1907'den beri değişmeyen rıza yaşı için harekete geçildi. Japonya'da rıza yaşı 13'ten 16'ya çıkarılacak

Japonya Adalet Bakanlığında oluşturulan bir panel, cinsel suçlar yasasında yapılacak reform çerçevesinde şu anda 13 olan rıza yaşının 16'ya yükseltilmesini teklif etti. 1907 yılından beri değiştirilmeyen 13 rıza yaşı sınırı kız çocukları ile yapılan cinsel ilişkinin yasal anlamda tecavüz olarak kabul edilmesini engelliyor.

Google Haberlere Abone ol
1907'den beri değişmeyen rıza yaşı için harekete geçildi. Japonya'da rıza yaşı 13'ten 16'ya çıkarılacak

Japonya Adalet Bakanlığında oluşturulan bir panel, cinsel suçlar yasasında yapılacak reform çerçevesinde şu anda 13 olan rıza yaşının 16'ya yükseltilmesini teklif etti. 

Dünyada en düşük rıza yaşı sınırına sahip ülkede cinsel suçlar reform paketinin tecavüz kovuşturması şartlarını netleştirmesi ve röntgenciliği suç haline getirmesi de planlanıyor. 

Adalet Bakanlığına sunulan öneriler, tepkilere yol açan bir dizi tecavüz davasında beraat kararlarının  ardından geldi. Öneriler, yıl içinde parlamento tarafından yasalaştırılabilecek değişiklik taslaklarının temelini oluşturacak.

euronews'de yer alan habere göre, Japonya'da uygulamada birçok bölgede rıza yaşı 18 olarak kabul edilmiş durumda. Fakat pornografi ve cinsel sömürüyle mücadele aktivistlerinden Kazuna Kanajiri, bu bölgesel yasaların tecavüz suçuna verilenden çok daha hafif cezalar öngördüğünü ve çocuklarla cinsel ilişkiyi sadece "ahlak dışı" bir davranış olarak kabul ederek "zorlama niteliğini tamamen göz ardı ettiğini" belirtti.

Rıza yaşının 16'ya yükseltilmesi önerisini memnuniyetle karşılayan Kanajiri, bu durumun faillere "suçu mağdurların üzerine atma ve cinsel ilişkinin çocuklar tarafından başlatıldığını ya da zevk alındığını iddia etme" imkanı verdiğini de sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin