2022'de 334 kadın öldürüldü! Kadınlar şiddetten istismardan mobbingden kurtulamadı, yüzlerce kadın bu yılbaşına bizimle giremedi. 2022 yılının Z raporu: Bilanço çok ağır oldu!

Kadın cinayetlerinde her geçen yıl biraz daha kötüye gidiyoruz. Aylara göre yıllara göre sıralamasını yaptığımızda bu mücadele daha etkin yürütülmesi gerekirken artan tek şey kadınların cinayetindeki oran. Türkiye'de 2022 yılında kadınların yaşamı yine hiçbir hakları gözetilmeksizin hiçe sayıldı. 2022 yılında 334 kadın hayattan koparıldı.

2022'de 334 kadın öldürüldü! Kadınlar şiddetten istismardan mobbingden kurtulamadı, yüzlerce kadın bu yılbaşına bizimle giremedi. 2022 yılının Z raporu: Bilanço çok ağır oldu!

2022 yılı bizim için bitti.

Ancak kadınların yaşam savaşı bu yıl da bitmedi. Kadınlar mücadelelerine yaşam savaşlarına devam etti. Kadınlar istismara uğradı, şiddet gördü, mobbinge maruz kaldı, ayrımcılıkla yüz yüze geldi ve en kötüsü hayattan koparıldı.

Türkiye'de 2022 yılında 392 kadın öldürüldü. 

2021 yılında Türkye'de 425 kadın öldürülmüştü.

Haberimiz olan yüzlerce kadın katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022’nin ilk 11 ayıda yayımladığı raporlara göre en az 310 kadın katledildi, 222 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 

"YILLARDIR ÖNLENEMİYOR"

2008 yılından bu yana 66 kadın, erkekler tarafından öldürülürken, 2022’de 392 kadın öldürüldü.

15 yıllık bu periyotta da en fazla kadın cinayetinin işlendiği yıl 2019. 2019 yılında 421 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.

Türkiye'de mutluluk oranı kadınlarda yüzde 30 iken, erkeklerde yüzde 44. Neden diye sorgulamak gerekiyor.

Kadınlar işte, evde ve sokakta tehlikede iken pek de mutlu olamıyor.

Kadınlara en çok şiddet uygulayan en yakınındaki erkekler oluyor. Kadınlar sokak ortasında artık tanımadıkları erkeklerin kadın nefretiyle saldırısına uğruyor. Bir otobüste ya da metroda bekleyen bir yolcunun teşhirciliğine her an rastlayabiliyor.  

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerinde ise 2022 yılında 334 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 245 kadının ölümü ise şüpheli vaziyette. 

Platformda yer alan bilgiler ışığında,

2022 yılında 23 kadın öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadı.

Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların %50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Kadınlar hayatlarına dair karar aldıkları için şiddete uğruyorlar.

DEVLET TARAFINDAN KORUMA İSTEYEN HÜLYA ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınlar şiddet görmemek, öldürülmemek için haklarını bilerek koruma kanunu 6284’e başvurmaya devam ediyorlar. Korunmak için yetkililere başvurduğunda ise korunmuyorlar. Katili 35 kez şikayet etmiş olmasına rağmen devlet Beyza Doğan’ı korumadı. Korona olduğu için yeni uzaklaştırma başvurusuna imza atmaya gidemeyen Gülbahar Kaya uzaklaştırma kararı bittiği gün öldürüldü. Hülya Şellavcı, uzaklaştırma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi. Tedbir kararlarını ihlal eden faillere gerekli işlemleri yapmayanların, bu kararları sadece bir kağıt parçasından ibaret sayanların ihmalleri yıl boyunca kadınların hayatına mal oldu.

Cezasızlık politikası boyut değiştirerek faillerin yakalanmadığı bir şekle büründü. Cezasızlık, kadın cinayetlerinin önünü açtı adeta katillerin sırtını sıvazladı. 

KADINLARIN YAKINLARI DA CİNAYETE KURBAN GİTTİ 
Bu yıl 34 olayda kadınların yanında yakınları da öldürüldü, 24 olayda ise kadının yakınları yaralandı. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları da hedef alınıyor. Faillere bu cesareti veren, kadınları korumayan her bir yetkiliye karşı da mücadelemiz devam edecek.

ADLİ SİCİL KAYDI OLAN FALLER KADINLARI ÖLDÜRMEYE DEVAM ETTİ 
Verilerimize göre bu yıl yaşanan kadın cinayetlerinden %14’ünde faillerin adli sicili kayıtlarının olduğunu görüyoruz. Bu oran geçen yıl ise %9’du. İktidarın ‘kadına yönelik şiddete sıfır tolerans’ sözünün ne kadar altı boş bir vaatten ibaret olduğu apaçık ortada. Yine verilerimize göre 2022 yılında adli sicil kaydı olan faillerin %60’ı ateşli silahla kadınları öldürmüştür. Bu veriler, adli sistemde cinsiyetçi tutumların varlığını, kadınların haklarının ve güvenliklerinin önemsenmediğini göstermektedir. Suç kaydı olan, cezaevinden izinli çıkan, eski mahkum gibi adli sicil kaydı olan kişiler yasal yoldan dahi ateşli silaha erişim sağlayabiliyor. Bireysel silahlanmanın yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerle kolaylaştırılması, kadınların yaşama hakkının elinden alınmasının önünü açıyor. Kadınları koruması ve yaşatması gereken kanun yapıcılar, faillerin silahlanmasını destekliyor. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin