20 yıl sonra aynı yerde buluşuyorlar!

Türkiye'nin tanınmış gazeteci ve yazarları, Yaşar Kemal'in 20 yıl önce düşünce suçundan ifade vermeye çağrıldığı yerde bir araya geliyor.

Google Haberlere Abone ol
20 yıl sonra aynı yerde buluşuyorlar!

Usta yazar Yaşar Kemal, 1995 yılında Alman Der Spiegel dergisinde yazdığı "Yalanlar Seferi" başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yargılanmıştı. 23 Ocak 1995’te yapılan ilk duruşmada aralarında Demirtaş Ceyhun, Erdal Öz, Adalet Ağaoğlu ve Ataol Behramoğlu’nun bulunduğu yüzlerce kişi Yaşar Kemal'e destek vermek için mahkemeye gelmişti. Daha sonra suça iştirake dönüşen ve Şanar Yurdatapan’ın sözcülüğünde başlayan bu sivil itaatsizlik eylemi, ardından "Düşünce Suçuna Karşı Girişim" olarak birçok sivil itaatsizlik eylemi, etkinlik gerçekleştirdi.



'Düşünce Suçuna Karşı Girişim', o günlerin anısına oluşturduğu bir etkinlikle; “Sevgili Düşünce Suçluları, 23 Ocak 1995, daha dün gibi. Oysa Yaşar Kemal’in ifade vermek için DGM’ye çağrıldığı günün üstünden 20 yıl geçmiş. Sizi tam 20 yıl sonra aynı yerde buluşmaya davet ediyoruz” diyerek 23 Ocak 2015 Cuma günü saat 11.00’de Beşiktaş’taki eski DGM’nin arka avlusunda (Bahçeşehir Üniversitesi'nin arka bahçesi) 20. yıl pastasını kesmeye davet ediyor.



"Düşünce Suçuna Karşı Girişim" ayrıca, “Bu 20 yıl boyunca aramızdan ayrılan, boşluklarını kalbimizde hep hissettiğimiz  sevgili suç ortaklarımız Aziz Nesin’i, Erdal Öz’ü, Bülent Tanör’ü, Demirtaş Ceyhun’u, Cenk Koray’ı, Metin Özek’i, Uğur Cankoçak’ı, Zihni Anadol’u,  Arif Damar’ı,  Atıf Yılmaz’ı, Şaban Dayanan’ı, İlhan Selçuk’u, İsmail Gülgeç’i, M. Ali Birand’ı, Ömer Kavur’u, Süleyman Üstün’ü, Toktamış Ateş’i, Yusuf Kurçenli’yi, Mina Urgan’ı ve yurt dışından suçumuza iştirak eden destekçilerimizden şu anda bu dünyada olmayan sevgili Arthur Miller’i, Harold Pinter’i, Susan Sontag’ı, Alexander Tkachenko’yu Kalevi Haikara’yı ve tabii ölümünden 71 yıl sonra tekrar yargılanan Franz Kafka’yı hasretle anıyoruz” diyor.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin