2022'de 349 kadın katledilmişti Kasım ayında ise 15 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçti onlarca kadın şiddet gördü. Kadınla Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar öldürülmeye devam ediyor

2022 yılı bitiyor, yıl biterken kadına şiddet bilançosu da ağır oluyor. 2022 yılında 349 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçti. 25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar direnişlerini göstermek için İstiklal Caddesi'ne çıkmak istedi. Ancak o da yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol
2022'de 349 kadın katledilmişti Kasım ayında ise 15 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçti onlarca kadın şiddet gördü. Kadınla Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar öldürülmeye devam ediyor

2021 yılının tamamında 348 kadın cinayeti işlendi.

Daha 2022 yılı tamamlanmadan 25 Kasım tarihine kadar öldürülen kadın sayısı 349'u buldu... 

Yıl bitmeden kadın cinayetlerinde durdurulamaz bir artışa gidiliyor.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun raporuna göre, geçtiğimiz yıl boyunca ay içinde katledilen kadın sayısına baktığımızda sayı 20 iken, 2022 yılında bu sayı 10 ay içinde 27 olarak karşımıza çıkıyor. Bir kadının yaşam hakkının korunmasının önemini anlayamadığımız ülkemizde neredeyse ayın günleri kadar kadın katliamına tanıklık ediyoruz. Bu bazen ayın günlerini de aşıyor! Örneğin; 2022'nin Ekim ayında 39 kadın öldürüldü.

En çok kadın cinayetinin yaşandığı iller nüfus yoğunlukları da göz önüne alındığında büyükşehirler: İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Şırnak, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa...

Turizmin gözbebekleri olanlarla göç alanların aynı listede olması şaşırtıcı bir durum.

SORUN AİLE KAVRAMININ YANLIŞ ANLAŞILMASI MI?

Rapora devam edildiğinde, 'medeni hal bakımından' rakamlar irdelendiğinde evliyken katledilen kadın sayısının çok yüksek olması, şiddetin ana merkezinin kutsal aile olarak tanımlanan kurum olduğunun altı çiziliyor. 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan raporda şu ifadeler yer alıyor: "Federasyon kutsal aile tanımlamasına her zaman karşı çıkmıştır. İçinde cinsel istismarın ve şiddetin olduğu yerler aile kurumu değildir. Bu yüzden buralara kutsallık atfetmekte yanlıştır. Aile toplumun en küçük ve en değerli birimi olarak çağdaş demokratik ve hukuki normlar içinde varlığını sürdürmeli iktidarlar bu kovana çomak sokmamalıdırlar."

SADECE KADINA DEĞİL YAŞA DA SAYGIMIZ YOK

Federasyon tarafından açıklanan rapordaki 'yaş ortalaması' verilerinde 35-36 ve 80-81 rakamları dikkat çekiyor.

Rapora göre yaş ilerledikçe ölüm sayılarında artış gözleniyor. Kadınları katleden erkeklerin savunmalarında sarf ettiği 'Sinirime hakim olamadım' ifadesinin şiddete meyilli kesimin iyi bir eğitim alamadığını da yansıtıyor. Daha düşük yaş skalasına bakıldığında ise kurbanların çoğu zaman çocuklu ailelerdeki kadınlar olduğu gözlemleniyor ve evliliklerinin ilk 10 yılı içerisinde şiddete uğradıklarını gösteriyor. 

"Kadınları kimler katlediyor?" diye bakıldığında ise ortaya çıkan tablo çarpıcı; rapora göre kadınların katilleri genelde en sevdiği kişiler oluyor.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan raporda bu durumla ilgili şu ifadeler kullanılıyor: "Neden en sevdikleri kişi kadınları katlediyor? Bu sorunun cevabını biz "eşitsizlik" olarak değerlendiriyoruz. Geleneksel rollerle beslenen eril zihniyetin gün geldiğinde sevgiyi ikinci plana atacak  kadar gözü karalığını ortaya koymaktadır. Vahim sonuçlar yaratan bu tablonun değişmesi mümkün."

BİREYSEL SİLAHLANMAYA DUR DENMELİ

Federasyon kadına şiddet konusunda Türkiye ve dünya genelinde bakıldığında cinayetlerin en çok ateşli silahlarla öldürüldüğü tespit ediyor ve bireysel silahlanmaya 'Dur' denildiğinde ölümlerin de azalacağına dikkat çekiyor. 

2022'nin Ekim ayında Türkiye'de 34 kadın cinayeti ve 29 şüpheli kadın ölümü yaşandı; Kasım ayı bitmeden ise Türkiye'de 15 kadın öldürüldü.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Veri Analizi”nde kadınların çoğunun, birlikte olduğu erkekler tarafından öldürüldüğü tespitine yer verildi. Hazırlanan raporda Türkiye'de öldürülen kadınların "116’sının birlikte ilişki yaşadığı, 75’inin şüpheli, 40’ının boşanma veya ayrılma aşamasında, 37’sinin aile içinden, 31’inin boşandığı veya ayrıldığı, 14’ünün tanıdığı, kızının, kardeşinin veya annesinin bağlantılı olduğu, 4’ünün kimliği belirlenemeyen, 3’ünün ise tanımadığı erkekler tarafından katledildiği" bilgisi paylaşıldı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin