120 sanatçı ve yazardan ortak bildiri: Barışa oy verdik

Aralarında sanatçı, yazar ve aktivistlerin olduğu 120 tanınmış isim, ortak bir bildiri yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
120 sanatçı ve yazardan ortak bildiri: Barışa oy verdik

Son dönemde gelişen çatışma, gerginlik ve çözümsüzlük ortamına karşı, 8 Haziran Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bugüne kadarki en büyük millet temsilciliğini çıkarttı. 



'8 Haziran umudundan, barışından nasıl gelindi bu savaşa, bu nefret diline, bu parti kapatma zihniyetine?' diyen Adalet Ağaoğlu, Gülten Kaya, Murat Belge, Rakel Dink ve Tarık Ziya Ekinci tarafından yapılan 'Bizler Seçmen Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz! Oylarımıza sahip çıkıyoruz!' çağrısına, büyük destek geldi.



Bildiriye Gençay Gürsoy’dan Meltem Cumbul’a, İbrahim Betil’den Hale Soygazi’ye, Perihan Mağden’den Cihangir İslam’a geniş bir kitle destek verdi.



Aralarında Halil Ergün, Ufuk Uras, Baskın Oran, Ferhat Kentel, Oya Baydar, Roni Margulies, Şenol Karakaş, Kuban Kural, Ümit Kardaş, Erol Katırcıoğlu, Zeynep Tanbay, Yasemin Çongar, Yasin Altıntaş, Tilbe Saran, Yıldız Önen, Lale Mansur, Halil İbrahim Yenigün, Yasemin Göksu, Ömer Marda, Fethiye Çetin gibi yazar, sanatçı, akademisyen ve aktivistlerin de olduğu 120 kişi bildiriye imza verdi.



'Bizler oylarımıza sahip çıkıyoruz' diyen ve gelinen noktadan memnun olmayan tüm seçmenler 5 Ağustos Çarşamba, saat 21:00’de,  Twitter’da #OyumuzaSahipCikiyoruz, #BarisaOyVerdik gibi hashtaglere katılarak, bu bildiriye destek vermeye çağırılıyor.



Kampanyanın bildiri meti şöyle:



"Bizler Seçmen Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz!



8 Haziran Türkiye yeni bir yaşama uyandı.

8 Haziran Türkiye umuda uyandı.

8 Haziran’da Türkiye demokrasi, eşitlik, barış ve huzur dedi.

8 Haziran’da tüm dünya Türkiye seçim sonuçlarının çıkarttığı yeni

tabloyu, seçmenin demokrasiden yana tavrını konuşuyordu.

8 Haziran Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bugüne kadarki en büyük millet temsilciliğini çıkarttı. 

Artık Kürt, Ermeni, Süryani, Yezidi, Arap, Roman ve tarihindeki en çok kadın vekilin olduğu bir meclis bekliyordu Türkiye’yi.

Tekçiliğe karşı çoğulculuğu, otoriterliğe karşı demokrasiyi, ayrımcılığa karşı eşitliği, kutuplaştırmaya/ötekileştirmeye karşı barışı ve en nihayet

nefret, öfke, kin dilinden yorgun düşmüş şekilde huzuru seçti Türkiyeli seçmen.  

Milli iradenin tecellisinden, milli iradenin en büyük savunucuları rahatsız olsalar da, bu seçim sonuçları başkanlık isteğinin ve tek adam savunuculuğunun reddedildiğini gösterdi.



Peki ya şimdi bugün neredeyiz, neler oluyor?

8 Haziran umudundan, barışından nasıl gelindi bu savaşa, bu nefret diline, bu parti kapatma zihniyetine? 

20 Temmuz Suruç katliamı bizi birleştireceğine nasıl 90’ların çatışma ortamına döndürdü? HDP’nin barajını geçerek Meclis'e girmesi nasıl bu partinin kapatılması, vekillerinin 'bedel ödemesi'ne dönüştü?



Bizler oylarımıza sahip çıkıyoruz:



- Tarihteki en yüksek katılımlı 7 Haziran seçimleri milli iradeyi net bir şekilde ortaya çıkardı, bu sonuçlara herkesin saygı göstermesini bekliyoruz.

- Erken seçim dayatmasını ve yeniden seçimi mazur göstermek için yaratılan çatışma ve gerginlik ortamını reddediyoruz.

- Koalisyon müzakerelerinin hukuka aykırı müdahalelerle engellenmesini kabul etmiyoruz.

- İktidar hesaplarıyla kesintiye uğratılan çözüm sürecinin acilen ve şimdiye kadar olduğundan çok daha ciddi ve kapsamlı bir şekilde tekrar başlatılmasını talep ediyoruz.

- Karşılıklı sürdürülen silahlı çatışmaların ve ölümlerin son bulmasını istiyoruz. 



Gelin, demokrasi, eşitlik, barış ve huzurun olduğu bir Türkiye’de bir arada yaşayalım!"



Bildiriye imza atan isimler şöyle:



Adalet Ağaoğlu, Gülten Kaya, Murat Belge, Rakel Dink, Tarık Ziya Ekinci, Abdullah Yılmaz, Ahmet Şahin, Ali Baydaş, Ali Kerim Mutlu, Ali Törün, Alper Koç, Arif Ali Cangı, Atilla Dirim, Ayça Sezer, Ayla Şeşan, Ayfer Yalçınkaya, Ayşe Demirbilek, Ayşe Gözen, Ayşin Hangül, Baskın Oran, Bülent Atamer, Bülent Somay, Can Irmak Özinanır, Canan Şahin, Cem Mansur, Cemal Yardımcı, Cenap Karatay, Cengiz Aktar, Ceyda Can, Cihangir İslam, Cihangir Yalçınkaya, C. Murat Özgünay, Çağlar Deniz, Defne Asal, Deniz Türkali, Emel Kurma, Erdal Bayraktar, Erdal Karayazgan, Erol Katırcıoğlu, Erol Köroğlu, Ersin Damarsardı, Ersin Tek, Esra Akbalık, Esra Mungan, Fasih Üstek, Fatih Özel, Fehim Caculi, Ferda Keskin, Ferhat Bakırcıoğlu, Ferhat Kentel, Fethiye Çetin, Feyha Karslı, Fulya Burcu Oral, Füsun Çelik, F. Levent Şensever, Gençay Gürsoy, Gökhan Soylu, Gürhan Ertür, Hacer Ansal, Hakkı Uysal, Hakan Gürvit, Hale Soygazi, Halil Enis Karal, Halil Ergün, Halil İbrahim Yenigün, Hasan Ali Kemal, Hasan Fehmi Özer, Hasan Pehlivan, Hasan Uyar, İbrahim Betil, İmral Kırlangıç, Jale Mildanoğlu, Kazım Yılmaz, Kelemet Çiğdem Türk, Korhan Gümüş, Kuban Kural, Lale Mansur, Mahmut Boynudelik, Maya Arakon, Mehmet Dağ, Meltem Cumbul,Meltem Oral, Mehmet Turgut, Mert Selek, Mevlüt Ülgen, Murat Çelikkan, Murat Erkman, Murat Morova, Müge Karalom, Nesrin Aslan, Nil Mutluer, Nurdan Düvenci, Oya Baydar, Ozan Tekin, Ömer Faruk, Ömer Madra, Perihan Mağden, Reha Ruhavioğlu, Roni Margulies, Selami Gürel,Selma Köroğlu, Sema Bayraktar, Semih Bilgen, Serkan Akyıldırım, Sinan Kurban, Şahika İzmen, Şanar Yurdatapan, Şengül Durucu, Şenol Karakaş, Tilbe Saran, Tolga Tüzün, Ufuk Uras, Uğraş Salman, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Ünsal Dinçer, Vezan Karabulut, Yasemin Çongar, Yasemin Göksu, Yasemin Kutluğ Yasin Altıntaş, Yıldız Önen, Yüksel Selek, Zerrin İren Boynudelik, Zeynep Tanbay, Ziya Dinçsoy.



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin