Milyonlar bu rakamı bekliyordu. 2023 asgari ücret rakamını açıkladı: 20+20 formülü. SGK uzmanı Özgür Kaya, yeni asgari ücret rakamını böyle duyurdu

Milyonlarca çalışanın gözü ocak 2023 tarihinde yapılacak olan asgari ücret zammında. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Asgari ücret, memur ve emekli maaşına kadar tüm kısımların gelirlerini ciddi şekilde yılbaşından itibaren tekrar yükselterek enflasyonun refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız." sözlerinden sonra rakamın ne kadar olacağı merak ediliyordu. SGK uzmanı Özgür Kaya da bununla ilgili 20+20 formülünün geçerli olacağını söyledi ve asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlar bu rakamı bekliyordu. 2023 asgari ücret rakamını açıkladı: 20+20 formülü. SGK uzmanı Özgür Kaya, yeni asgari ücret rakamını böyle duyurdu

2023 Asgari Ücret Rakamını Açıkladı. 20+20 Formülüyle Asgari Ücrete 1 Ocak'ta Büyük Zam. SGK Uzmanı Özgür Kaya Yeni Asgari Ücretin Ne Kadar Olacağını açıkladı

Memur, emekli ve asgari ücretli yıl sonunda alacağı zammı merak ediyor. Yılın kalan 3 ayında gelecek enflasyon rakamları asgari ücreti etkileyecek. SGK Uzmanı Özgür Kaya 20+20 formülüne göre zam beklentisini açıkladı. Yüzde 40 seviyesindeki artış ilk kez telaffuz edildi. İşte bu formüle göre, 2023 Ocak zammı ve yeni asgari ücret.

Posta gazetesinin haberine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni ücreti belirleyecek. Yeni asgari ücret için şimdiden formüller dile getirilmeye başladı. Enflasyonun üzerinde bir artış yapılması kuvvetli bir ihtimal olarak duruyor.

SGK Uzmanı Özgür Kaya 20+20 formülüne ilişkin detayları paylaştı. Enflasyon farkı yıl sonuna doğru yüzde 19-20 seviyelerine doğru ulaşmış olacak. Buna yüzde 20 refah payını da koyduğumuzda yüzde 40 seviyelerinde bir artış meydana getireceğini tahmin edebiliyoruz. dedi. İşte Özgür Kaya'nın belirttiği rakamlara göre yeni asgari ücret...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili son açıklamasında, “Asgari ücretten memur ve emekli maaşına kadar tüm kesimlerin gelirlerini yılbaşında ciddi şekilde tekrar yükselterek enflasyonun yol açtığı refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız" diyerek milyonlarca kişiyi heyecanlandırmıştı.

Dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; ikinci 6 ayda hesaba dahil edilecek ilk üç aylık enflasyonu ortaya çıktı. Buna göre aylık artış temmuzda yüzde 2.37, ağustosta yüzde 1.46, eylülde ise yüzde 3.08 oldu. Böylece kümülatif artış yüzde 7.06’ya çıktı. Yani ikinci 6 ay için memur ve emeklisine verilen yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı şimdiden aşıldı. Geriye kalan son 3 ayda enflasyon aylık yüzde 3 artarsa kümülatif enflasyon yüzde 17’ye ulaşacak.

Böylece memur ve memur emeklisine 1 Ocak 2023’te yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı artı yüzde 10’luk (17-7=10) farkla toplam yüzde 18 zam yapılabilecek. Merkez Bankası anketinde yer alan yüzde 67.73’lük yıl sonu enflasyon tahmini de bu rakamları destekliyor. Net rakam ocakta açıklanacak 6 aylık enflasyonla belli olacak.

 

SSK VE BAĞKUR'LU NE KADAR ALACAK? 

 Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6’şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar belirlenmişse, o oranda zam alıyor. Şu anki duruma göre işçi ve esnaf emeklisinin maaşında yüzde 7.06’lık artış garantilenmiş oldu.
Eğer yine geride kalan son üç ayda (ekim, kasım, aralık) enflasyon aylık yüzde 3 seviyesinde artarsa 1 Ocak 2023’te SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 17 civarı zam yapılacak. Eğer ek bir düzenleme olursa bu zam oranı daha da yukarı, yüzde 23-25 seviyelerine çıkabilir. Asgari ücrette hatırı sayılır bir artışın gündemde olması bu yöndeki beklentileri de kuvvetlendiriyor.

TABAN MAAŞ 3500 LİRA 

Taban maaşlar yani en düşük emekli maaşı daha önce 2 bin 500 lira olarak uygulanıyordu. Ancak son yapılan düzenlemeyle bu tutar 1.000 lira yani yüzde 40 artışla 3 bin 500 liraya çıkarıldı. İlk 6 aylık enflasyon zammından sonra maaşı 3 bin 500 liranın altında kalan emeklinin maaşı 3 bin 500 lira ödeniyor. Aradaki fark Hazine tarafından karşılanıyor.

Bu imkandan şu anda 1.7 milyon emekli yararlanıyor. Ocak ayında bu taban maaşta da enflasyonun üzerinde artış olması bekleniyor. Öte yandan temmuzdaki zamla 4 bin 289 lira olan en düşük memur emekli maaşı 1.788 lira artarak 6 bin 77 liraya yükselmişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni ücreti belirleyecek. Bu yılın başında verginin de artırılmasıyla yüzde 50,51 yükselen net asgari ücrete Temmuz'da da bir ara zam yapılmıştı.

Milyonlar bu rakamı bekliyordu. 2023 asgari ücret rakamını açıkladı: 20+20 formülü. SGK uzmanı Özgür Kaya, yeni asgari ücret rakamını böyle duyurdu - Resim : 2

ENFLASYON ÜZERİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR 

Yaklaşık yüzde 30'luk ara zam ile net asgari ücret 5 bin 500 liraya yükselmişti. Yeni asgari ücret için şimdiden formüller dile getirilmeye başlarken, enflasyonun üzerinde bir artış yapılması kuvvetli bir ihtimal olarak duruyor.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 ZAM TAHMİNİ 

CNNTürk'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Yılın geri kalanında gelecek olan enflasyon rakamları memur, emekli ve asgari ücretlinin alacağı zammı etkileyecek. Enflasyon farkı yıl sonuna doğru yüzde 19-20 seviyelerine doğru ulaşmış olacak. Buna yüzde 20 refah payını da koyduğumuzda yüzde 40 seviyelerinde bir artış meydana getireceğini tahmin edebiliyoruz. Asgari ücretlinin maaşına da ilave getirecek. 5 bin 500 liraya yüzde 40 ilave ettiğimizde bu rakamın 7 bin 700 seviyelerine yükseleceğini öngörmek mümkün” dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin