20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti: O ülkenin nüfusunda korkutan düşüş

Verilere göre, Çin’in başkenti Pekin’de nüfus 20 yıl sonra ilk defa düştü. Pekin’de 2022 yılı içinde ölümlerin sayısı doğumlardan daha fazla oldu. Doğal nüfus büyümesi bin kişide eksi 0.05 olarak hesaplandı. Pekin’de 2003’ten beri ilk defa nüfus küçüldü.

Google Haberlere Abone ol
20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti: O ülkenin nüfusunda korkutan düşüş

Pekin yetkililerinin hazırladığı rapor, şehirde ölüm oranının 1000 kişide 5.72’ye yükseldiğini gösterdi. Ölüm oranı ise 1000 kişide 5.67 oldu.

Avustralya’da bulunan Victoria Üniversitesi’nden politika çalışmaları alanında araştırmacı Xiajian Pen, Pekin’de yaşam ve eğitim masraflarının giderek yükseldiğini, eğitim seviyesinin de yüksek olduğunu belirterek doğum oranının düşmesinin normal olduğunu belirtti.

Çin’de Komünist Parti, yaşlanan nüfusun ekonomik etkilerinin önüne geçmek için bu trendi tersine çevirmeye çalışıyor.

Geçen yıl, Çin’in doğum oranları tarihinin en düşüğü olan 1000 kişide 6.77 doğum olarak belirlenmişti. 

Çin’de yılllarca sert bir biçimde uygulanan tek çocuk politikası 2016 yılında kaldırılmıştı. Yetkililer şimdi de çiftlerin birden fazla çocuk sahibi olmasını teşvik ederken çiftler ise bu konuda istekli olmuyor. Çiftlerin daha fazla çocuk sahibi olmak istememesinin arkasında  yaşam pahalılığı, geleneksel cinsiyet rollerinin baskıları, iş yerindeki talepkâr ortam gösteriliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin