191 bin abonenin doğalgaz ve elektriği kesildi: Doğalgaz kullanım oranı geçen yıla göre yüzde 7.30 düştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından bir soru önergesine verilen yanıta göre Türkiye'de yılın ilk 6 ayında 122 bin 987 abonenin doğalgazı, 69 bin 278 abonenin de elektriği kesildi. Bakan Bayraktar'ın açıklamasına göre de 2023 yılının ilk 9 ayında geçen yıla göre doğalgaz kullanımı yüzde 7.30'u buldu.

Google Haberlere Abone ol
191 bin abonenin doğalgaz ve elektriği kesildi: Doğalgaz kullanım oranı geçen yıla göre yüzde 7.30 düştü

CHP'li milletvekili Ömer Fethi Gürer bir soru önergesi vererek Türkiye genelinde 2022 yılı ve 2023 yılı dönem sonu itibariyle borcunu ödemediği için elektriği ve doğalgazı kesik abone olup olmadığını sordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından verilen yanıta göre, Türkiye'de yılın ilk 6 ayında 122 bin 987 abonenin doğalgazı, 69 bin 278 abonenin de elektriği kesildi. Yani faturasını ödeyemeyen yaklaşık 200 bin vatandaşa hizmet verilmiyor.

SORUYA YAZILI YANIT VERDİ

Gürer’in sorularına, yazılı yanıt veren Bakan Bayraktar, 2023 yılının ilk 6 ayında 122 bin doğalgaz abonesinin borcundan dolayı doğalgazının kesildiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, aynı dönem içerisinde, borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının ise 69 bin 278 olduğunu belirtti.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre borç nedeniyle kesinti uygulanan elektrik abonelerin üçte ikisinin elektriğinin aynı gün içinde, beşte dördünün elektriğinin bir hafta içinde yeniden bağlandığına işaret eden Bakan Bayraktar, “Doğalgaz abonelerinin yarısından fazlasının doğalgazı aynı gün içinde, yaklaşık dörtte üçünün doğalgazı ise yine bir hafta içinde yeniden bağlanmaktadır. Borç ödenmemesi nedeniyle yaşanan kesintilerin genel itibarıyla fatura ödemesinin unutulması, bankadan kaynaklı problemler gibi sebeplerle gerçekleştiği değerlendirilmekle birlikte, elektrik gurubunda bu abonelerin büyük çoğunluğunu köy/yayla evi, yazlık gibi dönemsel kullanılan meskenler ile sezonluk ticarethaneler oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

DOĞALGAZ TÜKETİMİ AZALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre doğalgaz tüketiminde yüzde 7,30 düşüş yaşandığına da dikkat çekerek, “Söz konusu düşüş büyük oranda sanayi ve konutlarda kullanılan gazın azalmasından kaynaklanmaktadır. Konutlarda kullanılan gazın azalmasının sebebinin ise mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklık değerlerinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir” yanıtı verdi.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin