2013'te en çok hangi yazarın korsan kitabı basıldı?

Yayıncılık sektöründe, korsanla mücadele cephesinden de iyi haberler geldi.

Google Haberlere Abone ol
2013'te en çok hangi yazarın korsan kitabı basıldı?

Kitap üretiminin 2013'te yüzde 12'lik bir artışla 536 milyona ulaştığı yayıncılık sektöründe, korsanla mücadele cephesinden de iyi haberler geldi. Her yıl katlanarak artan yasadışı sektör ilk kez geriledi. Özellikle kıyı şeridindeki turistik illerde korsan kitap satışı yok denecek kadar azalırken kitabevleri “Korsan satmıyoruz” tabelaları astı. 



Korsan kitapla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin verilerine göre, ülke genelinde 18 ilde 2013 yılı boyunca gerçekleştirilen operasyonlarda piyasa değeri onlarca milyon lira olan, yüzbinlerce korsan kitap ve materyali ele geçirildi. 



KORSANDA EN ÇOK ELE GEÇİRİLENLER



“Nazan Bekiroğlu, İskender Pala, Elif Şafak, Mustafa Armağan, İlber Ortaylı, Ahmet Batman, Ahmet Ümit, Uğur Koşar, Kahraman Tazeoğlu, Cemalnur Sargut, Sinan Yağmur, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Canan Karatay ve Ayşe Kulin” 2013 yılında en çok korsan kitabı ele geçirilen yazarlar arasında yer aldı. 

2013 yılında İstanbul, Adana, Amasya, Ayvalık, Balıkesir, Bolu, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mardin, Rize, Şanlıurfa ve Tokat vb. illerinde polis ve jandarmayla toplam 121 matbaa, depo ve işyerine baskınlar düzenlendi. 

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, İstanbul Güvenlik Şube ekipleriyle birlikte yaptığı özverili çalışmalar sonunda İstanbul’da 26 büyük matbaa ve 5 depo baskını gerçekleştirdi. Bu baskınlarda toplam 74 adet matbaa makinesi, 879 adet aydinger, 4 bin 443 adet metal levha, 1 milyon 256 bin 440 adet kitap forması, 277 bin 600 adet kapak, 226 bin 190 adet korsan kitap ele geçirildi. 



FOTOKOPİ KORSANCILIĞI



Fotokopi yoluyla yapılan korsan faaliyetlere ilişkin İstanbul, Kayseri, Manisa, Kahramanmaraş ve Bolu’da toplam 26 adrese düzenlenen baskınlarda 23 adet bilgisayar hard-diski, 7 adet harici disk, 4 adet usb flash bellek ve 6 bin 173 sayfa fotokopi eser ele geçirildi. 



DİJİTAL KORSANA DARBE



Tüm Türkiye’de korsancılara karşı açılan davalarda 2013 yılında toplam 230 adet mahkeme, 90 adet savcılık dosyasına müdahil olan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, dijital korsanlık yapan 95 internet sitesinin korsan kitap yayınına son verdirdi. 



KÜLTÜR BAKANI ÇELİK’E ÇAĞRI



2013 yılında korsana karşı başarılı bir mücadele verildiğini belirten Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, bu yıl da korsan kitap ticareti yapan ve yakalanan hiç kimsenin hüküm giyerek hapse girmediğini söyledi. Korsanın her yıl yazarlara, yayın dünyasına ve ülke ekonomisine 1 milyar liradan fazla zarar verdiğine dikkati çeken Kaşıtoğlu, “Uzun bir süredir üzerinde çalışılan, Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Taslağı’nın bir an evvel yasalaşmasını istiyoruz. Yasanın gecikmesi korsancıları daha da cesaretlendirmektedir. Gerçekleştirdiğimiz son operasyonların birinde korsancıların Topkapı’daki Matbaacılar Sitesi’nde ofis açıp, yetiştiremedikleri baskı işleri için yasal matbaalara sipariş verdiklerinin ortaya çıkması bunun en çarpıcı ve en acı örneğidir. Fiziki korsanla, dijital korsanla ve fotokopi korsanıyla mücadelede yeni bir yıla girerken Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ve TBMM’nin değerli üyelerinden destek bekliyoruz.” 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin