'14 Aralık operasyonu' dünya basınında böyle yankılandı!

Dünya basını, Türkiye'de gazetecilere düzenlenen operasyonu okurlarına böyle duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
'14 Aralık operasyonu' dünya basınında böyle yankılandı!

14 Aralık sabahı gerçekleşen ve Türkiye gündemini sarsan medya operasyonu, dünya basınında da geniş yer tuttu. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alınması, yabancı ajanslar tarafından 'flaş haber' olarak duyuruldu.





BBC: BASKIN GÜLEN BAĞLANTILI ERDOĞAN MUALİFLERİNİ HEDEFLİYOR



Türk polisi Fethullah Gülen ile yakın ilişkisi bulunan gazete ve televizyonlara düzenlediği baskında en az 23 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar yasadışı organizasyon kurmak ve hükümeti ele geçirmeye teşebbüs ile suçlanıyor.



BBC News'in İstanbul muhabiri Mark Lowen, gözaltılarla ilgili olarak yazdığı yorum yazısında şunları söyledi: Bu gözaltıların zamanlaması tesadüf değil. Yaklaşık bir yıl önce Türkiye'nin modern tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı patladı. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, beyin takımı ile birlikte hedef alındı. Dört bakan istifaya zorlandı. Hükümetin bu skandaldan aklanacağına inanılmıyordu. Olağandışı bir şekilde Erdoğan bu işi geriye döndürmesini bildi ve paralel devlete savaş ilan etti...

Türkiye dünyada halen basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içersinde154. sırada. İnsan Hakları Organizasyonları Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bu ülkenin ifade özgürlüğü konusunda endişelerini dile getiriyor.



GUARDIAN: TÜRK POLİSİ MUHALİF MEDYADAN 23 KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI



Türk polisi Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarına yaptığı planlı baskında en az 23 kişiyi gözaltına aldı. Baskınlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gülen'in destekçilerine yönelik yeni bir operasyon yapılacağı açıklamasının ardından geldi.

Amerika'da yaşayan Fethullah Gülen'e karşı yapılan baskın, geçen yıl aralık ayında Erdoğan'ın en yakın ortakları ve ailesini hedef alan yolsuzluk skandalının arkasından geldi. Skandalın ardından Erdoğan gaddar bir şekilde yanıt vererek binlerce polis memurunu görevden aldı, savcıların görev yerlerini değiştirdi. Savcılar ise yolsuzluk skandalı suçlamalarını bu yıl düşürdü.



TIMES: MUHALEFETİ KÖKÜNDEN KAZIMAK İSTEYEN EDİTÖRLER GÖZ ALTINA ALDI



Türk gazetesinin editörü televizyon kanalında göz altına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendini devireceğini düşündüğü insanlara karşı göz açtırmıyor.

13 ayrı şehirde yapılan baskında gözaltına alınan 23 kişi arasında Zaman gazetesinin editörü Ekrem Dumanlı da bulunuyor. Gözaltına alınanların tümünün Nur Cemaati lideri Fethullah Gülen ile ilişkisi bulunan medya kuruluşları olduğu düşünülüyor.



FINANCIAL TIMES: TÜRK GAZETECİLER BASKINDA GÖZALTINA ALINDI



Hükümet karşıtı medya kuruluşlarına yapılan polis baskınında aralarında Türkiye'nin en çok satan gazetelerinden birinin editörü olmak üzere 20'den fazla gazeteci gözaltına alındı.

Avrupa Birliği'ne giriş sürecini etkileyebilecek söz konusu baskın Avrupa Birliği tarafından sert bir dille eleştirildi.

Baskın, hükümet bağlantılı kişilere yönelik yapılan 17 Aralık yolsuzluk skandalı operasyonun yıldönümünden sadece birkaç gün önce gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonu, Gülencilerin darbe girişimi olarak yorumladı. Ancak Gülen Hareketi Erdoğan'ın iddiasını yalanladı. Gülen ile hükümet arasındaki ilişkilerin kopmasından önce büyük sayıda Gülen destekçisi Türkiye'de polis teşkilatı, savcılık ve yargı sistemi içerisinde bulunuyordu.



TELEGRAPH: TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI MUHALİFLERİ YUVALARINDA GÖZALTINA ALDI



Recep Tayyip Erdoğan'ın emir verdiği baskında Gülen Cemaati'ni desteklediği iddia edilen ve aralarında polis şefleri ve gazetecilerin de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.

Tutuklamalar, Fethullah Gülen'e bağlı kuruluşlara karşı yapılan kampanyaların arkasından geldi. Erdoğan ve Gülen'in bozuşmasından önce Gülen, Erdoğan'ın müttefikiydi. Gözaltılar Avrupa ve Amerika'da da rahatsızlıklara neden oldu. NATO üyesi olan Türkiye, aynı zamanda Ortadoğu'da özellikle Suriye için anahtar bir orta bulucu olarak tanınıyor. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin