

Sezonu Red Bull’un ardından ikinci sırada tamamlayan Mercedes, eski günlerini arasa da yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton’ın yeniden form tutması onları 2024 için umutlandırıyor. Takım patronu Toto Wolf, sık sık tek eksiklerinin Hamilton’a iyi bir araba vermek olduğunu söyleyerek şampiyon pilotuna olan inancını gösteriyor. Takımın genç yıldızı George Russell ise istikrarlı bir sezonu geride bıraksa da Hamilton’ın arkasında kalarak geleceğine dair soru işaretlerini de akıllarda bıraktı.

2023 Formula 1 sezonunda neler yaşandı? Red Bull domine ederken iki rakibinden fazla puan topladı: Max Verstappen ise ipi göğüsledi

FERRARI YİNE HEDEFTEN UZAK

Sezona yeni bir takım patronu ile başlayan Ferrari için şampiyonluk hasreti bu yıl da devam etti. Leclerc ve Sainz ikilisi zaman zaman iyi işler çıkarsa da Red Bull’un hızına yetişemedikleri gibi, sonradan toparlayan Mercedes’e de geçilerek sezonu üç puan farkla üçüncü sırada tamamladılar. Yeni bir yapılanmanın ilk yılı için üçüncülük anlaşılır bir sonuç olsa da Formula 1 geleneğinin sembol takımı Ferrari’nin önümüzdeki yıllarda Red Bull’a yetişmesi için ciddi bir çaba sarf etmesi gerekecek.

GELECEĞİN YILDIZI İLK SEZONUNDA PARLADI

Sezona kabus gibi başlayan McLaren ise işlerin doğru adımlarla değişebileceğini gösteren takım oldu. Şampiyonayı dördüncü sırada tamamlayan McLaren’de geleceğin yıldızı olarak gösterilen ve olaylı bir şekilde takıma katılan Oscar Piastri’nin performansı da yüzleri güldürdü. McLaren Norris ve Piastri ile geleceğe birçok takımdan daha özgüvenli bakabiliyor.

2023 Formula 1 sezonunda neler yaşandı? Red Bull domine ederken iki rakibinden fazla puan topladı: Max Verstappen ise ipi göğüsledi - Resim : 2

ALONSO 42 YAŞINDA ZİRVEYE OYNADI

Yılın en flaş takımı ise yeşil renkli harika araçlarıyla Aston Martin oldu. Kurt pilot Fernando Alonso’nun takıma katıldığı yılın başlangıcında Aston Martin en hızlı 3 araçtan biriydi ve bu avantajlı dönemlerinde puanları topladılar. Diğer takımların yetişmesinin ardından sezonu beşinci tamamlayabilen Aston Martin ekibi yine de sonuçtan memnun. 42 yaşındaki Fernando Alonso da sürücüler sıralamasında dördüncü sırayı kapatarak sezona damgasını vurdu. Hem Aston Martin hem Alonso 2024’te ne yapacakları konusunda en çok merak edilenler olarak yerlerini aldılar.

YÜKSELEN YILDIZ: ALBON

İlk beşin ardındaki takımlarda takım olarak Alfa Romeo ve Haas’ın düşüşü göze çarparken Williams’ın son sıralardan yükselişi dikkat çekti. Özellikle Alexander Albon şahane bir yılı geride bıraktı ve ismi büyük takımlarla anılmaya başladı. Fransız takımı Alpine’de Pierre Gasly’nin ilk sezonunda Ocon’u geride bırakması dikkat çekerken Alpha Tauri’de Yuki Tsunoda da performansıyla alkış topladı. Önümüzdeki sezon iki Alpha Tauri pilotu Yuki Tsunoda ve Danniel Ricciardo, Sergio Perez’in aksaması halinde Red Bull’da şans bulabilir.

HEYECAN ŞUBATTA BAŞLAYACAK

Formula 1’de yeni sezon 29 Şubat 2024’te başlayacak. Sezonun hikayesini izleyeceğimiz Drive to Survive ise 23 Şubat 20224’te Netflix’te yayınlanacak. 2023’ten 2024’e geçerken Formula 1 tarihinde ilk kez gridde hiçbir pilotun değişmediği yeni bir sezon başlangıcına tanık olacağız. Red Bull’un dominasyonu sürecek mi? Ferrari ve Mercedes yeniden zirveye oynar mı? McLaren iki harika pilotla sürprizler gerçekleştirir mi? Alonso 43 yaşında da uçacak mı? Albon, Gasly, Tsunoda gibi yükselmeye aday pilotlar bir üst aşamaya geçebilecekler mi? Yeni sezonda tüm bu soruların yanıtlarını arayacağız.

Kaynak: Erdem Şimşek
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin