2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde?

Yoksulluk sınırı, Türk-İş’in çalışmasına göre Ekim ayında 10 bin liranın üzerine çıktı. Açlık ve yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasındaki makas giderek açılmaya başladı. TÜİK verilerine göre bile yüzde 19,43 olarak açıklanan enflasyon, vatandaşı en çok gıda ve kira fiyatlarında etkiledi. Ankara’da gıda fiyatları Ekim ayında yüzde 1,45 oranında artarken, yıllık olarak ise yüzde 24,61 artış gösterdi. Peki, Ekim ayı yoksulluk ve açlık sınırı ne kadar oldu? Yoksulluk ve açlık sınırı nedir?

Google Haberlere Abone ol
2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde?

Yoksulluk sınırı Ekim ayında 10 bin, açlık sınırı ise 3 bin liranın üzerine çıktı. Artan dolar kuru karşısında vatandaşın alım gücü giderek düştü ve asgari ücretli bir çalışanın maaşı tam anlamıyla eridi. Türk-İş’in yoksulluk ve açlık sınırı üzerine yaptığı çalışma sonrasında Ekim ayında asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırının çok altında kaldı. Peki, yoksulluk sınırı ne kadar oldu?
 
2021 YOKSULLUK SINIRI NE KADAR OLDU? YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde?

Yoksulluk sınırı, yeterli yaşam standardında yaşayabilmek için gereken minimum gelir miktarına denir.

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 2
 
Yoksulluk sınırının hesaplanması, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir düzeyde hayatına devam edebilmesini sağlayabilecek harcamaların ve bir sene içerisinde tüketebileceği bütün kaynakların değerinin toplanması ile bulunur. Zaman geçtikçe enflasyon oranında artışın mevcut olması, yoksulluk sınırını büyük ölçüde etkilemektedir.

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 3
 
Temel anlamda yoksulluk sınırı; yetişkin bir kişinin gıda, barınma ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanması için harcadığı minimum ücrettir.
 
Bu rakam 2019 yılında 6 bin 543 TL, 2020 yılında 7 bin 229 TL olarak hesaplandı.
 
Türkiye’de 2021 yılı yoksulluk sınırı tarihinde ilk defa 10 bin liranın üzerine çıktı. Türk-İş’in araştırmasına göre 2021 Ekim ayında yoksulluk sınırı 10 bin 75 TL.
 
2021 AÇLIK SINIRI NE KADAR?

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 4

Açlık sınırı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara göre hesaplanır. Açlık sınırı için verilen değerler, çalışan veya bir tane 0 - 6 yaş aralığında olan, bir başkası ise 6 - 15 yaş aralığında olan ve dört kişiden meydana gelen bir aileye göre hesaplanmaktadır.
 
Bu durum ise yine Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülük ettiği, bütün aile üyelerinin alması gerekli olan asgari kalori miktarı belirlenmiştir.

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 5

Yaşça çok büyük bir evlada sahip olan bir aile, genel olarak 2800 kalori ile yaşamını sürdürebilirken, 0 - 6 yaş aralığı içerisinde küçük bir evladı bulunan aileler için yaklaşık 2800 kaloriye ilave olarak 2400 kalori daha eklenmektedir.
 
Bunun nedeni ise gelişim döneminde olan çocukların asgari olarak alması gerekli olan kalori miktarının 2400 kalori olmasıdır.

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 6
 
Buna göre; Türk-İş araştırmasının Ekim 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 3 bin 093 TL olarak açıklandı.

MAKAS AÇILDI

2021 yoksulluk sınırı ne kadar oldu? Açlık sınırı asgari ücretin ne kadar üzerinde? - Resim : 7

Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 771 TL oldu. Bu durumda bekar bir çalışanın aldığı asgari ücret ile yaşama sınırı arasındaki fark 946 TL’ye yükseldi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin