2023 Buğday Alım Fiyatını Duyurdu. Yüzde 60 Zam mı Gelecek? 2023 Buğday ve Arpa Taban Alım Fiyatlarıyla ilgili dikkat Çekici Rakam. Buğday alım fiyatları açıklandı mı?

14 mayıs ve 28 Mayıs'taki seçimler bitti. Şimdi gözler yeni kabinenin kurulması ve TBMM'nin açılmasında. Çiftçilerin gözü ise açıklanacak olan taban fiyatlarda. 2023 buğday ve arpa alım fiyatlarıyla ilgili ilk rakamlar da konuşulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
2023 Buğday Alım Fiyatını Duyurdu. Yüzde 60 Zam mı Gelecek? 2023 Buğday ve Arpa Taban Alım Fiyatlarıyla ilgili dikkat Çekici Rakam. Buğday alım fiyatları açıklandı mı?

Ekonomim.com'dan Ali Ekber Yıldırım'ın 16 Mayıs'ta yazdığı "Seçim sonrası tarımda atılacak adımlar" başlıklı yazısından bir bölüm

Seçim çalışmaları sırasında tarımla ilgili önemli vaatler verildi. Bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde, iki haftalık sürede tarıma ilişkin yeni vaatler, yeni açıklamalar da duyacaksınız. Örneğin, 14 Mayıs öncesi açıklanmayan buğdayarpa ve diğer hububat ürünleri ile bakliyat ürünlerinin alım fiyatları açıklanabilir. Üretici hasat öncesi ürün fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. Seçim sonrası kurulacak yeni kabinede Tarım ve Orman Bakanı belli olacak.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin yapılacağı 28 Mayıs’ta büyük olasılıkla Çukurova’da buğday hasadı başlamış olur. Üretici hasat öncesi buğday alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Buğday ekiminin yapıldığı Ekim-Kasım döneminden Mart’a kadar çok kurak bir dönem yaşandı. Ancak, Mart ve Nisan ayındaki yağışlarla kuraklık riskli büyük oranda ortadan kalktı.

Ulusal Hububat Konseyi’nin Nisan sonu itibariyle yayınladığı rapora göre Türkiye’nin 2023 ürünü buğday üretimi 20 milyon 750 bin ton olacak.  Üretici haklı olarak fiyatı merakla bekliyor. Fiyat verilirken de ekimin yapıldığı dönemdeki girdi fiyatlarının, girdi maliyetlerinin dikkate alınmasını istiyor. Bugün kuraklık riski yok deniliyor, ancak Ocak’ta, Şubat’ta buğdayı sulamak zorunda kalan çiftçiler oldu. Bunlar maliyeti artıran faktörler. Bugün mazot ve gübre de fiyat daha düşük gibi görünebilir ancak çiftçinin ekim yaptığı ve gübre kullandığı dönemde fiyatlar daha yüksekti.

Fiyat ne olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesi 2023 ürünü yaş çay alım fiyatını geçen yıla göre yüzde 60’ın üzerinde artışla açıkladı.

Buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerinde alım fiyatı yüzde 60 artırılır mı? Buğday alım fiyatı 2022’de ton başına 6 bin 50 lira açıklandı, sonra 400 lira artırıldı ve 6 bin 450 lira oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ürün verenlere ton başına 1000 lira da alım primi ödendi. Bu yıl alım fiyatı geçen seneye göre yüzde 60 artırılsa buğdayın tonu 10 bin liranın üzerinde olur.

Alım primi devam edecek mi? Devam ederse ne kadar olur?  Alım priminin devam etmesi gerekir. Bu prim de sadece Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün veren çiftçiye değil, özel sektöre satan çiftçiye de ödenmeli.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin