20 kanala RTÜK cezası endişeyi artırdı, gazeteciler uyardı!

Basın Konseyi, medya kuruluşlarına gönderilen tekzip metinleri ve 20 televizyon kanalına uygulanan uyarı cezasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
20 kanala RTÜK cezası endişeyi artırdı, gazeteciler uyardı!

Basın Konseyi, yayın kuruluşlarına gönderilen tekzipler ve 20 kanala Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kesilen  uyarı cezalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.



Uygulamaların 'kabul edilemez' olduğunu belirten Konsey ayrıca uygulamaların endişelerini artırdığını kaydetti.



Basın Konseyi'nden konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:



"TEKZİP, SANSÜR ARACI DEĞİLDİR.

 

RTÜK TARAFINDAN VERİLEN CEZALAR, BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN TELAFİSİ ZOR OLAN SORUNLAR YARATMAKTADIR.

 

Uzun süredir  takip ettiğimiz ve hep aynı yayın kuruluşlarına gönderilen tekziplerin bir baskı ve onun sonucu olarak sansür aracı haline getirilmesi kabul edilemez.



Düzeltme ve cevap hakkı, Basın Kanunu’nun 14.maddesi ile sabit olsa da, belgeleri olan haberlere dahi tekzip gönderilmesi, kuralların keyfiyete göre uygulandığının apaçık göstergesidir. Ve bu uygulama demokratik hukuk devletine aykırıdır.



Öte yandan Berkin Elvan dosyasının savcısı Mehmet S. Kiraz'ın, İstanbul Adalet Sarayı'nda öldürülmesi nedeniyle getirilen yayın yasağını deldiği iddiasıyla 20'ye yakın kanala RTÜK tarafından verilen ceza, basın ve ifade özgürlüğü açısından telafisi zor olan sorunlar yaratmaktadır.



Her geçen gün, halkın haber alma hakkını engelleyen bu anlayışın sergilenmesi sonucu, Türkiye'nin Uluslararası platformda ciddi prestij kaybına yol açacağı hiç de sürpriz olmayacaktır. Bu durum basın özgürlüğü adına endişelerimizi daha da arttırmaktadır. 



Basın Konseyi olarak, yeni bir seçim dönemine girdiğimiz bu günlerde herkesi özeleştiri yapmaya davet ediyor, demokratik hukuk devletine uygun davranılmasını istiyoruz..."



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin