2023 asgari ücreti açıkladı. İşte 2023 asgari ücret maaşı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren zam oranı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı

Milyonlarca çalışan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısına kilitlenmişti. Ancak asgari ücret belli olmadı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret 9 bin TL rakamını verdi. Atalay, yoksa masadan kalkacaklarını söyledi. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya 2023 yılı asgari ücret maaşı hakkında tahminde bulunmuştu. Özkaya asgari ücrete son dokunuşu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağını söylemişti. Ve o açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi, net asgari ücret açıklandı

Google Haberlere Abone ol
2023 asgari ücreti açıkladı. İşte 2023 asgari ücret maaşı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren zam oranı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı yapılmadan önce AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya asgari ücretle ilgili kritik açıklamalarda bulunmuştu.

Özkaya, “Benim tahminim 7700 ile 7900 lira arasında bir ücret belirlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanımız 8000 psikolojik sınırını geçerek 8050 diyebilir. 8000 bini herkese soruyorum iyi rakam diyorlar. İş veren haricinde bu rakamdan herkes memnun. Esas mesele enflasyonu durdurmamız ve gıda artışlarını kontrol etmemiz. En temel meselemiz bu” ifadelerini kullanmıştı.

"Çalışanların daha fazla beklentileri var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili son olarak "Yarın asgari ücret toplantısı var toplantıdan sonra uzlaşmaya varacağımızı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz. Yanında eleman çalıştıran esnafa da sordum doğrudan doğruya çalışan çocuklara da sordum. Tabi çalışanların daha fazla beklentileri var. Esnafta ödeyebileceğimiz bir şey yapın iş yerimiz açık kalsın diyor. Biz burada enflasyonist ortamda Türkiye'nin çalışanlarının rahat edebileceği rahat nefes alabileceği enflasyonun baskısından kurtulmayı hissettikleri bir rakam olmasını ümit ediyorum." demişti.

ERDOĞAN AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün kameralar karşısına geçerek yeni asgari ücretin ne kadar olduğunu duyurdu.

Her sene olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda  çalışan ve işveren tarafları ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Elbette herkes kendi çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Ne emekçilerin hakkının yenmesine, ne de işverenlerin üzerine altından kalkamayacakları yükün binmesine rıza gösteririz. Makul bir noktada uzlaşma sağlanabilmesi için  samimi gayret sarfettik. Çalışan temsilcilerinin aramızda olmasını isterdik. Asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Bu defa da öyle yaptık. 

Açıklayacağımız rakam genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34,7 milyonluk işgücüne karşılık 31,6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. Kadınların işgücüne katılımı rekor kırdı. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi sarstığı süreçte Türkiye'nin kalkınmasını sürdürmesi ilgiyle takip edilmektedir. 

"ENFLASYONU YÜZDE 20'Lİ RAKAMLARA İNDİRMEYE KARARLIYIZ"

Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat reel olarak yüzde 142 artmıştır. Tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını muafiyet kısmına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyondaki artış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltti. Sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 kümülatif yüzde 95 artış sağladık. Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar. Çünkü bir sıkıntısı yok. 85 milyon nüfusu olan ülkemiz bu yıl 1 milyonun üzerinde artış daha söz konusu nüfus olarak. 86 milyonu aşması mümkün. Bu ayla birlikte enflasyonun hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Yıl ortasında yüzde 30'lu yıl sonu yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız.

NET ASGARİ ÜCRET: 8 BİN 500 TL

Asgari ücreti belirlerken geçmiş kayıpları telafi edecek hem de enflasyon öngörümüzü gözettik. Ara düzenlemeden de kaçınmayız. Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Ocak ayına göre yüzde 94, temmuza göre yüzde 54,5 artış olacak." 

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol yer aldı. Toplantıda işçi tarafını temsil eden Türk-İş'ten katılım olmadı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin