2013'te Türkiye'de ve dünyada neler oldu?

Bu yıl Türkiye ve dünyada en çok bu olaylar konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
2013'te Türkiye'de ve dünyada neler oldu?

2013 yılında Gezi eylemlerinden, Ergenekon davasına, 3. Köprü'den Marmaray'a, Mısır'daki askeri darbeden, Rusya'daki meteor yağmuruna kadar birçok konu uzun süre konuşuldu. İşte, 2013'te Türkiye ve dünya gündemine damga vuran olaylar:



ERGENEKON DAVASI



5 Ağustos’ta Ergenekon davasında kararlar açıklandı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Gazeteci Tuncay Özkan ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu, 275 sanığın yargılandığı ve Ergenekon davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. 



Davadan çıkan cezalar: 



Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet (Darbeye teşebbüsten) 



Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet 



İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet 



CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay 



Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur müebbet 



Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet Emekli Albay Dursun Çiçek ağırlaştırılmış müebbet 



Yalçın Küçük 22 yıl 6 ay.



GEZİ OLAYLARI



Mayıs ayının son günlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine başlayan eylem, ülke çapında hükümete karşı protestolara dönüştü. 



Milyonlarca kişinin katıldığı eylemler haftalarca sürdü. Protestolar nedeniyle Gezi Parkı’nın Taksim Kışlası’na dönüştürülmesi projesi rafa kaldırıldı. Olaylara yönelik polis müdahalelerinde Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan öldü. 



Adana’da da Mustafa Sarı ismindeki polis memuru olaylara müdahale ederken hayatını kaybetti.



MISIR’DA ASKERİ DARBE



Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 kişi 4 Kasım'da ilk kez mahkemeye çıktı.  Mursi,  "Ben Mısır'ın meşru cumhurbaşkanıyım, bu mahkeme tarafından yargılanmayı reddediyorum"  dedi.



Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi iktidarı, 3 Temmuz'daki askeri darbeyle son buldu.  Mursi ve Müslüman Kardeşler liderleri  gözaltına alındı.  Mısır, Adeviye ve Tahrir meydanı olarak ikiye ayrıldı. Mursi yanlıları Adeviye'de, karşıtları Tahrir’de eylem yaptı. Eylemlere müdahalelerde yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 



Haberin devamını okumak için tıklayınız.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin