2 gencin daha idam edildiği İran'da Hamaney'den açıklama geldi: Sorunlar var ama...

Masha Amini'nin öldürülmesi üzerine başlayan protestoların aylardır sürdüğü İran'da can kayıpları artıyor. En son geçtiğimiz hafta içinde 2 gencin daha İran'ın dini lideri Hamaney'den açıklama geldi. Protestoculara bir kez daha göz dağı veren Hamaney, yumuşama olmayacağı mesajını vererek bir kez daha "dış güçler" ve "ihanet" suçlaması yaptı. İşte Hamaney'in o açıklamaları ve İran'da son durum...

Google Haberlere Abone ol
2 gencin daha idam edildiği İran'da Hamaney'den açıklama geldi: Sorunlar var ama...

Protesto gösterilerine katılan iki gencin daha geçtiğimiz hafta idam edildiği ve her geçen gün ölü sayısının yükseldiği İran'da dini lider Hamanay'den açıklama geldi.

İran lideri Ali Hamaney, ülkede ekonomik sorunlar olduğunu kabul ederken Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerini "ihanet" olarak nitelendirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hamaney, başkent Tahran'da "19 Dey (9 Ocak) Ayaklanması Günü" münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 4 aydır devam eden Mahsa Amini protestolarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

DIŞ GÜÇLER VE İHANET SUÇLAMASI

Gösterilerin dış güçler tarafından desteklendiği iddiasını yineleyen Hamaney, İran düşmanlarının gösterilerle hedeflerine ulaşamadığını, rejimin ülke içinde ve bölgede gücünü koruduğunu ifade etti.

Hamaney, "İsyan hareketinde dış düşmanların parmağı var. Bazıları, (bize) 'olaylar sizin suçunuz' diyor. Bu doğru değil" dedi.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin göstericileri desteklemelerine yönelik açıklamalara dikkati çeken Hamaney, "İsyan hareketinde düşmanın en önemli aracı Batılı, Arapça, İbranice medya ve sosyal platformlar üzerinden yaptığı propaganda olmuştur. Elbette ülkede ekonomik ve geçim sorunu olduğuna şüphe yok ama bu sorun çöp tenekeleri yakarak, sokaklarda isyan çıkararak çözülür mü? Kuşkusuz bu eylemler ihanettir ve sorumlu kurumlar ihanetle ciddi ve adil bir şekilde ilgilenir" diye konuştu.

Hamaney, "Bazıları, isyancıların ülkenin idari zafiyeti ve ekonomik yetersizliklerine karşı olduklarını iddia ediyordu. Aksine onların amacı zayıflıkları gidermek değil, ülkenin güvenlik gibi güçlü yönlerini yok etmekti." dedi.

İran lideri Hamaney ülkenin ekonomi, kültür, güvenlik ve bilim gibi çeşitli alanlarda büyük ve dönüştürücü çalışmalara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

İran'da Şah Muhammed Rıza Pehlevi yönetimine karşı 9 Ocak 1978'de Kum kentinde başlatılan halk ayaklanması her yıl farklı etkinliklerle anılıyor.

İRAN'DA SON DURUM

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümü üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül’de başlayan gösteri ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüştü.

Protestolarda yüzlerce gösterici hayatını kaybetti, on binden fazla gösterici ise gözaltına alındı.

Gösteriler sonrası onlarca kişi "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak", "devlete karşı savaş açmak" gibi suçlamalarla idamla yargılanırken şu ana kadar haklarında ölüm cezası verilen 4 kişinin cezası infaz edildi.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin