2013 Dünya Commedia Dell'arte günü İstanbul'da kutlanıyor

Her yılın 25 Şubat günü kutlanan “Dünya Commedia dell'Arte Günü”nün bu yılki ev sahibi İstanbul.

Google Haberlere Abone ol
2013 Dünya Commedia Dell'arte günü İstanbul'da kutlanıyor

Kutlamalar, 25 Şubat günü İtalyan Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda saat 16’da açılacak “Avrupa’dan Ustaların İşi” maske sergisi açılışı ile sürecek. 



16.30’da başlayacak ve “Doğu ve Batı Arasında-Geleneksel Tiyatrodan Commedia Dell’Arte’ye” başlıklı söyleşiye Roberto Tessari, Mario Gallo, Kerem Karaboğa, Francesco Gigliotti, ve Filippo Crawford konuşmacı olarak katılacak.



Bu yılki Dünya Commedia Dell’Arte günü bildirisinin tiyatro sanatçısı Barış Kıralioğlu tarafından okunacağı etkinlikte, bildiriyi hazırlayan Türk tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen de bir konuşma yapacak.



Üstün Akmen bildirisinde, 25 Şubat Uluslararası Dünya Commedia dell'Arte Günü'nün bu yılki ev sahibinin İstanbul olmasının bir rastlantı sayılmaması gerektiğini savunuyor ve açık alanda halkın ortasında oynanan geleneksel Türk halk tiyatrosu olan “ortaoyunu” köklerinin de mimuslara ve commedia dell’Arte oyunlarına uzanmakta olduğunu söylüyor. 



Üstün Akmen bildirisinde ayrıca, Commedia dell’Arte ile Ortaoyunu arasındaki kişilerin, konuların, kurguların birbirlerine benzerliklerine dikkat çekmekte.



Katılımın ücretsiz olduğu etkinliklerin son gününde, söyleşiden sonra İtalya’dan gelen Compagnia Opera Prima grubunun Commedia Dell’Arte gösterisi de izlenebilecek.  


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin