14 Mayıs'ta seçimler yapılacak mı? Türkiye'yi vuran Kahramanmaraş depremi sonrasında Reuters'te dikkat çeken seçim haberi

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili birden yıktı geçti. Türkiye'de milyonlarca insan bu deprem felaketinden doğrudan etkilendi. Türkiye'nin önünde şimdi bu depremin yaralarını bir an önce sarmak var. Depremden sonra ise Türkiye'de yeni başlayan bir seçim tartışması var. 14 Mayıs'ta seçim olabilecek mi? İsmini açıklamayan bir Türk yetkili ReuterS7e konuştu ve bununla ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
14 Mayıs'ta seçimler yapılacak mı? Türkiye'yi vuran Kahramanmaraş depremi sonrasında Reuters'te dikkat çeken seçim haberi

Türkiye'nin 10 ilini birden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin 5. gününde de mucize haberleri geliyor enkaz altından canlar, canlı olarak çıkarılıyor. Türkiye'nin 10 ili şu anda deprem felaketini yaşıyor ve yaralar hızlıca sarılmaya çalışılıyor.

Ve Türkiye henüz resmi bir karar alınmadı ama 18 Haziran'daki genel ve Cumhurbaşkanılğı siçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması gerektiği yönünde irade var, gelen açıklamalar bu yönde.

14 Mayıs'ta seçim olur mu?

14 Mayıs'ta seçim olabilir mi tartışması Kahramanmaraş depreminden hemen sonra Türkiye'nin gündemine girdi.

Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesindeki incelemeleri sırasında bir vatandaş bunu gündeme getirdi ve "Sayın Başkanım seçimleri iptal edin lütfen. Lütfen seçimleri 1 yıl, 2 yıl iptal edin. Bu süreçte biz seçime gidemeyiz. Burada 13 milyon insandan bahsediyoruz. Lütfen bunu dile getirin Mecliste." demişti.

Bununla ilgili İYİ Parti cephnesinden de bir açıklama gelmişti.

Gazeteci Murat Yetkin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in depremin ardından Antep ziyaretiyle ilgili izlenimlerini yazdı. Yetkin, "Deprem seçim tarihini etkiler mi? Erdoğan OHAL’den sonra seçimin ertelenmesini zorlar mı?" sorusuna Akşener'in memnun olmayan bir ifadeyle, "14 Mayıs’a yetişeceğini sanmıyorum. Ama 18 Haziran’a kalacağını sanıyorum" yanıtını verdiğini aktardı. Peki, ya erteleme? Anayasa’nın 78. maddesi savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, TBMM’nin seçimlerin bir yıl ertelenmesine karar verebileceğini yazıyor. Akşener Meclis’ten öyle bir karar çıkacağına ihtimal vermiyor. Şunu da ekliyor: “Biz siyasiler seçimin yapılması için üzerimize düşeni yapmak zorundayız.”

Mehmet Tezkan: 14 Mayıs'ta seçim olmaz

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan da 14 Mayıs'ta seçimlerin olmayacağı görüşünde. Tezkan bununla ilgili yazısında "Büyük depremin şokunu yaşarken ‘seçim’ de nereden aklına geldi diyebilirsiniz? Haklısınız… Ama dün bana en fazla sorulan soru buydu. OHAL ilan ettiler, seçim olur mu? Olur olmasına, savaş hali dışında seçim ertelenmez ama 14 Mayıs’ta olmaz dedim." ifadelerini kullandı.

Reuters de haber yaptı

Türkiye’de bu yıl yapılması planlanan seçimlerle ilgili olarak dikkat çekici bir haber yayınlandı. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, seçimlerin yapılmasına yönelik “Ciddi zorluklar var” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde büyük yıkıma yol açtı. Binlerce ölü, on binlerce yaralı var. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, mayıs ayına kadar OHAL ilan ediliyor.

Türkiye, depremde yitirdiği canlarına ağlarken, İngiliz Reuters ajansında çarpıcı bir haber yayınlandı. Haberde, “Türk yetkili depremin seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması önünde çok ciddi zorluklar yarattığını söyledi” ifadelerine yer verildi.

İsmini açıklamayan konuşan Türk yetkili, “Seçimleri konuşmak için çok erken çünkü Türkiye nüfusunun yüzde 15’i etkilenen bölgede. Şu anda 14 Mayıs’ta bir seçim yapılmasının önünde çok ciddi zorluklar var” dedi.

Aynı yetkili bu ortamda seçim kampanyası yapılmasının soru işareti yaratabileceiğini belirterek şunlari söyledi: "Ancak Böyle bir ortamda seçim kampanyası mı yapılır? Acımızı yaşamadan siyaset konuşmak oy istemek her siyasi parti için kabulü zor bir durum. Bir değerlendirme yapılacak elbette... Girilen seçim döneminden çıktık gibi."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin